Studerende kritiserer spareplaner på DMJX: “Mangel på realitetssans”

"Fuldstændig hul i hovedet," siger studieformand om spareplanerne på DMJX. Han mener, skolen skal vente med at skære, indtil coronakrisen er slut. Det er ikke muligt, svarer rektor

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal spare 3,5 mio. kroner. Men det får en kølig modtagelse fra de journaliststuderende.

”Vores første tanke har været, at det er fuldstændig hul i hovedet,” siger Markus Valentin, formand for Kredsen af Journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (KaJ).

Han mener, skolens spareplaner vil gøre en dårlig situation værre. I lyset af coronakrisen kæmper både studerende og undervisere med en meget presset og uforudsigelig hverdag, lyder det.

”Personligt har jeg ikke talt med en eneste studerende, som ikke har fået dybe spørgsmålstegnsformede rynker i panden, når de hører om disse besparelser,” siger Markus Valentin.

Mangel på realitetssans

Han anerkender, at DMJX fattes penge. Men de journaliststuderendes organisation mener, skolen skal udskyde spareplanerne, indtil coronakrisen er overstået.

”Det slår mig som mangel på realitetssans, at der skal være besparelser lige nu. Vi har lige gennemgået et annus horribilis, hvor studerende blev hjemsendt, og undervisningen måtte omlægges igen og igen.”

Rektor Trine Nielsen har forklaret, at det endnu ikke er sikkert, hvor besparelserne skal findes. Men det bliver svært at undgå afskedigelser, sagde hun til Journalisten i går tirsdag.

De studerende frygter, at besparelserne vil betyde færre undervisere. Det vil skade uddannelsesniveauet, men også sammenholdet, på et kritisk tidspunkt, lyder det fra Markus Valentin.

”Vi kæmper lige nu mod ensomhed blandt de studerende på DMJX, hvor der er sket en markant stigning. Det, der i høj grad holder dem oppe i hverdagen, er underviserne. De giver stabilitet, inspirerer og holder humøret oppe. Underviserne knokler enormt hårdt for sammenholdet. Derfor kan det ikke passe, at underviserne nu står til at blive ramt af en fyringsrunde.”

“Vi er ikke blevet hørt”

Han undrer sig også over, at KaJ ikke er blevet inddraget i processen. De studerende har en repræsentant i bestyrelsen, men Markus Valentin vil kontakte ledelsen og bede om, at også KaJ bliver involveret i dialogen om, hvordan besparelserne skal lande.

”Vi er ikke blevet hørt. Det ville vi da gerne have været,” siger han.

Markus Valentin mener, at DMJX skal ”tage inspiration fra regeringen” og bruge egenkapitalen til at bringe besparelserne så langt ned som muligt. Han ved ikke hvor mange penge, der ligger i opsparede midler, men hæfter sig ved, at DMJX hvert år lægger penge til side.

”Som jeg forstår det, har DMJX opbygget en egenkapital de seneste 10 års tid. Vi mener, at man bør bruge pengene fra egenkapitalen i stedet for at gøre et forfærdeligt år endnu værre. Det ville sende et vigtigt signal til både studerende og undervisere,” siger han.

Elever og undervisere stressede nok i forvejen

Markus Valentin understreger, at DMJX godt kan gennemføre en spareplan senere, så budgettet balancerer fremadrettet.

”Men indtil coronakrisen er overstået, bør man sætte fokus på både elever og underviseres trivsel. De er stressede nok i forvejen,” siger han.

Men er det ikke bedre for skolen, at man får revet plasteret af med det samme?

”Det argument forstår jeg godt, så man kan lave de nødvendige besparelser og komme videre. Men hvis det er muligt, så ville jeg klart foretrække, at man skubber den proces et års tid.”

Rektor: Vi kan ikke udskyde sparerunden

Rektor Trine Nielsen afviser, at skolen kan udskyde sparerunden ved at tære på egenkapitalen, som de studerende ønsker.

Hun forklarer, at en væsentlig del af egenkapitalen allerede er reserveret til at bygge nyt i Ørestaden. DMJX forlader de lejede lokaler i Emdrup for at flytte den københavnske afdeling til et nybyggeri i Ørestaden. Der er også en midlertidig merudgift på cirka 5 mio. kroner, indtil flytningen sker, som egenkapitalen finansierer.

Desuden har bestyrelsen valgt at sænke skolens årlige overskudsgrad. Det betyder, at der tilføres halvt så mange penge til egenkapitalen.

”Bestyrelsen har givet os lov til at nedbringe overskudsgraden fra 2 til 1 procent. Det betyder, at vi skal spare færre penge, og differencen koster på egenkapitalen,” siger Trine Nielsen.

Det betyder helt konkret, at sparemålet er sænket fra 6,7 til 3,5 mio. kroner.

“Vi har brug for egenkapital”

Kan I så ikke sænke overskudsgraden til 0 procent og helt undgå besparelser?

”Nej, det kan vi ikke. Vi har brug for egenkapital. Om lidt skal vi bygge i Ørestaden, og vi skal også have noget likviditet, så vi kan betale vores regninger og vores lønninger,” siger Trine Nielsen.

Hun afviser også, at KaJ burde have været involveret i processen omkring spareplanen.

”Nej, ikke i første omgang. De studerende har en bestyrelsesrepræsentant, som har siddet med til møderne og været løbende orienteret. Det vigtigste for os har været at involvere medarbejderne,” siger rektor.

Hun understreger, at skolen holder øje med både studerende og underviseres trivsel i processen.
”Det tager vi meget alvorligt,” siger Trine Nielsen.

0 Kommentarer

Læs også

DMJX

DMJX skal spare 3,5 mio. kroner

22. DECEMBER 2020