Nyhedsjournalistik

TV2.dk’s nyheder er blevet for dunkle, så nu kommer de ”håbefulde” historier

TV2.dk vil bekæmpe nyhedstræthed med mere ”håbefuld” journalistik, forklarer digital chefredaktør. ”Vi vil gerne minde folk om, at tingene ikke er så slemme”

Snart vil man som læser kunne støde på langt flere ”håbefulde” historier på TV2.dk. Fra oktober vil TV 2 nemlig dedikere en fast nyhedsvagt til udelukkende at skrive positive historier, der kan efterlade læserne med en følelse af håb.

”Jeg synes, at nyhedsbilledet både på TV 2, men også i danske medier generelt er unødvendigt dunkelt,” siger digital chefredaktør på TV 2 Kristoffer Pinholt om baggrunden for det nye koncept.

Han refererer til Trump, årene med corona og klimakrise som hårde og tunge emner, der får unge til at søge væk fra nyhederne. Og netop nyhedstræthed er årsagen til, at TV 2 nu vil lave det, som Kristoffer Pinholt kalder håbefuld journalistik.

”Jeg tror, folk oplever, at deres liv er mere fyldt med glæde, oplevelser og smil. Det er vores forpligtelse som medie at tegne et mere fuldendt billede af livet,” mener han.

Derfor er det nye tiltag også et forsøg på at nuancere nyhedsbilledet med flere håbefulde historier, for på den måde at imødekomme den nyhedstræthed, som unge i stigende grad rammes af.

”Vi er bange for, at hvis vi ikke i højere grad afspejler livet i al dets mangfoldighed, også med håb, så kommer vi til at tabe en masse unge brugere, der simpelthen vil vende journalistikken ryggen. Så vil journalistikken udspille sin rolle over tid, og det er jo skidt,” siger Kristoffer Pinholt.

Vi vil gerne minde folk om, at tingene er ikke så slemme.
Kristoffer Pinholt, digital chefredaktør

Pigen i pink blev springbrættet

I august udkom TV 2’s korrespondent Simi Jan med historien om ’Pigen i pink’, en fortælling om en afghansk pige, Simi Jan mødte i virvaret af flygtninge i lufthavnen i Kabul efter Talibans overtagelse af magten i Afghanistan i 2021.

”Det er bare en rørende, personlig historie, der fortæller folk, at selv om man kan stå i de værst mulige situationer i livet, så kan det godt gå alligevel.”

Historien fik over 380.000 sidevisninger, og da TV 2 allerede havde idéen med håbefuld journalistik på tegneblokken, gav den store respons på artiklen redaktionen mod på at kaste sig ud i det. Ifølge Kristoffer Pinholt var det især historiens lykkelige slutning, der fik folk til tasterne.

”Der var 8.670 danskere, der skrev til os, at de var glade for at læse en historie, der for en gangs skyld gav dem håb. Mange af dem skrev også, at de gerne ville have flere af dem.”

Og det er lige præcis det, TV 2 vil give læserne.

Helt konkret bliver det en fast nyhedsvagt på TV2.dk, der ’metodisk’ skal lede efter de historier, som kan efterlade læseren med en følelse af håb. Det vil især være de personlige casehistorier, ligesom historien med ’Pigen i pink’, men også tendenshistorier, der fortæller om det, der går godt i verden, fremfor alle problemerne.

”Det kan være historier om, at verden er rigere, end den nogensinde har været. Det kan også være en historie om, at der bliver solgt elbiler som aldrig før, eller at vi producerer mere grøn energi, end vi nogensinde har gjort,” siger Kristoffer Pinholt og tilføjer:

”Nyhedsbilledet er meget alvorligt og meget tungt. Vi vil gerne minde folk om, at tingene er ikke så slemme. Bruge tiden på at beskrive det, der går godt, og kaste lys på alle de ufortalte positive historier, for det gør vi ikke særlig meget.”

