Årets Pressefoto

Få kvinder blandt de nominerede til Årets Pressefoto

At være pressefotograf er traditionelt set et mandefag, men det er ved at ændre sig, lyder det fra formanden for Pressefotografforbundet, Sisse Stroyer

De nominerede til Årets Pressefoto 2022 blev i weekenden fundet i Aarhus efter to intense dage, hvor dommerne havde gennemset knap 1.900 billeder og 36 videoer.

Her blev i alt 27 pressefotografer nomineret, hvoraf 22 er mænd, mens fem er kvinder.

Det er en kønsfordeling, hvor cirka fire ud af fem af de nominerede er mænd.

Det lyder umiddelbart som en høj procentdel i mændenes favør, men det er der flere forklaringer på, siger Sisse Stroyer, der er formand for Pressefotografforbundet.

”Nogle år er der mange kvinder blandt de nominerede, og mange gange er der mange mænd, fordi der er en overrepræsentation af mænd i vores forbund.”

Faktisk er fordelingen af de nominerede mænd og kvinder nogenlunde den samme, som kønsfordelingen af medlemmerne i Pressefotografforbundet. Her er 22 procent af medlemmerne kvinder, viser Dansk Journalistforbunds tal.

”Det er traditionelt set et mandefag, hvilket også afspejler sig i vores medlemssammensætning. Men det ændrer sig – også på fotojournalistuddannelsen, hvor der kommer flere og flere kvindelige studerende.”

”Det er først de seneste 10-15 år, hvor det for alvor er begyndt at skifte i kønsfordelingen, men det går langsomt,” siger Sisse Stroyer.

Dommerne aner ikke, hvem der har taget billederne

For formanden er det også vigtigt at understrege, at der ikke bliver skelet til køn under en konkurrence som Årets Pressefoto.

For dommerne, der udvælger billederne, aner ikke, hvem der har taget dem.

”Billederne er fuldstændigt blevet strippet for information, der kan lede til medlemmernes info. Dommerne kigger først og fremmest efter de bedste billeder, og det er også det, de skal. I sådan en konkurrence skal man ikke skele til, hvilket køn der har taget det.”

Sigrid Nygaard fra Information, der sidste år vandt Årets Pressefoto, peger også på det faktum, at det kun er omkring 20 procent af medlemmerne af Pressefotografforbundet, der er kvinder. Og at der af den grund for det meste vil være færre kvinder blandt de nominerede.

Hun tror dog også, at årets overvægt af nominerede mænd kan hænge sammen med, at 2022 var et krigsår.

”Der er sket nogle ret voldsomme ting i udlandet, som jeg ved, at mændene er taget afsted til. I det hele taget arbejder der flere mandlige fotografer på de store dagblade i Danmark, og som fotograf kræves det, at man har et stort medie i ryggen, hvis det skal være ansvarligt at rejse ud i krigsområder.”

”Jeg kunne forestille mig, at årets pressefoto bliver et billede fra Ukraine, og det gør måske, at der er flere mænd på nomineringslisten, da det er dem, der har været afsted,” siger Sigrid Nygaard.

Det er en sjældenhed, at en kvinde løber med den prestigefyldte hæder. Siden 1974 er prisen gået til mænd 44 gange og til kvinder fire gange.

De 27 nominerede bliver til februar barberet ned til fem fotografer, som er de endeligt nominerede til Årets Pressefoto 2022.

Se de nominerede herunder:

Anders Peter Albjerg Jensen, TV 2 Danmark
Anders Rye Skjoldjensen, Dagbladet Information
Andreas Haubjerg, Selvstændig/freelancer
Anthon Unger, Selvstændig/freelancer
Asger Ladefoged, Berlingske
Axel Emil Hammerbo, DMJX
Claus Bonnerup, Freelance
Jacob Ehrbahn, Politiken
Jakob Carlsen, Freelance
Jens Juul, Freelance
Johanne Teglgård Olsen, Kristeligt Dagblad
Jonas Fogh, Freelance
Kasper Løftgaard, Freelance
Kirstine Fryd, Freelance
Lars Møller, Freelance
Linda Kastrup, Berlingske
Liv M. Kastrup, DMJX/JP/Freelance
Mads Nissen, Politiken
Mads Toke Køngerskov, DR
Martin Thomas Ford, DMJX
Mathias Eis, DMJX
Michael Bager, Fyens Stiftstidende
Nichlas Pollier, DMJX/Freelance
Ólafur Steinar Rye Gestsson, Freelancer
Rasmus H. Breum, DMJX
Rikke Kjær Poulsen, DMJX
Søren Bidstrup, Berlingske

0 Kommentarer