
Danske Mads Pedersen vandt 8. etape af Tour de France, hvorefter en journalist på Eurosport fik tatoveret rytterens navn på baglåret. Foto: Marco Bertorello/AFP/Ritzau Scanpix
Det er ikke hver dag, at en ny tatovering på en journalist skaber røre i den danske presse.
Det har det ikke desto mindre gjort, efter Eurosport-journalist Anders Mielke forleden delte en video af sig selv i tatovørstolen, hvor han fik skrevet ’Mads P.’ og nummeret 8 med blæk på sit baglår.
Med til videoen hører teksten ’et væddemål er et væddemål’.
Og tatoveringen har han altså fået, efter den danske Lidl-Trek-rytter Mads Pedersen i en hæsblæsende spurt vandt 8. etape af Tour de France.
Det har ført til en kritisk klumme i Euroman, hvor journalist Mikkel Tofte Langerhuus langer ud efter Tour-dækningen:
”Tv-dækningen af verdens største cykelløb er blevet én stor rygklapperklub, og cykelsporten har ikke set skyggen af en kritisk, dansk tv-kanal, siden Michael Rasmussen blev taget ud af Tour de France i 2007.”
”Anders Mielkes tatovering med Mads Pedersens navn blev det, der fik mit bæger til at flyde over,” fortsætter han i klummen, hvor han samtidig gør det klart, at man næppe kunne forestille sig en politisk journalist med en lignende tatovering med en politikers navn.
”Det trumfer alt, jeg har set hidtil”
Mikkel Tofte Langerhuus står ikke alene med sin kritik af danske journalisters dækning af verdens største cykelløb.
Fanboy og fangirl-journalistik var ordene Brian Holm, tidligere sportsdirektør og professionel cykelrytter, brugte til at forklare, hvordan han ser på store dele af Tour de France-dækningen i danske medier, da han forleden var gæst i Ekstra Bladets Tour de France-podcast Ekstra Tour.
Også Michael Rasmussen, der indstillede sin karriere som professionel cykelrytter i 2013 efter at have indrømmet doping og i dag er cykelekspert og -kommentator for Ekstra Bladet, stemmer i med kritik af den danske presses forhold til de danske ryttere.
”Det åbenlyse eksempel er lige præcis det, som Euroman tager frem. Det trumfer alt, hvad der været set hidtil,” siger han.
Michael Rasmussen, tidl. professionel cykelrytter og cykelsportkommentator for Ekstra Bladet
Han har set flere tilfælde, hvor journalister og kommentatorer deler rosende ord ud til rytterne på sociale medier og også tagger rytterne i opslagene.
”Det bliver svært at opretholde den kritiske vinkel, når man på den måde kaster al integritet over bord. Det bliver svært for ham at komme efter Mads Pedersen med kritiske spørgsmål om, om han måske er blevet for tyk, næste gang han stiller op til cykelløb,” siger Michael Rasmussen med reference til, at vægt kan være afgørende i forhold til rytternes præstationer.
Kan det ikke godt tænkes, at Anders Mielke faktisk godt kan stille de her spørgsmål, selvom han har den tatovering?
”Det tror jeg er svært.”
”Og jeg tror, det er rigtig svært for mange af de journalister, der er afsted, fordi de selv er hobbycyklister. Beundringen for de her fantastiske atleter er så stor, at de har lyst til at være venner med dem.”
Journalisten ville gerne have haft et interview med eller en kommentar fra Søren Klæstrup, chef for sport hos Discovery, der sender Eurosport. Han har ikke ønsket at kommentere sagen, oplyser han i en mail til Journalisten. Samme svar lyder fra Discoverys presseafdeling. Anders Mielke selv ønsker heller ikke selv at udtale sig.
På Twitter har Søren Klæstrup dog svaret på et tweet, hvor han beder kritikerne slappe af.
”Anders Mielke er en af de mest kompetente journalister der bevæger sig i og omkring cykelsporten.”
”Det er i øvrigt muligt at være begejstret samtidig med man leverer nuanceret og ordentlig journalistik. Den disciplin mestrer Mielke helt forrygende, og han en gave til Tour de France-dækningen,” skriver han.
Kamp om rytternes gunst
Beundringen gør ifølge Michael Ramussen, at journalister kan have svært ved at stille kritiske spørgsmål om, hvorvidt for eksempel en rytters vægt har betydning for hans præstation, fordi man ikke vil risikere at sætte en relation over styr.
”Oveni er der hård kamp om rytternes gunst. Det ved jeg også fra mine kollegaer på Ekstra Bladet hernede, hvor de typisk står sidst i rækken til at stille spørgsmål til rytterne. Der er hård kamp om rytternes kostbare tid, og så er det ret tydeligt, at mange passer på med ikke at få pisset på rytterne,” siger han.
Da Michael Rasmussen selv kørte professionelt, oplevede han en helt anden kritisk vinkel på cykelsport.
”Det var også et tidspunkt, hvor dopingproblematikken fyldte meget, og der var en meget skarpt optrukket grænse. Den debat er efterhånden gledet i baggrunden.”
Det er dog ikke altid, hold eller ryttere ligefrem sætter pris på kritiske spørgsmål.
Det fik TV 2 at mærke, da de sidste år havde forsøgt at få ryttere fra det Bahrain-ejede hold Bahrain Victorious i tale om sportswashing. Det endte med, at holdet helt boykottede TV 2 i et års tid. Men den frygt skal journalister og medier ikke arbejde ud fra, mener Michael Rasmussen.
”Der er en tendens til, at rytterne og holdene kan nøjes med at tale med dem, der er hyggeonkler. Men derfor skal vi stadig forholde os kritisk til dem,” siger han.
Artiklen er opdateret med Søren Klæstrups kommentarer på Twitter klokken 15.24.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.