Den konstruktive journalistik vil lave et bedre samfund. Det har vi ingen ambitioner om.
Kristoffer Pinholt, digital chefredaktør

Vil ikke lede efter problemer

Det er ikke første gang, TV 2 har forsøgt at fange brugerne med mere positive indslag. I 2016 kastede TV 2 sig ud at lave ’19 Inspiration’, som skulle ”fortælle historier om noget, der lykkes”.

Ifølge Kristoffer Pinholt skal TV 2 dog ikke til at lave konstruktiv journalistik:

”Nu er jeg ikke mester i konstruktiv journalistik, men sådan som jeg opfatter det, så handler det om at finde nogle problemer og så finde nogle løsninger på de problemer.”

Netop den ambition vil ikke være til stede i den håbefulde journalistik. Nyhedsvagten skal nemlig slet ikke lede efter problemer:

”Den konstruktive journalistik vil lave et bedre samfund. Det har vi ingen ambitioner om. Det har vi med vores samlede journalistik, men ikke med håbefuld journalistik i sig selv,” siger han og tilføjer, at ’Pigen i pink’ ikke var en historie om fremskridt for samfundet.

Kristoffer Pinholt medgiver dog, at der er et slægtskab i form af et fokus på positive fremskridt og det, der lykkes.

”Er det fremskridt? Det er det vel lidt. Hvis man definerer alle positive historier som fremskridt, så er der vel et slægtskab der.”

Vi vil gerne gøre op med, at al journalistik behøver at være kritisk.
Kristoffer Pinholt, digital chefredaktør

Rette op på balancen

Selv om journalistikken har et indbygget kritisk dna, så er det ifølge Kristoffer Pinholt ikke alle historier, der behøver at være kritiske.

”Vi kan sagtens bare udgive en artikel, der kun er håbefuld. Vi vil gerne gøre op med, at al journalistik behøver at være kritisk,” siger Kristoffer Pinholt og tilføjer, at man som journalist skal have det kritiske som metode ved at spørge kilden udfordrende ind til deres historie.

”Men alting behøver ikke at slutte dårligt,” siger Kristoffer Pinholt.

Han mener, det kan være helt afgørende for journalistikken, men også for TV 2’s troværdighed som medie, at man i højere grad fortæller om de ting, der går godt.

”Jeg tror, at hvis ikke vi gør det, så får folk svært ved at genkende det billede, vi maler af verden. Det bliver unødvendigt dunkelt og mørkt. På den måde tror jeg faktisk, at journalistikken mister noget af sin troværdighed.”

Hvordan balancerer man det? Journalister skal vel også beskrive problemerne. Hvordan undgår man, at det bliver alt for ’happy go lucky’?

”Jeg synes godt, man kan sige, at vi slet ikke er i risikozonen for, at det bliver for ’happy go lucky’. Det, vi faktisk prøver at gøre nu, er netop at balancere det. Vi og formentlig også en masse andre medier er så langt ude i den kant, hvor man kun beskriver de ting, der går galt. Det her er et forsøg på at rette op på den balance.”

Opdateret kl. 12:46. Det fremgik tidligere, at ’19 Inspiration’ i højere grad var kendetegnet ved at være konstruktiv journalistik end den håbefulde journalistik. Det er nu præciseret, så der står, at TV 2 med de håbefulde nyheder ikke skal være konstruktiv journalistik.

2 Kommentarer

Vagn Bro
29. OKTOBER 2023
Umiddelbart vil jeg mene, at jo alvorligere den dårlige nyhed er, jo mere nødvendigt er det at pege på mulige løsningsmuligheder. Ikke nødvendigvis i samme artikel. Men ved konsekvent, hvor det er muligt, at pege på mulige løsninger, der bliver det også muligt for læseren/lytteren at undgå at 'drukne' i dårlige nyheder.
Lisbeth Engbo Hansen
2. OKTOBER 2023
Spændende og på høje tid, at vi også hører om ting, der lykkes. Det er som om, medierne har en slags berøringsangst over for positive historier og tendenser.