
Seks medarbejdere på DR’s indlandsredaktion i Aarhus fik i går at vide, at ledelsen har i sinde at fyre dem. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Medarbejderne på DR’s indlandsredaktion med base i Aarhus har netop nedlagt arbejdet frem til torsdag morgen klokken 5.30.
Det fremgår af en udtalelse, som medarbejderne har sendt til DR’s ledelse.
Redaktionen i Aarhus er ifølge Journalistens oplysninger en af de redaktioner i DR Nyheder, der blev hårdest ramt ved sindedagen i går. 14 ansatte i DR Nyheder fik at vide, at ledelsen har i sinde at afskedige dem, mens andre er blevet tilbudt at blive flyttet fra redaktionen til en anden.
”19 fastansatte bliver reduceret til 12. Desuden er der i forvejen fem ubesatte stillinger. Flere TBA’er og freelancere risikerer også at skulle forlade redaktionen. Det hænger dårligt sammen med de mål, som ledelsen kom med, da indlandsredaktionen blev stiftet,” skriver medarbejderne.
DR oprettede i 2018 indlandsredaktionen i Aarhus, og flere medarbejdere rykkede i den forbindelse teltpælene op fra København for at flytte til den nye indlandsredaktion, der siden 2020 har stået i spidsen for DR’s dækning af indlandsstoffet.
Dyb frustration over ”zig-zag kurs”
Efter gårsdagens sindedag og de efterfølgende orienteringsmøder i DR står det dog klart, at indlandsdækningen ikke længere skal tage afsæt i redaktionen i Aarhus. I stedet bliver den aarhusianske redaktion lagt ind under DR Østjylland, der er et af DR’s ni distrikter.
”Medarbejderne udtrykker med det her brev dyb frustration over ledelsens zig-zag kurs. Først bygges et stærkt fagligt miljø op, der dækker hele landet, og så nedlægger man den fra den ene dag til den anden,” skriver medarbejderne i udtalelsen.
Medarbejdernes udtalelse til ledelsen
”Til ledelsen
For to år siden flyttede DR ansvaret for indlandsdækningen til Aarhus. Formålet var at styrke dækningen af nyheder fra hele Danmark.
Med fyringsrunden i går har DR valgt at nedlægge indlandsredaktionen i Aarhus.
Det betyder en drastisk svækkelse af DR’s tilstedeværelse vest for Storebælt.
19 fastansatte bliver reduceret til 12. Desuden er der i forvejen fem ubesatte stillinger. Flere TBA´er og freelancere risikerer også at skulle forlade redaktionen.
Det hænger dårligt sammen med de mål, som ledelsen kom med, da indlandsredaktionen blev stiftet.
”Ved at samle indlandsdækningen i Aarhus vil vi skabe en mere balanceret nyhedsdækning, så vores indhold i højere grad afspejler hele Danmark og binder befolkningen sammen på tværs af forskelle,” lød det fra nyhedsdirektør Sandy French i januar 2020.
Efter fyringsrunden er forklaringen fra ledelsen, at DR´s distrikter nu får ansvaret for DR´s indlandsdækning til radio, tv og dr.dk. Men distrikterne får ingen ekstra penge til opgaven, så med den drastiske nedskæring af Indlandsredaktionen betyder det, at der reelt er tale om en nedprioritering af nyheder til alle danskere.
Medarbejderne udtrykker med det her brev dyb frustration over ledelsens zig-zag kurs. Først bygges et stærkt fagligt miljø op, der dækker hele landet, og så nedlægger man den fra den ene dag til den anden.
Fra medarbejdernes side mener vi, at det hænger dårligt sammen med ambitionen om at lave nyheder til alle danskerne fra hele Danmark, at man samlet svækker ressourcerne til nyhedsdækningen udenfor København så markant.
De tilbageværende medarbejdere fra den tidligere indlandsredaktion flyttes til DR Østjylland, som fremadrettet med de øvrige distrikter skal dække indland. Som medarbejdere mener vi, at ledelsen tager for let på det store arbejde, der bliver med endnu engang at skabe en helt ny fusioneret redaktion.
Det tager kort tid at rive ned, men lang tid at opbygge gode faglige arbejdsmiljøer. Det går ud over den gode journalistik, som vi gerne vil producere.
Det gør det ikke bedre, at mange TBA´er og freelancere, som løser en uundværlig opgave på DR bliver ved med år efter år ikke at kunne få afklaring på deres situation. Længe har de fået at vide, at DR ikke fastansætter, før den nye digitaliseringsplan bliver fremlagt. Nu er planen ude, men deres situation er stadig uafklaret.
Vi beder indtrængende ledelsen om at genoverveje, om det er den rigtige beslutning for danskerne at svække den journalistiske dækning vest for København, som ledelsen selv har sagt, at de var stolte af og kaldt en succes. Samtidig beder vi inderligt ledelsen se på muligheder for at genansætte fyrede og omplacerede medarbejdere.
På den baggrund har medarbejderne i dag valgt at nedlægge arbejdet indtil klokken 5.30 den 8. september.”
