
Mads Brandstrup, administrerende direktør i Danske Medier. Foto: Anton Blinkenberg Zeuthen/Danske Medier
”Vi er stærkt bekymrede over den manøvre, som den pågældende advokat har foretaget her.”
Sådan lyder det indledningsvist fra Mads Brandstrup, administrerende direktør i brancheorganisation Danske Medier, efter at Berlingske og Berlingske-journalist Jonas Rimer Hansen i maj blev sagsøgt for godt fem millioner kroner af to virksomhedsejere, der er blevet kritiseret i en lang artikelrække i avisen.
Oveni søgsmålet udtalte de to virksomhedsejeres advokat, Vibeke Borberg, så forleden i et skriftligt citat til Berlingske, at det af etiske årsager burde deklareres i artiklerne, at Jonas Rimer Hansen er part i en aktiv sag i retssystemet.
”Det, der er stærkt kritisabelt her, er, at man lægger sag an mod en journalist og efterfølgende siger, at nu er vedkommende part i sagen,” siger Mads Brandstrup og tilføjer:
”Journalisten her er prisgivet. Uanset udfaldet af en eventuel retssag, så er vedkommende – hvis man skal følge advokatens logik – afskåret fra at dække en væsentlig journalistisk sag, som vedkommende selv har gravet frem. Så perspektiverne i det her er meget, meget vidtgående.”
Derfor mener organisationen, at det er på sin plads, at Advokatrådet kommer på banen i sagen.
”Vi synes, at Advokatrådet bør overveje at udtale sig i den her sag. Det er ret uhørt, at en advokat opfører sig på den her måde. Det bør de tage principiel stilling til,” siger Mads Brandstrup.
”Ikke acceptabel adfærd i et demokratisk land”
Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, udtalte i går, at hun ser klienterne og advokatens ageren som ’en gidseltagning’, og sammenlignede sagen med de såkaldte SLAPPs, som primært er kendt fra Syd- og Østeuropa.
SLAPP er kort for Strategic Lawsuits Against Public Participation, eller på dansk: Søgsmål, der har til formål at stoppe kritik fra aktivister og journalister.
Samme sammenligning kommer fra Danske Medier.
”Som organisation vil vi gøre det helt klart, at den adfærd ikke er acceptabel i et demokratisk land som Danmark. Vi har en fri og uafhængig presse, og der må man acceptere, at der bliver lavet fri og kritisk journalistik,” siger Mads Brandstrup.
”Vi mener ikke, at man skal have en situation, hvor man skal til at angribe journalister og medier gennem domstolene,” tilføjer han og henviser til, at man kan gå til Pressenævnet, hvis man vil klage over dækning i medierne.
EU-Parlamentet har taget første skridt mod SLAPPs
Mads Brandstrup pointerer, at sagsanlæg mod journalister er noget, der primært kendes fra syd- og østeuropæiske lande.
De såkaldte SLAPPs er da også noget, der har vundet indpas på den politiske dagsorden i EU, og et stort flertal i EU-Parlamentet stemte i går for en rapport, der foreslår en stribe tiltag, som skal komme søgsmålene til livs.
Ifølge DJ-formand Tine Johansen er det et af de vigtigste temaer, når det europæiske journalistforbund samles.
Også Mads Brandstrup kommer til at fokusere på problemet på europæisk niveau, hvor han i næste uge vil bringe sagen om Berlingske op på bestyrelsesmøde i News Media Europa.
”Det her er bare et nyt niveau af kreativitet, som jeg gerne vil have, at vi bliver enige om at tage afstand fra. Vi ved allerede, at EU-Parlamentet har taget første skridt i forhold til det her. Den her særlige danske problemstilling, der er opstået her, bør indgå i det arbejde,” siger Mads Brandstrup.
Hvorfor er det vigtigt, at det danske eksempel er med?
”Selve problemstillingen med at forsøge at stemple en journalist ved at hævde, at vedkommende er part i en sag, er en ny dimension i forhold til at bruge domstolene til at undgå kritisk journalistik.”
Rettet klokken 13.37: Det fremgik tidligere, at Mads Brandstrup ville have Advokatnævnet til at tage stilling til sagen. Der er tale om Advokatrådet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.