Lokalmedier

EU godkender længe ventet omfordeling af mediestøtten

Omfordeling af mediestøtte til lokale og regionale nyhedsmedier træder i kraft den 1. januar 2024

Europa-Kommissionen har nu godkendt de ændringer af mediestøtteordningen, der følger af Medieaftalen. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed vil der fra 1. januar ske en en omfordeling af mediestøtte fra store landsdækkende nyhedsmedier til lokale og regionale nyhedsmedier. Samtidig bliver mediestøtten moderniseret, så den gøres mere platforms- og teknologineutral.

Medieaftalen blev vedtaget i juni, men der har været tvivl om, hvorvidt den som planlagt kunne træde i kraft fra årsskiftet.

Usikkerheden skyldtes blandt andet en henvendelse fra en række store landsdækkende mediehuse og organisationer, der sammen havde henvendt sig til EU med en bekymring over den nye medieaftales mediestøtteregler.

Ifølge dem begunstiger aftalen nemlig bestemte medier frem for andre.

Kan ånde lettet op

Men med Europa-Kommissionens godkendelse kan loven træde i kraft pr. 1. januar 2024.

Dermed kan de ansatte hos blandt andet JFM ånde lettet op. Her var topchef Jesper Rosener tidligere på ugen ude og varsle besparelser for 17 millioner kroner på det redaktionelle område, hvis ikke godkendelsen fra EU landede inden nytår.

Det fik tillidsrepræsentant Connie Bøgwad Schmidt til at ærgre sig over, at hendes kolleger i JFM for andet år i træk risikerede at skulle gå på juleferie med ondt i maven og frygt for en ny sparerunde.

”Det er megatræls, og det tager rigtig hårdt på vores medlemmer,” sagde hun.

Samme dag advarede 27 tillidsfolk på lokale og regionale medier i et fælles opråb om, at EU-klagen fra de store landsdækkende mediehuse kan blive deres død.

”Hvis de landsdækkende medier fortsætter med deres klage til domstolene, efter at den er blevet behandlet i EU, er vi som tillidsrepræsentanter dybt bekymrede for, hvad fremtiden vil bringe,” lød det blandt andet i opråbet.

Vagthund i alle egne af landet

For de lokale og regionale medier betyder omlægningen af mediestøtteordningen konkret, at loftet for, hvor meget de kan modtage i mediestøtte, forhøjes.

Fremover sænkes det generelle loft for, hvor meget den enkelte titel årligt kan få i støtte, så de landsdækkende medier maks. kan få 12,5 mio. kr. i årlig produktionsstøtte mod 17,5 mio. kr. i dag. Til gengæld forhøjes loftet for de lokale og regionale medier til 18,5 mio. kr.

”Vi vil sikre, at der er medier og en journalistisk vagthund i alle egne af Danmark, også uden for de større byer,” forklarede Jakob Engel-Schmidt i forbindelse med præsentationen af aftalen.

0 Kommentarer