SF: Minister skal på banen, så produktionsselskaber kan få aktindsigt

Produktionsselskaber kan ikke få aktindsigt hos politi og domstole, men det bør laves om, mener SF’s retsordfører

Journalister hos produktionsselskaber bør kunne få aktindsigt ved politi og domstole på lige fod med deres kolleger på aviser, netmedier eller tv-kanaler.

Sådan lyder det fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, efter at Journalisten i sidste uge beskrev, at journalister på produktionsselskaber har problemer med netop aktindsigt hos politi og domstole.

”Selvfølgelig skal man som journalist ved et produktionsselskab have den samme adgang som andre medier tilmeldt Pressenævnet,” siger Karina Lorentzen.

Benspændet for produktionsselskaber består i retsplejelovens paragraf 41, stk. 3.

Det er den paragraf, der gør, at journalister kan få aktindsigt i tidligere domme ved domstolene og anklageskrifter hos politiet. Men for at kunne det skal man være journalist ved et massemedie, der er tilmeldt Pressenævnet, og dermed være dækket ind under medieansvarsloven. Produktionsselskaber kan ikke tilmeldes Pressenævnet, fordi de ikke selv er udgivere.

Karina Lorentzen vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) på banen:

”Jeg vil bede om en forklaring på, hvorfor det ikke allerede forholder sig således, og spørge ministeren, om han vil lave loven om. Det vigtige for mig er dog, at vi i den forbindelse ikke slækker på presseetiske regler, men det må også kunne lade sig gøre,” siger Karina Lorentzen.

Rammer også freelancere og journalister i udlandet

Flere journalister og chefer ved produktionsselskaber fortalte i sidste uge, at de den seneste tid har oplevet problemer med at få aktindsigter i domme eller anklageskrifter.

I nogle tilfælde har de kunnet løse det ved at indblande den juridiske afdeling for det medie, der skal aftage deres dokumentar. De pointerer dog, at man på et produktionsselskab også kan være i gang med research til et projekt, der endnu ikke er en køber til.

Problemstillingen rammer på samme måde freelancere uden fast tilknytning til et bestemt medie og journalister, der arbejder for udenlandske medier, der selvsagt ikke er tilmeldt Pressenævnet i Danmark.

Det har fået Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, til at sige, at retsplejeloven ikke er fulgt med medieudviklingen i Danmark.

”Vi skal kigge på, hvordan vi får opdateret retsplejeloven, så den passer til den medievirkelighed, der er nu,” sagde Tine Johansen i sidste uge.

Journalisten har efterspurgt en kommentar fra Justitsministeren, hvilket ikke har været muligt at få. Justitsministeriet ønsker heller ikke at svare på, hvorfor loven er indrettet sådan, at det kun er medier tilmeldt Pressenævnet, der i retsplejeloven har udvidet adgang til aktindsigt.

0 Kommentarer

Læs også

Produktionsselskaber kan ikke få aktindsigt i dokumenter fra domstole og politi

Produktionsselskaber kan ikke få aktindsigt hos domstole og politi

16. SEPTEMBER 2021