Ukraine

IMS: Jan Grarups handlinger er ukollegiale og uansvarlige

Jan Grarup har udtalt, at han ikke kan dække krigen i Ukraine objektivt længere. Hans beslutning om at medvirke til en krigshandling modtager nu kritik fra direktøren for IMS

I International Media Support (IMS) er direktør Jesper Højberg langtfra imponeret af fotograf Jan Grarups beslutning om at være med til at affyre en mortérgranat ved fronten i Ukraine.

”I lyset af den status, han har som fotograf internationalt, så er det uansvarligt, usolidarisk og ukollegialt,” siger ngo-direktøren til Journalisten.

IMS arbejder på verdensplan med at støtte uafhængige medier og journalister, og udtalelserne fra direktøren kommer på baggrund af historien om, at Jan Grarup for nylig har været ved fronten i Ukraine. Her placerede Jan Grarup ifølge sig selv en mortérgranat i et mortérrør, hvorefter den blev affyret mod en russisk position i nærheden.

Som Journalisten onsdag kunne fortælle, vurderer en ekspert i folkeret, at Jan Grarup dermed i øjeblikket gjorde sig til et legitimt mål for russiske soldater.

Derudover vurderer eksperten, at Jan Grarup kan retsforfølges af Rusland, hvis han tilfangetages eller udleveres af et land med udleveringsaftale.

Frygter propaganda-modsvar

For Jesper Højberg er det springende punkt i sagen, at Jan Grarup med sine handlinger kan blive brugt af russisk propaganda til at underbygge russernes falske narrativ om, at alle journalister fra Vesten eller på ukrainsk side ikke er objektive og derfor er legitime mål.

Det er jo også nemt at sidde på sin flade røv i København, eller hvor fanden han nu sidder henne, og have den holdning.

Jan Grarup

”Ved at gå ud af den status som civil, som han er blevet tildelt af de internationale konventioner, så gør han jo ikke kun sig selv til et mål, men potentielt alle journalister til et mål,” siger Jesper Højberg.

Er det ikke lidt jer, der ser spøgelser i det her? Har I oplevet, at russerne vil bruge det propagandamæssigt?

”Vi har set, at internationale journalister bliver beskyldt for at være en del af krigshandlingerne og en del af den ukrainske side. Og den russiske propaganda foregår sådan set alle steder. Det er et klassisk greb for dem, som de bruger til at lukke munden på alle journalister. Og især når det er en internationalt anerkendt fotograf,” siger Jesper Højberg.

Ifølge den ukrainske organisation IMI har mindst 10 journalister mistet livet under krigen, mens de passede deres arbejde. Derudover er 56 journalister blevet dræbt i andre sammenhænge.

Jan Grarup: Intet med virkeligheden at gøre

Mødt med anklagerne fra IMS afviser Jan Grarup, at han har bragt sine kolleger i landet i fare:

”Hele den der fortælling om, at man som journalist eller fotograf er fredet, er fuldstændigt omsonst. Det har intet med virkeligheden at gøre. Russerne har helt bevidst gået efter journalister fra starten af krigen. Og det så du jo senest for tre dage siden i Prokovsk, hvor man ramte et hotel, som for øvrigt hyppigt er brugt af journalister og ngo’er,” siger Jan Grarup.

”Det er jo også nemt at sidde på sin flade røv i København, eller hvor fanden han nu sidder henne, og have den holdning. Han ved muligvis ikke en skid om, hvad der foregår i verden,” fortsætter han.

Så du er ikke enig i, at du kan blive brugt af russisk propaganda til at sige: ’Se bare her, der er faktisk en vestlig journalist, som har droppet sin objektivitet i dækningen’?

”Overhovedet ikke. Det er jeg ikke en skid bekymret om. Jeg tror, det er et år siden, at det russiske medie Russia Today lavede et tweet, hvor de skrev, at jeg var en fjende af Rusland. Så der er ikke noget nyt i det.”

Og du synes heller ikke, at du med dine handlinger har bragt dine kolleger fra vestlige medier i fare?

”Ikke mere end de var i forvejen. Altså de har været et mål, ligegyldigt hvor de var dernede. Russerne går målrettet efter journalister, så der er ikke noget nyt i det,” slutter Jan Grarup.

1 Kommentar

Morten Friis Jørgensen
10. AUGUST 2023
Jeg bakker 100 procent op bag Jan Grarup. Nu er jeg selv ved at være lidt aldrende og ikke i felten som Jan, men jeg ville meget gerne selv have trykket på aftrækkeren ...
Det korrupte styre i Rusland har for længst sløjfet en fri presse og mange andre af de idealer, vi trods nuancer hylder i Vesten. Vi i Danmark og i Vesteuropa som helhed bliver udråbt af krigsmageren Putin som i bedste fald fremmede agenter og undergravere af Rusland og 'russofober': Men det job klarer Putin og hans røvslikkere jo selv meget fint. Og hvis man som f.eks. Jan Grarup eller f.eks. Matide Kimer fra DR forsøger at rapportere fra Ruslands krig i Ukraine, bliver man som utallige andre vestlige reportere bandlyst. Føj for en klammert, Putin. Jeg gemmer en kugle til dig. Og dem, der sidder og fedter røv trygt hjemme på redaktionen eller bag skærmen her i København og omegn og alle andre steder i nærheden, og som forsøger at illudere fortalere for en objektiv dækning af f.eks. krigen i Ukraine, burde skamme sig så nederdrægtigt. I den grad. Hyklere!
Venlig hilsen
Morten Friis Jørgensen