Nedskæringer

Journalister på Jyllands-Posten: Sparerunde skal ramme flere chefer

Journalistgruppen på Jyllands-Posten kræver en markant reduktion af ”det forvoksede cheflag” i forbindelse med stor sparerunde (opdateret)

Journalisterne på Jyllands-Posten har i dag holdt et langvarigt fagligt møde om de omfattende planlagte besparelser, ledelsen præsenterede for 10 dage siden.

Nedskæringerne betyder nedlæggelse af 25 redaktionelle stillinger. Oveni skal 12-13 ansatte, der i dag arbejder i Jyllands-Postens sekretariat, udliciteres til virksomheden Wunderkind.

Samlet risikerer op mod hvert tredje DJ-medlem på Jyllands-Postens redaktion dermed at blive ramt af sparerunden.

I en udtalelse fra det faglige møde kræver medarbejderne ”markante reduktioner i antallet af fyringer”. Samtidig vil de have nedbragt antallet af chefer.

”I en situation hvor ledelsen vil nedlægge over 40 journalistiske stillinger – og allerede har udført over halvdelen med et uværdigt forløb om vores sekretariat – kræver det en markant reduktion af det forvoksede cheflag, som bærer en stor del af ansvaret for, hvor vi står. Også mere markant end det, ledelsen selv har spillet ud med,” hedder det i udtalelsen.

Ingen indblanding fra koncernen

Samtidig kræver de en garanti for, at chefer, der overflyttes til journalistgruppen, ikke betyder flere fyringer blandt gruppens eksisterende medlemmer.

”Vi kræver reelle forhandlinger med vores egen chefredaktør og direktør uden indblanding i kulissen fra koncernen, at disse forhandlinger fører til mere end bare flyttede kommaer, og at vores forhandlere mødes med større åbenhed om de beløb, forslagene bringer i spil,” står der i udtalelsen.

Allerede på mandag klokken 11 mødes den journalistiske gruppe igen for at høre fra forhandlerne, om ledelsen er kommet dem i møde.

Tålmodigheden er tyndslidt

Tillidsmand Michael Stenvei forklarer, at udtalelsen er udtryk for, at kollegernes tålmodighed med ledelsen på mange områder er tyndslidt.

”Ikke nok med, at vi står i en historisk stor fyringsrunde. Det bliver samtidig mere og mere tydeligt, at det alene er journalisterne, der skal levere de millioner til JP-kassen, som ledelsen har regnet sig frem til mangler næste år. Dagens møde dækker vel over, at kollegerne efterhånden har fået nok af det hele, og det forstår jeg udmærket,” siger Michael Stenvei.

Danmarks længste kolofon

Michel Stenvei forklarer, at kollegerne finder, at der har været et dødvande, når det gælder de mange annoncerede fyringer på redaktionen.

”Det reagerer de på. Især fordi de oplever, at ledelsen har været ualmindeligt tilbageholdende med at luge ud i cheflaget. Jyllands-Posten har vel nok Danmarks længste kolofon. Så der burde være mulighed for også at finde besparelser her, mener kollegerne. Det er jeg fuldstændigt enig i,” siger Michael Stenvei.

Han håber, at det står klart for ledelsen, at antallet af bebudede fyringer skal ned.

”Kollegerne har bidraget med fem frivillige fratrædelser. Nu er det cheflagets tur til at bidrage,” siger Michael Stenvei.

Digitalt bæredygtig

Jyllands-Posten skal spare syv-otte procent for at komme tættere på en ”digitalt bæredygtig abonnementsforretning”.

”Vi har været for langsomme til at udvikle vores digitale forretning og dermed fremtidssikre vores journalistik. Det er farligt. For virkeligheden venter ikke på os. Så nu tilpasser vi os den. Det er både en omstændighed og en sund logik,” udtalte Marchen Neel Gjertsen, da sparerunden blev meldt ud for 10 dage siden.

Den historisk store sparerunde kommer, mindre end et år efter at Jyllands-Posten sidst var igennem en fyringsrunde.

(Opdateret klokken 16.35 med udtalelser fra tillidsmand Michael Stenvei)

0 Kommentarer