Journalist var i nabostrid med influencer: Tiltrængt med bedre klagemuligheder

Det er godt, at regeringen vil stille influencere og bloggere til regnskab for det indhold, de laver, siger journalist Steffen Hou

Regeringen ønsker at finde en måde at stille influencere og bloggere til ansvar for det indhold, de publicerer. Det kunne for eksempel være ved at give dem en slags redaktørlignende ansvar.

Det fremgår af regeringens medieudspil, og det hilses hjerteligt velkommen af journalist, dokumentarist og forfatter Steffen Hou, der for en måned siden var impliceret i en shitstorm fremkaldt af den 19-årige influencer Louise Madsens følgere.

”Jeg er blevet placeret i en offentlig gabestok uden mulighed for at forsvare mig,” sagde Steffen Hou dengang.

270.000 følgere

Sagen handlede om en nabostrid mellem Steffen Hou og Louise Madsen. Og Louise Madsen måtte efterfølgende undskylde, at hun havde skrevet om den til sine 270.000 følgere.

Steffen Hou siger, at sagen viser, at der er behov for at stille influencere til ansvar. Ofte når de ud til flere mennesker, end mange medier drømmer om.

”Influencere er magthavere på linje med den magt, publicistiske virksomheder traditionelt har haft. Men de er ikke underlagt det samme ansvar, som hvis de var et medie,” sammenfatter han.

Behov for regler

Steffen Hou siger, at en influencer typisk både er skribent, redaktør og publicist i én og samme person. Og det kan være et problem, når de for eksempel deler udokumenterede sundhedsråd – eller som i hans tilfælde – hænger andre mennesker ud.

”Det kan få enorme konsekvenser for andre mennesker,” siger han.

Hvis Louise Madsen havde arbejdet på et medie, kunne han tilbage i januar have klaget til redaktøren eller gået til Pressenævnet. Men den klagemulighed er der ikke for influencere.

Han måtte derfor trække på sine kontakter i mediebranchen for at skabe opmærksomhed om sagen.

”Men hvordan imødegår man påstandene, hvis man er en lille bagermester, der er blevet udskammet? Så er man prisgivet, og du risikerer, at din forretning er ødelagt,” siger han.

”Der burde være et politisk fastlagt regelsæt, som gælder os alle sammen, uanset om vi har ressourcer eller ej,” siger Steffen Hou.

 

0 Kommentarer