Debat: Små skridt i den rigtige retning for freelancerne

”Vi kæmper en fælles kamp mod opdelingen af arbejdsmarkedet i et A og et B-hold,” skriver DJ-formand Tine Johansen

Tiden op til sommerferien er for mange af os en travl tid med projekter, der skal sættes i gang eller afsluttes, inden sommeren sætter det meste på pause.

Sådan har det i hvert fald været i Dansk Journalistforbund, hvor DJ’s overenskomstforhandlere den 11. juni landede en aftale med Danmarks Radio for de 800 DJ-medlemmer, som laver journalistisk public service-arbejde for DR.

Ud over for de fastansatte forhandler DJ for en større gruppe freelancere, som det er lykkedes DJ og delegationen af tillidsrepræsentanter at få en lønstigning forhandlet hjem til, som overstiger de fastansattes. En lønstigning, der giver dem cirka 13 kroner mere i timen.

Et af de andre skridt i den rigtige retning tog DJ ved seneste overenskomstforhandling med Danske Medier Arbejdsgiver (DMA), hvor vi forpligtede arbejdsgiverne på et periodeprojekt og en arbejdsgruppe, der skal belyse og afdække freelancernes arbejdsvilkår. Og inden næste overenskomstforhandling komme med anbefalinger og løsninger på området.

På tv-branchens andenstørste platform, TV 2, har tillidsrepræsentanter ligeledes været bannerførere for en aftale under coronakrisen, der sikrede tilknyttede TV 2-freelancere 80 procent af lønnen i april måned, hvor de fleste produktioner var lukket ned. En aftale, de fastansatte kolleger på TV 2 betalte ved at afgive én af fem årlige fridage.

Med samme håndsrækning tilbyder DR de freelancere, som er lønnet med A-indkomst og derfor ikke er omfattet af statens hjælpepakker, at dække 75 procent af den forventede bruttoløn, som freelancerne stod til at tabe på grund af coronakrisen.

Det er små skridt i den rigtige retning på et freelancearbejdsmarked, der er stigende i antal, men desværre halter efter på vilkår. Honorarerne er stadig for lave, arbejdstilrettelæggelsen for ustruktureret og antallet af stressramte blandt freelancere i tv- og filmbranchen for højt.

Men selv om vi taler om små skridt, er de skridt i den rigtige retning og udtryk for solidaritet og forståelse ansættelserne imellem. De er et udtryk for, at vi kæmper en fælles kamp mod opdelingen af arbejdsmarkedet i et A og et B-hold. Og de er et udtryk for, at det voksende arbejdsmarked af forskellige løsttilknyttede ansættelsesformer også vokser i vores bevidsthed – og er øverst på dagsordenen, når det gælder forhandlinger og aftaler arbejdsparterne imellem.

0 Kommentarer

Læs også

Tine Johansen

Debat: Åbenheds-krise

02. JUNI 2020
Tine Johansen

Debat: Der er tændt et håb

05. MAJ 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right