Digital udvikling

DR i kovending: Skrotter strategi for at få mere nyhedspuls og flere brugere på dr.dk

Brugerløftet på dr.dk har været uklart. Derfor sadler DR om og relancerer dr.dk som rendyrket nyhedssite

Dr.dk skal udkomme færre gange om dagen og med mere gennemarbejdede artikler.

Det var strategien i 2020, da DR indførte en såkaldt udgavemodel, hvor forsiden af dr.dk blev opdateret med friske pakker af historier på fem faste tidspunkter i stedet for at udgive historier løbende.

Men nu skal dr.dk tilbage til at være et rendyrket nyhedssite. Det er netop blevet præsenteret på et stormøde for medarbejderne i DR Nyheder, fortæller redaktionschef i DR Nyheder Anders Emil Møller.

”Vi kommer målrettet til at gå efter at nå flere danskere hen over ugen,” fastslår han over for journalisten.dk.

Vil være på historierne, når de sker

Da DR i 2020 tog hul på den nye strategi for dr.dk med færre historier, var det med åben pande og mod på at tage konsekvensen, hvis det resulterede i færre klik.

”For os er værdien for brugerne vigtigere end trafiktallene,” sagde Thomas Falbe, chefredaktør i DR, dengang til Journalisten.

Den pointe fastholdt han, da tallene året efter viste, at antallet af sidevisninger på dr.dk på blot et år var styrtdykket med 23 procent. For som Thomas Falbe dengang sagde:

”Brugerne fortæller os, at deres oplevede værdi af dr.dk er stigende, og læsetiden og loyaliteten er også gået op. Så meget af det, som vi satte os for med omlægningen, er vi lykkedes med.”

Men det er altså den omlægning, der nu skrottes og erstattes med en ny strategi. Mantraet for den nye strategi er, at dr.dk skal være et mere rendyrket nyhedssite med mere puls og flere brugere.

Som en del af den strategi skrotter DR idéen om at præsentere de bærende historier i fem blokke i løbet af dagen, den såkaldte udgavemodel. Brugerne forventer nemlig af et nyhedssite, at der er mere puls og oftere udskiftning af historierne på forsiden, end der er på dr.dk i dag, forklarer Anders Emil Møller.

”Selv de brugere, der kigger forbi sjældent, skal opleve, at vi er i omgangshøjde med resten af nyhedsbilledet. Derfor skærper vi nyhedsprofilen, for publicistisk og journalistisk giver det ikke mening at være et nyhedssite, hvis vi ikke er på historierne, når de sker,” siger han.

Trafikken faldt især efter corona

Anders Emil Møller lægger ikke skjul på, at det var forventet, at trafikken på dr.dk ville falde, da de indførte udgavemodellen. Omfanget af de negative effekter for trafikken har dog først for alvor vist sig efter corona.

”Og vi lavede ændringen med målet om at øge antallet af lavfrekvente brugere på dr.dk. Det er ikke sket i det omfang, vi havde håbet på, og derfor laver vi nu om,” forklarer han.

Men gælder det så ikke længere, at værdien for brugerne er vigtigere end trafiktallene?

”Det er mere nuanceret end det. Det er antallet af brugere, vi kommer til at have fokus på nu,” siger Anders Emil Møller og understreger, at ændringerne ikke kommer på grund af de dalende trafiktal.

Samtidig afviser han også at sætte konkrete tal på, hvor mange brugere det nye dr.dk skal nå.

”Og vi kommer nok også til at opleve et yderligere fald, fordi vi har skåret noget populært indhold væk, og fordi vi kommer til at drosle markant ned på sociale medier. Det gør opgaven dobbeltsvær og også mere langsigtet. Det bliver et langt sejt træk, hvor vi skal skabe nye vaner,” siger han.

Mindre bagedyst og klarere brugerløfte

Når Anders Emil Møller taler om, at der er skåret populært indhold væk, bunder det også i visionen om at gøre dr.dk til et rendyrket nyhedssite.

For hvor dr.dk ud over at være et nyhedssite hidtil også har fungeret som en indgang til al DR’s indhold fra programmer og udsendelser fra husets fagredaktioner for kultur, børn og unge, så bliver den sidste kategori i højere grad skåret væk på det nye dr.dk.

Det betyder for eksempel, at det ikke er en nyhedshistorie for dr.dk, hvis en deltager forlader ’Gift ved første blik’, eller hvis der begynder en ny sæson af ’Den store bagedyst’. Den slags vil fremover bo tydeligt afskåret fra nyhederne.

”Samtidig dropper vi fokus på at finde særlige nicher som eksempelvis gaming, der var ekstremt meget for den enkelte, men ikke så meget for den brede fællesmængde. Vi vil i stedet have mere alment gyldige stofområder, som til gengæld skal nå forskellige brugere gennem forskellige former for formidling,” forklarer Anders Emil Møller.

Hvad er egentlig det grundlæggende problem, alle de her nye tiltag skal løse?

”Problemet er, at der har været et uklart brugerløfte på dr.dk. Nu skal aftalen med brugerne være helt klar. Dr.dk skal først og fremmest være nyheder, og de skal være nyheder til mobilen,” siger Anders Emil Møller.

0 Kommentarer