Arbejdsmiljø

Hos Metronome er du ikke cool, hvis du glemmer at holde fri

En mere effektiv arbejdstid med færre møder har banet vejen for mindre stress hos Metronome Productions. Man skal kunne holde fri klokken 15 med rank ryg, siger direktøren

Sidste år underskrev 600 film- og tv-folk et nødråb på grund af tv-branchens dårlige arbejdsmiljø med stress og dårlig work-life-balance.

Men måske kan det godt lade sig gøre at tjene penge på at lave tv, uden at medarbejderne er stressede.

I hvert fald har tv-produktionsselskabet Metronome Productions netop modtaget en inspirationspris af Film&TVGruppen under Dansk Journalistforbund for deres bud på en bedre balance mellem arbejde og privatliv.

”Initiativet giver mulighed for at skærpe og effektivisere arbejdsdagen uden at gå på kompromis med kollegaskab og samtidig frigive reel fritid – endda et betydeligt antal ekstra fridage om året,” lød begrundelsen fra juryen. Inspirationsprisen blev uddelt ved weekendens TV-priser i København.

Overarbejde giver ikke point

Projektet ’Superkraft’ har kørt i to år. Det betyder blandt andet mulighed for kortere arbejdsdage – og 10 ekstra fridage om året.

”Når vi går hjem fra arbejde, skal vi ikke være for stressede, vi skal have tid til at være sammen med familien og ro til at holde fri. Jeg tror, at den værdi, der kommer retur, er til gavn for alle,” siger Tina Christensen, direktør for Metronome Productions.

Journalisten har tidligere skrevet om presset på de ansatte i tv-branchen med lange arbejdsdage. For Tina Christensen er det vigtigt, at Metronome ikke har en kultur, hvor medarbejderne forventes at have lange arbejdsdage præget af travlhed. Man skal kunne holde fri klokken 15 med rank ryg.

”På en arbejdsplads kan man nemt have en kultur, hvor medarbejdere føler sig uundværlige, fordi de arbejder fra klokken 9 til 19. Ofte er det en kultur med lange arbejdsdage, som virksomheden ubevidst er med til at anerkende. Men det bør ikke være sådan, at det giver point at sige, at man var på arbejde til klokken 22,” forklarer Tina Christensen.

Under mottoet ”mails kan vente” har medarbejderne nu droppet mail-notifikationer på computeren og mobilen. Hos Metronome skal mails bare besvares inden for 24 timer, og det er ok at tage hjem om eftermiddagen for at være sammen med familien.

De gode forhold lyder for nogle måske som opskriften på faldende indtjening og effektivitet. Men det er ikke tilfældet, siger Tina Christensen.

”Der er kun gået i én retning. Vi har ikke stået stærkere, end vi gør nu,” fortæller hun.

Uforstyrret fokustid

Den hemmelige ingrediens i ’Superkraft’ er indførelsen af en såkaldt ”fokustid” hver dag fra klokken 10.30 til 11.30.

Klokken 10.20 hver dag siger en stemme, at tiden nærmer sig 10.30 – og så skal alle lægge telefonen væk, tisse af og forberede sig på, at der er fokustid om 10 minutter.

I fokustiden må man kun arbejde med sine egne arbejdsopgaver. Møder og telefonsamtaler skal afvikles på andre tidspunkter.

”Det simple hack ved at have en times fokuseret arbejdstid i løbet af en dag er, at det giver utroligt meget værdi. På den time når man mere end på en hel dag,” siger Tina Christensen.

95 procents tilfredshed

Metronome Productions laver for eksempel programmer som ’Masterchef’, ’Luksusfælden’ og ’Ex on the Beach’.

Evalueringerne viser udbredt tilfredshed med ’Superkraft’. Efter fire måneder var 95 procent af medarbejderne tilfredse, og andelen var den samme ved den seneste måling i november 2021.

Det eneste sted, hvor det ikke er muligt at arbejde med ’Superkraft’, er on location, når der for eksempel skal optages ’Nybyggerne’, forklarer Tina Christensen.

Men fokustiden kan for eksempel give klippere ro til at koncentrere sig om en svær opgave uden at blive forstyrret, og den stille time smitter faktisk af på resten af dagen, fordi man er mere opmærksom på ikke at forstyrre hinanden.

”Produktiviteten er øget, fordi folk simpelthen når mere i løbet af en almindelig arbejdsdag, og dén gevinst og sparrede arbejdstid giver vi tilbage til medarbejderne i form af en ekstra fridag til alle hver måned,” siger hun.

”Det gælder både de fastansatte og freelancerne.”

Møder back-to-back

Selv holdt Tina Christensen tidligere møder uafbrudt, og det var ikke ualmindeligt, at et møde varede op til halvanden time.

”Vi plejede at holde møder back-to-back, hvor man ofte kom for sent fra det ene møde til det andet. Nu er der pauser mellem møderne, og det er vigtigt.”

Forskellen er, at møder nu varer enten 25 minutter eller 45 minutter – og aldrig længere end det.

”Møder er godt til koordination og til at dele information, men vi har gjort meget for at skabe mere tid til de egentlige arbejdsopgaver.”

0 Kommentarer