Sparerunde

Medarbejdere frygter, at Berlingske vil erstatte journalister med robotter

Medarbejderne på Berlingske forlænger arbejdsnedlæggelse på grund af en udmelding fra ledelsen om, at redigerende på avisen skal erstattes med robotteknologi. Chefredaktør Tom Jensen afviser medarbejdernes opfattelse og kalder det en falsk nyhed. Opdateret 10.19

Berlingskes ledelse har ifølge Berlingskes medarbejdere planer om at erstatte erfarne og dygtige redaktionelle medarbejdere med robotter.

Sådan lyder det i en særdeles kritisk udtalelse fra Berlingskes medarbejdere til ledelsen, som Journalisten har set.

Udtalelsen er sendt i kølvandet af medarbejdernes udmelding mandag, hvor de besluttede sig for at nedlægge arbejdet.

”Da vi fik 100.000 abonnenter, fejrede I os med kage og bobler. Da først pandemien og siden krigen kom, knoklede vi, og I roste vores indsats trods de svære tider. Nu lægger I op til at erstatte erfarne og dygtige medarbejdere med robotter,” lyder det blandt andet i skrivelsen.

16 skal opsiges

Efter udmeldingen om en omfattende sparerunde til 17 millioner kroner i Berlingske Media stod det i går klart, at ledelsen på Berlingske vil skære medarbejderstaben med 16 medarbejdere, hvoraf flere er ældre medarbejdere ifølge tillidsrepræsentant Ivar Carstensen.

De ansatte fra Berlingske har nedlagt arbejdet frem til onsdag morgen, hvor de igen vil diskutere, om de skal genoptage det.

”Vi har en principiel bekymring for, at I vil skifte journalistisk arbejde ud med en teknologi, der stadig er usikker. Her tænker vi på jeres udmelding om, at I vil erstatte menneskelig indholdsredigering med kunstig intelligens,” lyder det videre i brevet fra medarbejderne.

”Vi er bekymrede for, at det vil forringe Berlingskes kvalitet og troværdighed, og at det vil være skadeligt for Berlingskes brand i en tid, hvor fake news og manipulation af tekst og billeder er et voksende problem,” fortsætter de i brevet, som du kan læse i fuld længde nedenfor.

Chefredaktør afviser: Falsk nyhed

Chefredaktør Tom Jensen afviser på det kraftigste medarbejdernes udlægning og kalder det en ”falsk nyhed”.

”Vi har ikke tænkt os at erstatte journalistisk arbejde og indholdsredigering med robotter. Det har vi ikke sagt,” siger han til Journalisten.

Ifølge ham har Berlingskes ledelse sagt til medarbejderne på et medarbejdermøde, at man vil fjerne den arbejdsfunktion, der hedder ”indholdsredigerende” fra avisens newsroom, og at fagredaktioner og redaktører derude får ansvaret for det journalistiske indhold.

Ifølge Tom Jensen har han kun sagt, at man, når teknologien og kvaliteten er god nok til det, vil indføre en automatisering af korrekturlæsningen, som altså skal foregå menneskeligt indtil da.

”Men den journalistiske indholdsredigering bliver ikke erstattet af robotter, og journalistisk arbejde bliver ikke erstattet af robotter,” siger han.

Hvorfor har alle dine medarbejdere så den opfattelse?

”Vi har ikke sagt det i går. Vi har ikke sagt, at det er journalistisk arbejde, der bliver erstattet eller automatiseret på noget tidspunkt. Så jeg ved ikke, hvorfor de har fået den opfattelse,” siger Tom Jensen, som også tilføjer, at han har forsøgt at gå i rette med medarbejdernes opfattelse i udtalelsen.

Journalisten har talt med medarbejdere på Berlingske, der fastholder deres kritik og understreger, at de ikke kan genkende Tom Jensens udlægning af, hvad han har sagt på medarbejdermødet.

Det er ifølge Journalistens oplysninger også en af de primære grunde til, at medarbejderne tirsdag morgen har valgt at forlænge arbejdsnedlæggelsen til onsdag.

Tillidsrepræsentant Ivar Carstensen bekræfter over for Journalisten, at medarbejderne har valgt at nedlægge arbejdet.

Det er også hans tolkning, at medarbejderne ikke køber afvisningen fra Tom Jensen om, at han ikke har sagt, at AI-teknologi kan erstatte redaktionelle funktioner på Berlingske.

”Medarbejderne kan ikke forstå, hvordan man vil lave en kvalitetsavis uden indholdsredigering. Og det synes de ikke helt hænger sammen,” siger han.

”Og så er der også en utryghed, som man også kan se i udtalelsen, om, hvorvidt Berlingske er et sted, man kan blive gammel som medarbejder,” tilføjer han.

Udtalelse fra Berlingskes medarbejdere til ledelsen i Berlingske og Berlingske Media
12. juni 2023

Da vi fik 100.000 abonnenter, fejrede I os med kage og bobler.

Da først pandemien og siden krigen kom, knoklede vi, og I roste vores indsats trods de svære tider.

Nu lægger I op til at erstatte erfarne og dygtige medarbejdere med robotter.

Dertil præsenterer I os for en ukonkret plan, vi endnu ikke kender det fulde omfang, indhold og konsekvenser af.

Det skaber frygt blandt Berlingskes medarbejdere.

Vi er rystede og dybt berørte, og vi har derfor valgt at nedlægge arbejdet frem til i morgen, tirsdag, klokken 9.

Konkret bunder vores bekymringer i:

– Vi har en principiel bekymring for, at I vil skifte journalistisk arbejde ud med en teknologi, der stadig er usikker. Her tænker vi på jeres udmelding om, at I vil erstatte menneskelig indholdsredigering med kunstig intelligens. Vi er bekymrede for, at det vil forringe Berlingskes kvalitet og troværdighed, og at det vil være skadeligt for Berlingskes brand i en tid, hvor fake news og manipulation af tekst og billeder er et voksende problem. Det er efter vores opfattelse dybt problematisk, at en avis med 274 års erfaring – én af verdens ældste – dropper den kvalitetssikring, der ligger i den journalistiske indholdsredigering. Det risikerer efter vores opfattelse at skade niveauet i den offentlige debat.

– Vi er bekymrede over, at man samtidig med at fyre erfarne medarbejdere lægger op til at ansætte nye folk til en kommende lyd- og videosatsning uden at give de nuværende medarbejdere muligheden for at omskole og efteruddanne sig og dermed bestride de stillinger.

– Vi er utilfredse med, at man gennemfører disse besparelser og fyringer, samtidig med at man præsenterer en historisk, men ukonkret omstrukturering af redaktionen. Det gør det svært som medarbejder at vide, hvad man siger ja eller nej til.

– Vi frygter, at de kommende besparelser sandsynligvis vil ramme vores ældre og mest erfarne kolleger uforholdsmæssig hårdt. Det er urimeligt og demotiverende for vores ældre kolleger, men også for de unge. Er der plads til, at man kan ældes og blive erfaren på Berlingske? Vi kommer i tvivl.

 

Også B.T.’s medarbejdere valgte mandag at nedlægge arbejdet frem til tirsdag morgen. På B.T. skal der ifølge Journalistens oplysninger skæres 14 stillinger.

Opdateret 10:19 med ny rubrik, der afspejler, at det er medarbejderne, der frygter, at ledelsen vil erstatte redaktionelle medarbejdere med robotter. Derudover opdateret med citater fra chefredaktør Tom Jensen og tillidsrepræsentant Ivar Carstensen.

0 Kommentarer