Statsministeren: ”Den demokratiske samtale har utvivlsomt fået ringere kår”

Statsministeren er dybt bekymret for den demokratiske samtale, sagde hun ved Cavling-uddelingen, hvor hun også kom med en opfordring til medierne

Statsminister Mette Frederiksen havde både roser og bekymringer med i sin tale til Cavling-uddelingen.

Forud for uddelingen af prisen holdt statsministeren, der også er pressens minister, en tale.

Hun roste den kritiske undersøgende journalistik og de tre nominerede for en vigtig og betydningsfuld rolle i samfundet.

”Med den indflydelse, I har, den trykte og den talte magt, følger selvfølgelig også en forpligtelse. Som i øvrigt påhviler os alle, der af forskellige årsager har taletid i den offentlige debat. Forpligtelsen til kontinuerligt, vedholdende og vedvarende at understøtte og styrke vores demokrati. Og samtidig holde hånden under noget af det fundamentale, men også skrøbelige, i den tid, vi lever i: Den demokratiske samtale,” sagde Mette Frederiksen.

Bekymret over algoritmer og ekkokamre

Men netop den demokratiske samtale udtrykte hun også bekymring for.

”Den demokratiske samtale har utvivlsomt fået ringere kår. Algoritmer, ekkokamre. Jeg er på lange stræk stærk tilhænger af en direkte og ærlig demokratisk dialog. Et samfund, som ikke evner at tale om tingene, som de er, risikerer, at uløste problemer forbliver uløste. Ikke desto mindre er jeg dybt bekymret over niveauet, ikke mindst på sociale medier,” sagde statsministeren og tilføjede, at sproget er ”blevet hårdt, også for hårdt”.

Statsministeren berørte også mediernes ansvar for dækningen af coronakrisen. Noget, som har været meget omdiskuteret.

”Der spiller I journalister en særlig vigtig rolle, både når det kommer til fakta og følelser. Jeg vil gerne have lov at sige tak for den kæmpestore formidlingsopgave, som I har påtaget jer. Og som vi alle sammen er dybt afhængige af,” sagde hun.

Kom et spadestik dybere

Ifølge Mette Frederiksen har medierne med ”indlevelse, historier og erfaringer fra forskellige mennesker i forskellige livssituationer” bidraget til, at danskerne er rykket tættere sammen ”i en tid, hvor det ellers er meget let at splitte eller polarisere, som vi ser det andre steder”.

Hun havde også en opfordring til medierne:

”Det er selvsagt ikke jeres opgave som journalister at passe på politikere som mig. I skal være borgernes vagthund. Ikke desto mindre håber jeg, at I vil tage alle de erfaringer med jer, som vi har oplevet gennem pandemien, ud på den anden side. At vi, corona eller ej, lægger lidt mere energi i at komme et spadestik dybere og forstå hinandens virkeligheder. Lære af hinanden og derved føre en ægte og ordentlig demokratisk samtale,” sagde Mette Frederiksen.

0 Kommentarer

Læs også

Anders Legarth Schmidt vinder Cavling-prisen

Anders Legarth Schmidt vinder Cavling-prisen

08. JANUAR 2021