DR

”Uforståeligt og modigt”: Detektor var ren public service og frygtet af magthavere

Idémanden bag ’Detektor’ undrer sig over, at DR kaster så stærkt et brand over bord

Kan det bestå Detektor-testen?

Dét spørgsmål har kommunikationsfolk og politikere i ministerier, styrelser og virksomheder nok stillet sig selv en del gange, siden faktatjekprogrammet ’Detektor’ så dagens lys første gang.

Siden 2011 har programmet tjekket fakta og tal i den offentlige debat for at undersøge, om der er hold i påstande fra magthavere, meningsdannere og medier.

Men fra oktober er det slut. Som et led i DR’s digitale omstilling har ledelsen valgt at lukke programmet, der de seneste år har kørt som et radioprogram på P1 og som podcast.

Det er en beslutning, der har fået hårde ord med på vejen fra flere kanter.

”En helt ubegribeligt mærkværdig disposition,” lød én af reaktionerne på Twitter, hvor flere mediefolk påpeger, at ’Detektor’ er indbegrebet af public service og et vigtigt organ til at holde magthaverne i ørene.

”Som kommunikationsrådgiver kan jeg bare sige: Er der noget, politikere, virksomhedsledere osv. frygter, så er det @DRDetektor. Mærkelig beslutning at lukke ned i et valgår,” lød det blandt andet i et tweet fra kommunikationsrådgiver Troels Johannesen.

Hjertebarn kastet over bord

For journalist Thomas Buch-Andersen blev nyheden også modtaget med en vis opmærksomhed. Han er i dag tv-vært på TV 2 News, men for snart 12 år siden var han hovedarkitekten bag det dengang nye DR-program ’Detektor’, hvor han selv var vært frem til 2016.

”En kollega sagde i går, at ’Detektor’ jo er mit hjertebarn. Jeg har flere børn, men ’Detektor’ er bestemt ét af dem. Det var mig, der satte det i søen og opfandt og udviklede programmet, og jeg tager hatten af for alle dem, der har været med til at sejle det skib videre,” siger Thomas Buch Andersen.

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor DR vælger at kaste et så veletableret brand over bord.
Thomas Buch-Andersen, idémand bag Detektor

Han mener, at ’Detektor’ gennem årene har været med til at højne den offentlige debat i Danmark. Derfor kalder han det også ”uforståeligt” og ”modigt”, at DR nu har valgt at lukke programmet.

”Jeg har svært ved at forstå, hvorfor DR vælger at kaste et så veletableret brand over bord. Når man ved, hvor længe det tager at opbygge et genkendeligt brand med et klart løfte, så synes jeg, der skal være en god begrundelse for at lukke det. Og den har jeg ikke set,” siger Thomas Buch-Andersen.

Faktatjek har spredt sig

Thomas Buch-Andersen fortæller, at han fik idéen til ’Detektor’, da han blev opmærksom på, hvor let man som medie eller politiker kan sætte dagsorden med et enkelt tal.

Samtidig var hastigheden i nyhedsdækningen steget, blandt andet med live-kanaler som TV 2 News og Radio24syv, der gik i luften senere samme år.

”Hastigheden betød, at fakta og historier flød hurtigere fra én platform til en anden. Og jeg havde en fornemmelse af, at folk ret ukontrolleret og utjekket kunne videregive fakta. Fordi der skulle fyldes flere minutter, uden at der jo var blevet flere journalister,” fortæller Thomas Buch-Andersen.

Til at begynde med bestod ’Detektor’-redaktionen kun af ham og et par praktikanter. Men allerede i sit første leveår høstede programmet flere priser og blev udvidet fra at være et radioprogram på P1 til også at være et tv-program på DR 2.

Senere kom de seneste års store fokus på fake news og misinformation og gav yderligere vind i sejlene til historier med faktatjekket som det bærende værktøj. I dag oplever Thomas Buch-Andersen, at den måde at tænke historier på har bredt sig til flere dele af medieverdenen.

