Bag om billedet: Nyrepatienten Jesper

På JydskeVestkysten kan fotograferne få fri til at lave deres egne fotoprojekter. Fotograf Timo Battefeld lavede et projekt om nyrepatienten Jespers tredje transplantation. »Han er en sej mand, en stolt mand. En rigtigt arbejdertype,« siger han

Som fotograf på en regionalavis behøver man ikke at drukne i kedelige rutineopgaver. I en måned fulgte fotograf på JydskeVestkysten Timo Battefeld for eksempel blikkenslageren Jesper, der skulle igennem sin tredje nyretransplantation.  

Timo Battefeld var med Jesper på arbejde, til dialyse på hospitalet, og han fulgte Jesper den dag, han skulle igennem operationen, der varede 10 timer.

Min chance for at gå tættere på

Serien er et eksempel på et fotoprojekt, hvor JydskeVestkystens fotografer kan lave deres egne projekter.

»Det her projekt var min chance for at gå tættere på,« siger Timo Battefeld.

Projektet strakte sig over en måned, og han fik fri fra vagtplanen de dage, han bad om. Nogle af billederne har han taget i sin fritid, for eksempel om aftenen.

Fire-fem opgaver om dagen

JydskeVestkystens fotografer har typisk fire-fem fotoopgaver om dagen og publicerer 30-40 billeder. Det giver ikke meget tid til fordybelse.

»Når man er ude til fem opgaver på en dag, skal man være heldig, hvis man får taget et fedt billede til en reportage,« siger han.

Derfor er han glad for, at JydskeVestkystens fotopolitik giver ham mulighed for at satse på projekter, han tror på. Ved Årets Pressefoto blev Timo Battefeld sidste gang belønnet med en nominering i kategorien Årets Sportsbillede ­Action.

Færre men vigtigere billeder

Omlægningen blev indført for halvandet år siden, og den betyder, at de skrivende journalister har overtaget nogle af rutineopgaverne med at fotografere butiksfacader, skilte og voxpop.

»Fotograferne kører længere, og vi tager færre, men vigtigere billeder,« siger Timo Battefeld.

Et andet initiativ på fotoredaktionen er en række benspænd inspireret af Nana Tofts Syv journalistiske benspænd.

»Det betyder, at jeg bliver udfordret, og det betyder, at det er mere spændende at gå på arbejde,« fortæller Timo Battefeld.

Uden motor

Benspændet kan for eksempel være, at fotograferne skal gå meget tæt på eller fotografere uden vidvinkel.

Til serien med Jesper måtte Timo Battefeld for eksempel ikke bruge motor.

»Normalt skyder jeg sekvenser af 8-10 billeder ad gangen. Men Ulrik ønskede, at jeg skulle fotografere, ligesom man gjorde i gamle dage med et billede ad gangen. Når man kører med motor, tænker man, at man nok skal komme hjem med noget godt, fordi man får så mange billeder af vælge imellem. Men det ville jeg gerne væk fra. Jeg ville gerne have mere ro.«

Krop fuld af ar

Timo Battefeld kom på sporet af Jesper, fordi Nyreforeningen ofte bruger Jesper som ansigt udadtil.

I alt har Jesper prøvet at være i fuld narkose 39 gange på grund af sine tre transplantationer.

»Han er en sej mand, en stolt mand. En rigtigt arbejdertype.«

Hans krop er fuld af ar på maven og lårene, hvor man kan se, at man har trukket blodårer og flyttet dem op i armen.

»Han har været i dialyse i mange år og er blevet stukket mange gange, derfor giver man ham nye blodårer i armene,« siger Timo Battefeld.

Donoren ved operationen var Jespers kones kusines mand, der også er med i fotoreportagen.

Lyset fra et spraytan-anlæg

Før nyretransplantation i Odense spurgte Timo Battefeld, om han måtte være til stede på operationsstuen, men fik nej, fordi indgrebet var for risikabelt. Det var planlagt til at tage tre-fire timer, men endte med at vare 10 timer.

Billedet, hvor han sidder i undertøj, er taget den aften, ham kom hjem 10 dage efter operationen.

»Jeg ville gerne fange det skrøbelige og styrken ved den her mand, jeg har lært at kende. De har et spraytan-anlæg nede i kælderen, og jeg brugte lysstofrøret fra spraytan-anlægget til at sætte lys.«

De 15 billeder blev bragt som 12 siders tillæg i avisen 26. juli 2015. Billederne kan ses her 


Foto: Timo Battefeld

 

0 Kommentarer