Jens Gaardbo beskæftiger sig ikke med MeToo-dokumentar på DK4: Jeg er inhabil

Den tidligere TV 2-chef betragter sig selv som inhabil i forhold til den meget omtalte dokumentar, som hverken han eller hans gæster derfor beskæftigede sig med i hans program på DK4

Det var tydeligt fra starten af søndagens udsendelse af ’I ugens løb’ på DK4, som er beværtet af tidligere TV 2-chef Jens Gaardbo, at dokumentaren om sexistisk kultur ikke ville blive en del af programmet.

”Der er også i ugens løb blevet skrevet en del om den dokumentar, som især de københavnske medier har beskæftiget sig med. Den beskæftiger vi os ikke med,” lød det i starten af udsendelsen.

Jens Gaardbo blev i december sidste år fyret fra TV 2, fordi han havde udvist dårlig dømmekraft i sin tid som nyhedschef på TV 2 fra 1997 til 2003. Det er netop også den tidsperiode, der bliver berørt i dokumentarserien ’Metoo – sexisme bag skærmen’.

Fratrædelsen skete som udløber af TV 2’s interne undersøgelse af sexisme og kulturen på tv-stationen, som også har ført til, at Jes Dorph-Petersen blev taget af skærmen.

Den baggrund er ikke med i ’I ugens løb’. Her har Jens Gaardbo blandt andet Asger Juhl, stifter og chefredaktør på Den Uafhængige, med som gæst for at tale om ugens historier.

”Hvis vi udelukker en bestemt dokumentar, hvad har du så bestemt lagt mærke til i ugens løb på Den Uafhængige?,” lyder Jens Gaardbos oplæg til Asger Juhl.

Og der er en god grund til, at Jens Gaardbo ikke beskæftiger sig med dokumentaren, oplyser han i en sms til Journalisten:

”Jeg kan naturligvis ikke beskæftige mig journalistisk med en sag, hvor jeg som leder på TV 2 for tyve år siden må anse mig selv som inhabil i forhold til dokumentaren,” siger han.

Kunne ikke ignorere dokumentaren

Fra kommunikationsdirektør på DK4 Steen Andersen lyder det ellers, at dokumentaren ligger uden for programmets koncept. Ifølge ham er programmets koncept nemlig, at det skal behandle de sager, der ikke har skabt overskrifter alle andre steder.

Samme forklaring kommer ikke fra Jens Gaardbo:

”Jeg kunne i udsendelsen jo alternativt blot have ignoreret, at det var ugens store emner i hovedstadspressen. Men det forekom mig idiotisk, når programmet hedder ’I ugens løb’,” skriver han i en sms.

Det fremgår ikke af ’I ugens løb’, at Jens Gaardbo har været chef på TV 2, og han nævner ikke selv i udsendelsen, hvorfor han ikke beskæftiger sig med den.

”Jeg gik ud fra, at folk forstod, hvad jeg mente. Men jeg burde nok have sagt det eksplicit,” skriver han i en opfølgende sms.

Beværtede ’Presselogen’ om MeToo

Mens Jens Gaardbo i dag betragter sig selv som inhabil i sagen, forholdt det sig anderledes i september 2020. Her var han vært på et afsnit af ’Presselogen’ om MeToo i mediebranchen i kølvandet på Sofie Lindes MeToo-tale.

”I september sidste år var der ingen advokatundersøgelse mod mig, jeg var ikke afskediget, og der var ingen dokumentar,” skriver Jens Gaardbo.

”Derfor så jeg ikke mig selv som direkte inhabil dengang. Men jeg så et problem, hvilket jeg selv adresserede i den pågældende ’Presselogen’,” tilføjer han.

Jens Gaardbo understreger, at han havde tjansen som vært på programmet den dag, fordi det var hans tur i vagtplanen, og at det var TV 2 og ikke ham selv, der valgte, at han skulle køre udsendelsen.

Hans værtskab mødte efterfølgende kritik, da flere mente, at han ikke gik kritisk nok til den daværende nyhedsdirektør i TV 2 Mikkel Hertz.

Samtidig havde det været voldsomt kritiseret, at TV 2 havde erklæret samtlige ansatte, der havde underskrevet et støttebrev til Sofie Linde, inhabile. Et stempel, der ramte en stor del af TV 2’s kvindelige ansatte.

Chefredaktør Ulla Pors udtalte efterfølgende, at formatet på programmet burde have været anderledes – og at der skulle have været en anden vært, som nok skulle have været en kvinde.

At Jens Gaardbo i det konkrete tilfælde er inhabil, betyder ikke, at han aldrig kommer til at dække MeToo-sager for DK4, siger kommunikationsdirektør Steen Andersen:

”Jeg ved ikke, om han kommer til det. Men ikke i det her program. Men jeg vil sige, at ingen aner, hvad fremtiden bringer,” siger han.

Ifølge Steen Andersen er det stadig planen, at dokumentarserien vil blive vist på DK4 på et senere tidspunkt.

0 Kommentarer

Læs også

Jens Gaardbo forlader TV 2 - udviste dårlig dømmekraft

Jens Gaardbo forlader TV 2 – udviste dårlig dømmekraft

11. DECEMBER 2020
<span class=Ekspert efter TV 2-historie: Sex mellem chefer og medarbejdere kan ramme alle på arbejdspladsen">

Hun fortalte om usund kultur på TV 2: ”Jeg er enormt stolt, glad og lettet over, at jeg stod frem”

11. DECEMBER 2020
TV2’s advokatundersøgelse har fået konsekvenser for fem ansatte

TV 2’s sexisme-undersøgelse har fået konsekvenser for fem ansatte

11. JANUAR 2021