Spillested udelukker pladevender på grund af hans journalistik

Weekendavisens Søren K. Villemoes er blevet afvist som DJ på spillestedet Bolsjefabrikken. Hans virke som journalist og debattør stemmer ikke overens med stedets holdninger, oplyser de. »Det er problematisk, at jeg tydeligvis bliver straffet for at deltage i den offentlige debat« siger han

På torsdag skulle journalist og debattør på Weekendavisen Søren K. Villemoes have DJ’et til arrangementet ’Tung Torsdag’ på spillestedet Bolsjefabrikken i København.

Men fredag fik han og resten af DJ-kollektivet Firehouse, som han skulle optræde med, besked om, at Søren Villemoes ikke var velkommen på scenen.

»Jeg får besked om, at jeg gerne må komme som gæst, men at jeg ikke må spille. Fordi mit virke som journalist og debattør ikke stemmer overens med deres værdigrundlag,« fortæller Søren Villemoes til Journalisten.

I den kortfattede besked, som Bolsjefabrikken også har lagt på facebookeventet for ’Tung Torsdag’, lyder det blandt andet:

”Vi glæder os til næste Tung Torsdag. Vi har i midlertid snakket på bookingmødet og vi føler ikke at Søren Villemoes’ værdigrundlag som udtrykt gennem hans virke som offentlig debattør og journalist stemmer overens med vores”.

Afvisningen af Søren K. Villemoes har startet en heftig debat både på Bolsjefabrikkens Facebook-side og på eventet på Facebook.

Har ikke fremlagt begrundelse eller dokumentation

Søren Villemoes selv ved ikke mere om, hvad det præcis er for dele af hans virke som journalist og debattør, der er uforenelige med Bolsjefabrikkens værdier.

Han har prøvet at spørge, men har ikke fået svar, fortæller han.

»Grundlæggende synes jeg, det er problematisk, at man kan ekskludere folk, uden at de får lov at forsvare sig selv. Det er problematisk, at jeg tydeligvis bliver straffet for at deltage i den offentlige debat, uden at de har givet mig en begrundelse eller fremlagt dokumentation,« siger Søren Villemoes.

Er de ikke i deres gode ret til at sige nej tak til, at du kommer, hvis de ikke bryder sig om dine holdninger?

»Jo, det er ikke nødvendigvis forkert. Men i så fald skal man have en virkelig god grund. Jeg kan godt forstå, at de for eksempel ikke vil have en organiseret fascist til at komme og spille, og hvis jeg havde været aktiv i kampen for at få Bolsjefabrikken lukket, kunne jeg måske forstå det. Men man skal kunne forklare hvorfor – og den forklaring har jeg ikke fået,« siger han.

Fællesmødet udstikker retningslinjerne

Journalisten har siden fredag forsøgt at få Bolsjefabrikkens syn på sagen og på forløbet, men de er ikke vendt tilbage på vores mails.

Mandag forklarede en af arrangørerne på eventet, at de ikke har været opmærksomme på, at det kunne opfattes som kontroversielt, at Søren K. Villemoes skulle vende plader.

“Samtidigt er vi også en del af Bolsjefabrikken, og på Bolsjefabrikken er det fællesmøderne, der udstikker retningslinjerne. Derfor må vi også respektere Bolsjefabrikkens beslutning,” skriver han.

I 2014 modtog spillestedet ifølge Jyllands-Posten en ekstraordinær bevilling på et sekscifret beløb fra Københavns Kommune, der var øremærket nyt lydudstyr.

Vil ikke ændre noget fremover

Søren K. Villemoes vil ikke gøre sagen til et spørgsmål om, at hans ytringsfrihed er blevet krænket:

»Jeg synes stadig, jeg har min ytringsfrihed. Det er snarere mine DJ-friheder, der er blevet begrænset. Men man kan argumentere for, at hvis andre begynder at gøre som Bolsjefabrikken – altså udelukke folk, fordi de mener bestemte ting – så kan det jo blive et problem for andre i samfundet,« siger han.

Får sagen dig til fremover at overveje, hvad du vil mene offentligt?

»Nej, det får mig ikke til at ændre noget som helst. Egentlig er jeg bare lidt ked af det, fordi jeg godt kan lide Bolsjefabrikken. Det plejer at være et sted med højt til loftet, så jeg håber, de kommer til fornuft,« siger Søren K. Villemoes.

18 Kommentarer

Jan Christoffersen
14. APRIL 2016
Sikke dog et ego, den unge
Sikke dog et ego, den unge Søren er udstyret med. Han føler sig straffet, fordi et privat arrangement ikke vil hyre ham som dj. Tænk, hvis alle andre "ofre" for politisk forbrug fik så meget spalteplads, hver gang de blev fravalgt pga deres holdninger eller handlinger. Det ville medføre daglige aviser med BMI-tal på over 80.
Christian Vangsø Bentsen
14. APRIL 2016
Andreas: Jeg kaster mig ind
Andreas: Jeg kaster mig ind igen fordi Lindquist pointe om "kvaliteten af deres argumenter" jo er et omdrejningspunkt.

