Besparelser

Journalisten skærer på personale og antallet af magasiner

Dansk Journalisforbund skal over de kommende tre år spare 4,5 millioner kroner, hvilket også betyder besparelser på fagbladet

Journalisten kommer til at udkomme på tryk færre gange om året, og en medarbejder på redaktionen kommer til at have færre timer fra årsskiftet.

Det står klart, efter at Dansk Journalistforbund for godt 14 dage siden meldte ud, at der over de næste tre år skal spares 4,5 millioner kroner i forbundet.

I den forbindelse blev Journalistens chefredaktør, Christian Lindhardt, pålagt at spare 750.000 kroner årligt på fagbladet.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, vi skal spare, men det er en beslutning, som hovedbestyrelsen selvfølgelig er i sin fulde ret til at træffe, når nu DJ skal spare,” siger Christian Lindhardt.

”Det betyder desværre også, at jeg har været nødt til at skære på personalesiden, hvilket betyder, at et DJ-medlem på redaktionen er blevet varslet ned i tid,” fortæller chefredaktøren.

Fra ni til otte trykte udgaver

Journalisten kommer fortsat til at dække nyheder på journalisten.dk, ligesom at podcasten ’Budskab’ også fortsat udkommer ugentligt.

Til gengæld får besparelserne konsekvenser for, hvor mange gange årligt Journalisten udkommer på tryk.

”Det betyder, at vi kommer til at udkomme en gang færre årligt med magasinet, så det udkommer otte gange om året i stedet for de nuværende ni gange om året,” siger Christian Lindhardt, der ellers ikke mener, at medlemmerne vil kunne få øje på besparelserne.

Med et magasin mindre årligt bliver der sparet på udgifter til tryk og distribution, ligesom der også vil blive sparet på udgifter til freelancere svarende til nedgangen i antal magasiner. Derudover spares der på udgifter til digital udvikling og podcast.

Flere af vores læsere foreslår i kommentarer på hjemmesiden og sociale medier helt at droppe det trykte magasin. Hvorfor ikke gøre det?

”Der er stadig utroligt mange af DJ-medlemmerne, der sætter stor pris på det og vurderer kvaliteten af det trykte magasin som meget høj. Det er stadig 60 procent, der læser det hver gang eller ofte. Det er et meget højt tal.”

Magasin allerede beskåret

Ifølge den seneste brugerundersøgelse blandt Journalistens læsere er antallet af DJ-medlemmer, der besøger journalisten.dk dagligt eller flere gange om ugen, øget fra 27 til 60 procent fra 2020 til 2022. Det er især de yngste medlemmer mellem 20 og 39 år, der er kommet til. Og tilfredsheden med kvalitet og troværdighed er ligeledes øget markant.

”Vi har skåret løbende på magasinet over de seneste tre år, hvor vi er gået fra 12 årlige udgivelser til nu ni og altså otte fra næste år. Vi har lagt og lægger større og større tryk digitalt og rammer mange medlemmer der, og især de unge.”

Omvendt er der vel også en del medlemmer, der sætter stor pris på det trykte magasin og har det som den primære adgang til Journalistens indhold, og som vil være kede af at miste en udgave om året. Hvilke overvejelser har du gjort dig i den forbindelse?

”Når vi spørger brugerne af Journalisten, er der mange, der gerne vil fastholde nuværende antal. Der må jeg skuffe nogen og sige, at der bliver et færre. Vi har allerede skåret på antallet de seneste år, og det er heller ikke sikkert, at det er sidste gang, vi må skære i antallet af magasiner.”

0 Kommentarer