Fotojournalistik

Dansk fotograf er blandt vinderne af World Press Photo

Politiken-fotografen Mads Nissen er blandt de fire globale vindere, mens vinderen af Årets Foto er den ukrainske fotograf Evgeniy Maloletka

Vinderne af verdens mest prestigefulde konkurrence for fotojournalistik – World Press Photo – er netop blevet offentliggjort.

Og blandt de fire globale vindere finder man danske Mads Nissen, der har vundet kategorien ’Story of the Year’ for sin serie ’Prisen for fred i Afghanistan’.

Mads Nissens serie på ni billeder beskrives af juryen som ”hjemsøgende, men smukke” og som fotografier ”der ikke lader os glemme det afghanske folk, der nu lever under Talibans styre og manglende internationale hjælp”, og juryen sætter flere ord på:

Hvert foto giver ny information, kulminerende i et omfattende udvalg af ni kraftfulde billeder.”

Et af fotografierne i Mads Nissens serie viser den 15-årige dreng Khalil Ahmad, hvis venstre nyre blev solgt af hans forældre i et desperat forsøg på at skaffe mad til familiens 11 børn. Foto: Mads Nissen

Den 43-årige Politiken-fotograf har igennem karrieren vundet talrige priser for sine fotografier – både danske og internationale. Blandt andet vandt han i 2015 World Press Photo of the Year.

Om sin Afghanistan-serie, som viser dagligdagen for afghanere flere steder i landet, udtaler Mads Nissen til World Press Photo, at ”mit håb med denne serie er mere end noget andet ikke bare at skabe opmærksomhed, men engagement med de millioner af afghanere, der har desperat brug for mad og humanitær hjælp lige nu”.

Den gravide kvinde i Mariupol

Den mest prestigefyldte pris – Photo of the Year – går til den ukrainske fotograf Evgeniy Maloletka for sit billede af en såret gravid kvinde i den belejrede by Mariupol.

På billedet kan man se den 31-årige kvinde Irina, der bæres ud af et hospital under et russisk luftangreb. Hendes baby, der blev navngivet Miron – efter ordet ’fred’ – var dødfødt, og en halv time senere døde Irina også.

Dette foto af den ukrainske fotograf Evgeniy Maloletka er vinderen af Årets Foto uddelt af World Press Photo. Foto: Evgeniy Maloletka

Billedet er valgt, fordi det ifølge juryen ”perfekt indkapsler den menneskelige lidelse forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine”.

”Det hjemsøgende billede fra belejringen af Mariupol blev enstemmigt valgt som vinderen. Valget faldt tæt på årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, og juryen begrunder også valget med billedets styrke, historien bag og de grusomheder, det viser. At både den gravide kvinde og hendes barn dør, opsummerer meget af krigen,” udtaler jurymedlemmet Brent Lewis, der til daglig er fotoredaktør på The New York Times.

Fotografen Evgeniy Maloletka har til Journalisten tidligere sat ord på sit ikoniske billede fra belejringen af Mariupol.

”31-årige gravide Irina blev båret ud af redningsfolk og politi. Jeg husker, hun var i live. De løb imellem ruiner, smadrede biler og væltede træer og fik hende ind i en ambulance. Næste dag var dette billede overalt, og hele verden kendte til det ødelagte hospital.”

”11. marts hørte vi, at Irina og hendes baby ikke havde overlevet. Før Mariupol havde jeg været vidne til megen menneskelig lidelse, men jeg havde aldrig set så mange børn blive dræbt på ét sted på så kort tid,” sagde Evgeniy Maloletka i september til Journalisten.

Prisen for bedste ’Long-Term Project’ går til den armenske fotojournalist Anush Babajanyan for sit mangeårige projekt, der omhandler adgang til vand for folk i Centralasien.

Den fjerde globale vinder er Mohamed Mahdy, der har vundet en pris for bedste ’Open Format’. Hans projekt omhandler den egyptiske fiskerby Al Max, der oplever flere store udfordringer med blandt andet lokal forurening af vandet og tvangsflytning

Måske vil det undre nogen, at vinderbilledet, Photo of the Year, ikke var blandt de seks fotos, som tilbage i marts måned blev offentliggjort som mulige vindere.

Til Journalisten skriver World Press Photos kommunikationschef, Andrew Davies, at juryens beslutning kan beskrives som ”usædvanlig” og ”ekstraordinær”, men at juryen simpelthen følte, at det ukrainske vinderbillede var den rigtige vinder – også selv om det ikke var blandt de seks udvalgte fotos.

 

0 Kommentarer