Fra JP:

I første omgang blev han afvist pr. mail, fordi han »har et værdigrundlag, som udtrykt gennem hans virke som offentlig debattør og journalist ikke stemmer overens med Bolsjefabrikkens«. Siden blev der skruet ned for afvisningens pondus, men beskeden var i bund og grund den samme: Bliv væk.
Der er i afvisningen blevet henvist til, at Søren K. Villemoes var medunderskriver af kronikken "Til forsvar for ytringsfriheden", der blev bragt i Berlingske.

Det er givetvis uklart om Søren inviteres i Deadline, Presselogen og til debatarrangementer i kraft af hans virke som "debattør" eller "journalist".

Derfor er det vel rimeligt at nogle venstrefløjsaktivister ikke foretager sondringen.

Pointen der står tilbage er at Sørens arbejdsgiver har beskæftiget sig publicistisk med om det var "i orden" at nægte Søren adgang til scenen i kraft af hans virke som DJ.

Bolsjefabrikken har ikke nægtet ham adgang til Bolsjefabrikken og de har ikke, ikke engang antydningsvist, forsøgt at bremse hans journalistiske endsige debattøragtige virke.

Berlingske har to journalister til at dække "skandalen" og deres hof-blogger dækker den også.

Skandalen synes ikke at være at Søren ikke må spille på Bolsjefabrikken men derimod begrundelsen for at han ikke må spille der.

Kan du nævne 2-3 eksempler på danske spillesteder som begrunder deres fravalg af bestemte kunstnere? Det tror jeg ikke.

Bolsjefabrikssagen er udløst af at Villemoes er noget ved musikken og ikke noget som helst andet.

Derfor er det beskæmmende når Berlingske-koncernen som er Villemoes´arbejdsgiver bruger relativt mange resurser på sagen hvor de jo tydeligvis har en interessekonflikt.
Men tæl endelig anslag i de andre aviser og sammenlign så med Berlingske-koncernens dækning.
Leif Knudsen
13. APRIL 2016
Men du, Søren K. Villemoes,
Men du, Søren K. Villemoes, er ikke for sart til at tilsvine blandt andre mig i dine artikler. Du bekræfter myten om at journalister er nogle nedrige bæster overfor deres ofre, men sarte grædekoner, når de selv smager bare lidt af deres egen medicin. Tør øjnene, mimose, og nyd offerrollen.
Lasse Lindquist
12. APRIL 2016
Ok.

Ok.

En sidste replik fra min side:

1. Du bliver ved med at skrive 'udelukket'. Det giver et indtryk af, at manden ikke må komme til festen. Det gør det personligt og tænder op for den instinktive forargelse. Men det skriver de udtrykkeligt, at han er velkommen til.

Det drejer sig om, at en organisation har valgt en ny leverandør af en ydelse, da de mener, at de kan finde nogen, der i højere grad lever op til deres værdisæt. Det er mega almindeligt. Hvis man skal lægge nye tæpper hos Dong, skal man kunne skrive under på en lang række etiske og holdningsmæssige forsikringer.

Der er nada odiøst i, at Bolsjefabrikken har gjort det samme. Det bliver først interessant, når man vinkler det på, at hans person er udelukket pga. hans journalistiske virke. Hvilket der altså ikke er andre end ham selv og Journalisten, der påstår.

Jeg har som Christian svært ved at tro, at du ikke godt kan se forskellen på de to perspektiver - og kan se, hvorfor det er et stretch at sige, at det handler om mandens job.

Jobbet er en mellemregning.

Og hvis journalister forventer, at folk skal undlade at skele til deres person, når de forholder sig til deres arbejde, så må journalisterne altså også være enige om ikke spille arbejdet som kort, når det er deres person, der er i spil. Det er utroværdigt.

2. Måske var de stive på mødet eller vrede over et eller andet. Måske var der gode grunde. Måske var det ikke.

Pointen er bare, at det er totalt op til dem, hvem der skal vende plader til deres fest. Så kvaliteten af deres argumenter er irrelevant.
Andreas Marckmann Andreassen
12. APRIL 2016
@Lasse Lindquist

@Lasse Lindquist

Tak for svar, og tak for ros af Journalisten :-)

Om journaliststanden som sådan lægger for mange spalter til denne sag, vil jeg ikke vurdere. Men jeg synes, det er fair og rigtigt, at Journalisten gør det.

Du har ret i, at Søren K. Villemoes ifølge arrangørerne udelukkes på grund af nogle værdier, de mener er kommet til udtryk i hans journalistik, og som strider mod deres. Den grundlæggende konflikt – at han udelukkes fra arrangementet pga. sit arbejde som journalist – er væsentlig for Journalisten.

Hvordan er det så konkret, at Søren K. Villemoes’ virke som journalist ikke stemmer overens med Bolsjefabrikkens værdier? Hvilke dele af værdigrundlaget er det, han i sit virke strider imod? Det ville jeg virkelig gerne have svar på. Det har vi forsøgt at få fra Bolsjefabrikken siden fredag, hidtil desværre forgæves.

Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten

Flere