Senest så man, nævner han, hvordan Mette Frederiksens udsagn fra tv-debatten søndag om de 40.000 fyrede som følge af Søren Papes økonomiske plan straks blev grebet og endevendt af flere medier.

”Det var jo ikke mig og ’Detektor’, der opfandt faktatjekket. Men det er min fornemmelse, at ’Detektor’ har give øget opmærksomhed på faktatjekket som værktøj. Og når jeg kigger ud i medielandskabet, glæder jeg mig over, at faktatjekket lever mange andre steder i dag. Det var ikke tilfældet på samme måde, da vi startede i 2011,” siger Thomas Buch-Andersen og tilføjer:

”Men ting kommer, og ting går, sådan er livet.”

Ekstra forbehold og dobbelttjek

Samme pointe fremfører Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop gennem mange år. Han oplever, at ’Detektor’ har været med til at ændre måden, han og andre kommunikationsfolk tænker på.

”’Detektor’ har sat sig i vores mentalitet på den måde, at man er lidt mindre frisk og lige dobbelttjekker en ekstra gang eller tager et ekstra forbehold, inden man går ud med noget. Det har øget præciseringsgraden, lad mig sige det sådan,” forklarer han.

Programmet har haft en mission og været med til at gøre en forskel i måden, mange kommunikerer på.
Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop

Selv kan han kun huske at have været i kløerne på ’Detektors’ faktatjek en enkelt gang. Men som han skriver på mail inden interviewet med Journalisten:

”Jeg mindes kun, at vi har været med en enkelt gang – men jeg kan tage fejl (det er den slags forbehold, ’Detektor’ har fået mig til at foretage …).”

Da han blev grillet i ’Detektor’-studiet, handlede sagen om, hvordan det kunne hænge sammen, at Coops butikker holder fødselsdag flere gange om året. Jens Juul Nielsen husker interviewet som fair, sagligt, undersøgende og ind til kernen.

”Jeg synes i høj grad, at programmet har haft en mission og været med til at gøre en forskel i måden, mange kommunikerer på,” siger han.

DR: Faktatjekket lever videre

I DR kalder Mette-Line Thorup, redaktionschef for DR Kultur, Debat og Lyd, det for ”kedeligt”, at danskerne nu skal undvære ’Detektor’. Men, forklarer hun, DR har været nødt til at træffe nogle svære valg om at lukke programmer for at gøre plads til nye.

”Og når valget er faldet på ’Detektor’, så skyldes det, at det kritiske faktatjek allerede er en integreret del af DR’s andre programmer,” siger hun.

Men det har det vel hele tiden været. Så hvorfor er der pludselig ikke behov for et dedikeret faktatjekprogram længere?

”Vi har behov for at udvikle vores programtilbud og omprioritere for at kunne investere i nye podcasts. Og det er jo ikke sådan, at der ikke kommer til at blive lavet kritisk faktatjek og kritiske interviews i DR fremover. Det kommer der stadig til at være masser af,” siger Mette-Line Thorup og tilføjer:

”Papes plan og Mette Frederiksens påstand om de 40.000 fyrede blev jo også faktatjekket og efterprøvet godt og grundigt.”

I et tweet tirsdag, kort efter at nyheden om lukningen af ’Detektor’ kom ud, skrev ’Detektor’-vært Adina Ren, at DR ifølge forklaringen til redaktionen lukker programmet, ”fordi danskerne godt ved, der findes fake news, og der skal bruges penge på podcast”. Det er dog taget ud af en sammenhæng, mener Mette-Line Thorup.

”Det, jeg har sagt, er, at danskerne er et andet sted i dag, end de var i 2010’erne. Lytterne har fået nye digitale vaner end dengang, hvor faktatjek og misinformation var noget, man begyndte at snakke rigtig meget om,” forklarer hun.

0 Kommentarer