TV 2 uddelte kondomer til seminar: Topchef sagde, at man gerne måtte tage hende på bagdelen

TV 2’s topchef Anne Engdal Stig Christensen kalder kondomerne en fejl og fortryder sine udtalelser på seminaret i 2017. Udtalelsen skulle opfattes ironisk, siger hun til Journalisten

Der var lagt op til fest på hotellet Comwell i Roskilde, da en stor gruppe medarbejdere fra TV 2’s programafdeling og marketingafdeling deltog i et indholdsseminar i slutningen af november 2017.

Efter en række oplæg om nye indsatsområder for TV 2 fik alle de inviterede medarbejdere udleveret en såkaldt goodie-bag med ting og sager i.

I posen var der en powerbank-mobiloplader med en emoji påtrykt og en plade Ritter-sport, hvor farven på Ritter-sporten afgjorde, hvilket bord man skulle sidde ved.

Men i goodie-baggen lå der også et kondom.

Det kan Journalisten fortælle på baggrund af samtaler med adskillige anonyme kilder, der var med til arrangementet. I alt bekræfter syv kilder uafhængigt af hinanden historien med kondomet over for Journalisten.

Topchef opfordrede til klask i bagdelen

Tre af kilderne fortæller videre, at der før uddelingen af goodie-bagsene var en kort afrunding ved Anne Stig Christensen, der dengang var programdirektør på TV 2, hvor hun desuden havde ansvaret for nyhedsafdelingen. I dag er hun den øverste topchef for TV 2.

De tre kilder kan ikke gengive citatet præcist, men fortæller uafhængigt af hinanden, og uden at kende til hinandens udtalelser, at Anne Stig Christensen afsluttede seminaret ved at sige, at hun ikke ville blive fornærmet, hvis hun blev taget på.

Som en kilde beskriver det over for Journalisten:

”Hun sagde, at nu skulle der være fest i aften, og man skulle ikke være bange for at klappe hende på røven. Hun ville nærmere blive fornærmet, hvis ingen gjorde det. At hun ikke ville sladre til nogen.”

Kilden fortæller, at man dengang grinede ad det indbyrdes, men godt kunne se, at det var lidt specielt. Det var i MeToo’s første bølge, og lige i de dage udrulledes en stor sexismesag i Dansk Journalistforbund i spalterne her på Journalisten. To kilder fortæller til Journalisten, at netop den sag også blev omtalt blandt deltagerne på seminaret.

”Jeg kan ikke huske, om jeg blev chokeret eller forarget i situationen, men det må jeg være blevet, for jeg kan huske lige så tydeligt, at hun sagde det, og at det skete.”

Men meget har ændret sig efter Sofie Lindes tale ved ’Zulu Comedy Galla’ i 2020.

”Det er jo fuldstændigt skandaløst. Det ville man aldrig acceptere i dag,” siger kilden, da Journalisten spørger, om man havde opfattet situationen med kondomerne anderledes i dag. Samme udlægning lyder fra andre kilder, som Journalisten har talt med.

Det var ”fuldstændigt skævt”

Over for Journalisten lægger Anne Engdal Stig Christensen, som i dag er administrerende direktør for TV 2, afstand til arrangementet i 2017:

Hvorfor træffer man den beslutning, at der skal ligge kondomer i de her goodiebags?

”Det er jo også forkert, det var forkert dengang, og det er forkert i dag. Jeg har ikke selv været inde over den beslutning, men det gør det jo ikke mere rigtigt, at det er med på et seminar, men jeg ville have ønsket, at jeg havde kontrolleret de goodiebags og nået at stoppe det. For det er forkert, og det ville det også være i dag, så det må jeg jo lære af, at det ikke skal ske igen.”

Afspejler kondomerne en seksualiseret kultur på TV 2, når de uddeles til et arbejdsrelateret seminar?

”Det er fuldstændigt skævt at uddele kondomer – uanset om det er til seminar med overnatning eller et andet arrangement. Det er fuldstændigt skævt, og derfor beklager jeg, at det er sket, og det skal ikke ske igen. For selvfølgelig sender det nogle helt forkerte signaler, og det peger i retning af en seksualiseret kultur. Jeg kan sagtens forstå, når folk forbinder det, for vi har på TV 2 haft en seksualiseret kultur og en festkultur med meget alkohol og en bramfri tone, og det kan jeg sagtens se. Det tegner jo et billede af en seksualiseret kultur, og det er præcis det, vi skal have gjort op med. Så det er forkert, at det er foregået.”

Er det udtryk for dårlig dømmekraft at dele kondomer ud til et medarbejderarrangement?

”Det er det jo. Det må vi bare sige, at det er.”

Ironiserede over sine læderbukser

Tre kilder fortæller os uafhængigt af hinanden, at de hører dig sige på seminaret, at nu skulle der være fest i aften, og at man ikke skulle være bange for at klappe dig på røven, og at du nærmere ville blive fornærmet, hvis ingen gjorde det, og at du ikke ville sladre til nogen. Hvordan skal man forstå det, du sagde?

