Nedskæringer

Sparerunde i Dansk Journalistforbund

Fagligt Stævne, Fagfestival og fagbladet Journalisten rammes af besparelserne (opdateret 11.43)

Den rekordhøje inflation påvirker også udgifterne for Dansk Journalistforbund, hvor indtægterne ligger nogenlunde konstant med et medlemstal på cirka 18.000 over de seneste år.

Derfor skal forbundet nu spare i omegnen af 4,5 millioner kroner over de næste tre år.

Besparelserne findes ved kun at afvikle Fagligt Stævne hvert andet år. Desuden beskæres budgettet for Fagfestival med 300.000 kroner i 2024.

På fagbladet Journalisten er chefredaktør Christian Lindhardt blevet pålagt at spare i alt 1,5 millioner kroner fordelt på 750.000 kroner i 2024 og 2025.

Budget hænger ikke sammen

Tidligere har Dansk Journalistforbund meldt ud, at kontingentopkrævningerne til medlemmerne ændres fra månedlige opkrævninger til kvartalsvise, hvilket har medført en besparelse på over 500.000 kroner om året.

Til Journalistforbundets hjemmeside udtaler formand Tine Johansen, at indtægter og udgifter ikke hænger sammen de kommende år, og at det er den ansvarlige beslutning at skære i udgifterne.

Over for Journalisten afviser Tine Johansen, at pengene kunne findes ved for eksempel at øge kontingentet:

”Selv om kontingentet ikke er steget i over 20 år, er tidspunktet dårligt i de her inflationstider, der gør det svært for medlemmer at få økonomien til at hænge sammen,” siger hun.

Trods besparelserne forventer Dansk Journalistforbund stadig at have underskud, hvilket forbundet i udgangspunktet godt kan tåle. Men hovedbestyrelsen vurderede, at underskuddet de kommende år ville blive for stort.

Ikke i krise

Tine Johansen afviser dog, at der er tale om et forbund i krise:

”Nej, det er ikke udtryk for en krise, men for, at alle priser stiger, og at alt bliver dyrere. Det gælder også i resten af samfundet. I hovedbestyrelsen har vi valgt ikke at skrue på det håndtag, der hedder kontingentet i denne omgang, da vi anerkender, at medlemmer har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Så vi så ingen anden udvej end disse besparelser,” siger hun til Journalisten.

Til Dansk Journalistforbunds hjemmeside fortæller Tine Johansen også, at man også vil kigge på, hvordan forbundet kan få flere medlemmer og derved øge indtægterne.

Det er dog en indsats, som ifølge Tine Johansen er langvarig og svær.

Til Journalisten siger chefredaktør Christian Lindhardt, at han endnu ikke kan fortælle om konsekvenserne af sparerunden:

”Det er noget, jeg har fået at vide for nyligt, og nu skal jeg i gang med at finde ud af, hvordan vi kan spare de penge på en måde, så det går mindst muligt ud over medlemmerne,” siger han.

Budgetterne for 2023, 2024 og 2025 bliver fremlagt på DJ’s delegeretmøde i Kolding 23.-24. april.

Opdateret 11.43 med kommentarer fra Tine Johansen. Læs hele interviewet med hende her.

2 Kommentarer

Morten Rørbæk Brøndum
15. MARTS 2023
Sætter stor pris på det trykte magasin.

For min skyld behøver man ikke at være så bange for at sætte kontingentet op. Hvis det i 20 år ikke har fulgt den generelle prisudvikling, tror jeg pokker, at indtægter og udgifter ikke hænger sammen. Det behøver man ikke at være en tør DJØF'er for at kunne regne ud ;-)
Mikkel Linnemann Johansson
14. MARTS 2023
Måske vi kunne nøjes med at læse Journalisten på web i fremtiden. Det ville både være godt for økonomien og klimaet, forestiller jeg mig :-)