Fremover er det DR’s distrikter, der står med ansvaret for indlandsdækningen, og det nye og større DR Østjylland får et udvidet ansvar ved større satsninger som for eksempel valg.
”Fra medarbejdernes side mener vi, at det hænger dårligt sammen med ambitionen om at lave nyheder til alle danskerne fra hele Danmark, at man samlet svækker ressourcerne til nyhedsdækningen uden for København så markant,” skriver medarbejderne i udtalelsen og tilføjer:
”De tilbageværende medarbejdere fra den tidligere indlandsredaktion flyttes til DR Østjylland, som fremadrettet med de øvrige distrikter skal dække indland. Som medarbejdere mener vi, at ledelsen tager for let på det store arbejde, der bliver med endnu en gang at skabe en helt ny fusioneret redaktion.”
Samtidig udtrykker medarbejderne utilfredshed over, at de tidsbegrænset ansatte og freelancere på redaktionen endnu ikke ved, hvordan fremtiden ser ud for dem.
”Det gør det ikke bedre, at mange TBA’er og freelancere, som løser en uundværlig opgave på DR, bliver ved med år efter år ikke at kunne få afklaring på deres situation. Længe har de fået at vide, at DR ikke fastansætter, før den nye digitaliseringsplan bliver fremlagt. Nu er planen ude, men deres situation er stadig uafklaret,” skriver de i udtalelsen.
Har beskyldt ledelse for løftebrud
Medarbejderne i DR Aarhus var de første til at udtale skarp kritik af DR’s ledelse, da det i sidste uge kom frem, at DR stod over for en fyringsrunde i forbindelse med udmøntningen af den digitale strategi, der blev præsenteret for et år siden.
I forbindelse med den præsentation sagde DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, at ”der er ikke afskedigelser af medarbejdere i kølvandet på det”. Det viste sig så i sidste uge at være en strategi, der indebærer et større udviklingsarbejde med de digitale platforme DR Lyd og DRTV, der betyder, at DR vil prioritere anderledes og derfor skære ned på indholds- og programproduktion.
I den forbindelse blev det meldt ud, at der skal nedlægges op mod 100 stillinger, og at 60-70 medarbejdere skulle have besked om, at de skal afskediges.
Det fik medarbejderne i DR Aarhus til at konstatere, at der i deres øjne er tale om ”en afviklingsplan af DR’s journalistiske indhold”, som de mener står i skarp kontrast til, hvad ledelsen tidligere har meldt ud om den digitale strategi.
”Med det løftebrud er tilliden til direktionen helt i bund – det håber vi, DR’s bestyrelse forholder sig til,” skrev medarbejderne i Aarhus i en udtalelse til DR’s ledelse i sidste uge.
Budskabet var uklart
Maria Rørbye Rønn udtalte i går i et skriftligt svar, at hun tager kritikken til efterretning.
”På intet tidspunkt har det været intentionen at putte med, at vores digitale plan vil komme til at betyde store forandringer og ændringer hos DR – også stillingsnedlæggelser og afskedigelser.”
”Når det er sagt, så foregår kommunikation på modtagernes præmisser, og vi kan konstatere, at vores budskaber ikke er kommet klart igennem. Det vil vi have stort fokus på at gøre bedre fremadrettet, for vi skal lykkes med den digitale plan,” lød det i den skriftlige kommentar fra Maria Rørbye Rønn.
I alt 47 DR-medarbejdere fik i går at vide, at ledelsen har planer om at opsige dem. 33 af fyringerne kommer til at ramme medarbejdere i DR Kultur, Børn og Unge, mens 14 medarbejdere i DR Nyheder har fået samme besked.
Derudover har i alt syv medarbejdere søgt og fået en fratrædelsesaftale op til sindedagen, mens seks medarbejdere er blevet tilbudt nye stillinger med ’væsentlige vilkårsændringer’.
Forud for sindedagen var det meldt ud, at DR skulle nedlægge omkring 90 stillinger, og at 60-70 medarbejdere skulle afskediges.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I alle årene er DR's skiftende retninger gået hamrende hårdt udover afdelingen i Aalborg. I sparerunden 2018 blev alle journalister på DR Ligetil (hørte under DR Viden) fyret. Kun redaktøren blev tilbage.
Sidste år, da digitaliseringsplanen først blev udrullet, blev DR Viden som egentlig afdeling lukket, og afdelingslederen tilbudt en stilling, som ikke var tilsvarende. Vi blev fordelt ud på direktørområder i København og Århus, og havde ikke vores chefer i huset. Freelancere og tidsbegrænset ansatte stod i en uklar situation meget længe og har til sidst ikke fået forlængelse.
Ca. 40 procent af de tilbageværende ansatte er nu blevet sindet. To har fået tilbud om at flytte til Århus.
Jeg selv forlod skuden for to måneder siden, men hvor gør det så ondt at se, at en udflyttet afdeling allerede efter fem et halvt år bliver slagtet fuldstændig. DR Viden har vist, at man sagtens kan få kvalificeret arbejdskraft uden for København/Århus. Vi har vundet mange priser. Da vi var flest, var der 48 ansatte. Nu er der 8. Hvad er meningen med sådanne manøvrer? Jeg forstår det ik'.