”Det var en ironisk bemærkning møntet på mig selv, og den kom på bagkant af noget fis og ballade omkring nogle læderbukser, jeg havde på – og det har jeg i øvrigt oplevet gennem hele min karriere, at der er lavet sjov og ballade, når jeg havde læderbukser eller kjole på. Så det er en ironisering over mig selv i den forbindelse, og det var et udtryk for det. Og det har ramt forkert, og det beklager jeg. Det er noget, jeg tænker over, at det skal jeg ikke gøre. Den ironisering, som klart kan misforstås, uanset om den er møntet på mig selv, skal jeg lægge fra mig.”

Ville du sige sådan noget i dag?

”De ord ville jeg ikke bruge i dag, nej.”

Du sagde det i kølvandet af den store MeToo-sag, der kørte i Dansk Journalistforbund og blev omtalt i de dage. Tog du ikke MeToo-bevægelsen alvorligt fra begyndelsen?

”Kommentaren på seminaret var en ironisk bemærkning møntet på mig selv. Når vi så snakker om MeToo-bølge 1, som lå for en del år siden, så tror jeg, at vi alle sammen beklager, at vi ikke allerede dengang tog fat. Og det gælder hele medieområdet og erhvervslivet i Danmark. For den bølge forstummede jo alt for hurtigt. Og der vil jeg gerne sige, at vi har lært af det på den hårde måde. Nu hvor MeToo-bølgen så kom op i forbindelse med Sofie Lindes tale til ’Zulu Comedy Galla’, var vi klar til at tage det seriøst. Og på TV 2 besluttede vi os for at tage det ekstremt seriøst, hvor vi hurtigt indførte advokatundersøgelsen. Det, vi gør nu og minder hinanden om på TV 2, er, at vi bliver nødt til at blive i det. Vi er slet ikke færdige med den læring og det kulturarbejde. Vi har taget en forpligtelse på os, for vi var dem, der sendte det afsted på vores egen platform med Sofie Lindes tale, så vi skal kigge indad og forankre de ting, der skal til på alle leder og niveauer af TV 2 for at nå i mål. Den her bølge må ikke gå over og blive til fladt vand på mandag. Uanset at TV 2 er midt i det, og uanset at der bliver ved med at dukke ting op, så må vi tage dem, som de kommer, og blive i den her læring.”

Tog ikke MeToo alvorligt nok i første bølge 

Men jeg spørger dig sådan set, om du selv tog MeToo-bevægelsen alvorligt nok fra begyndelsen, og ikke, om TV 2 gjorde?

”Hvis jeg havde taget den tilstrækkeligt alvorligt dengang, så havde vi stået et andet sted i dag.”

Du er citeret for at sige i kølvandet af sagen om Michael Dyrby, at: ”Michael  Dyrby har sagt det direkte: Han var problemet”. Dette seminar havde intet med Michael Dyrby at gøre – så var det egentlig kun ham, der var problemet?

”Nej, den seksualiserede kultur handler jo netop om, at der har været en hård festkultur, og at der har været et hårdt og bramfrit sprog, og det har bidraget med en generel seksualisering af TV 2, som vi alle sammen, inklusive mig selv, har været en del af. Så det er fuldstændigt rigtigt. Og så har der været en meget hård krænkelseskultur og et systematisk magtmisbrug, og det er det, vi ser udfolde sig i dokumentaren.”

En kilde siger, at vedkommende har oplevet, at folk på TV 2 har undret sig over, at hovedparten af de faglige arrangementer på TV 2 involverer fest og alkohol. Har I på TV 2 problemer med en alkoholiseret festkultur?

”Det er jo noget af det, vi også kommer til at kigge på i forbindelse med det her kulturarbejde. Der er jo forskellige tilgange til det. Der er steder, for eksempel i Norge, hvor de har skåret rigtig meget ned på alkohol i forbindelse med fester. Det er der forskellige tilgange til, og det skal vi også have kigget på. Men folk har jo altid haft brug for også at kunne være sammen på festlig vis, og det skal vi jo fortsat finde en ramme for, at man kan. Medarbejderne på TV 2 ønsker også, at de kan møde hinanden ud over de otte timer, de er på arbejde. Det er også det, der binder en organisation og en kultur sammen, at man kan være socialt sammen. Så selvfølgelig skal vi genbesøge rammerne for det og finde de rigtige rammer, så vi kan være sammen socialt og have det sjovt sammen, uden at der kommer til at foregå upassende ting.”

Journalisten har ved hjælp af sociale medier dannet et overordnet indtryk af deltagerne til arrangementet. Blandt andre deltog ledende medarbejdere fra TV 2’s programafdeling, marketingafdeling og nyhedsafdeling ved arrangementet, hvor der også blev tilbudt overnatning.

0 Kommentarer