Foto

Scanpix har spærret 300 billeder af Simon Spies

Fotobureauet er i gang med at undersøge, om billeder med unge kvinder kan forsvares presseetisk og juridisk

I årevis har Danmarks største fotobureau, Ritzau Scanpix, haft billeder af ”rejsekongen” Simon Spies i selskab med helt eller delvist nøgne kvinder og piger, der ikke blev benævnt som andet end ’veninde’, ’piccoline’, ’morgenbolledame’ eller ’morgendame’.

Efter DR-dokumentaren Simon Spies og morgenbolledamerne besluttede Ritzau Scanpix for to uger siden at tjekke, om der er billeder af Simon Spies sammen med unge kvinder, som skal fjernes eller maskeres.

”Vi er nødt til at kigge på det. Vi må få et overblik over materialet og se, hvilken karakter det har,” sagde Kristian Djurhuus, redaktionschef på Ritzau Scanpix.

Den screening er Ritzau Scanpix fortsat i gang med, forklarer kommerciel chef for kunder og indhold, Kris Kjær Nielsen.

”Vi er i gang med at se på sagen og forholde os til de spørgsmål af presseetisk og juridisk karakter, som opstår i forbindelse med en nøjere gennemgang af indholdet. Mens vi gør det, har vi valgt foreløbigt at spærre en del arkivindhold,” forklarer Kris Kjær Nielsen.

Fjernelse giver også forkert billede af Spies

Helt konkret er omtrent 300 billeder blevet spærret.

En søgning i fotoarkivet viste fredag eftermiddag, at stort set alle billeder var fjernet, hvor Simon Spies’ navn optrådte som emneord sammen med ’veninde’, ’piccoline’, ’morgenbolledame’ eller ’morgendame’.

Men der lå stadig enkelte eksempler, som for eksempel et foto af Simon Spies med hånden oppe under en kvindes kjole, et foto med rejsekongen med ”morgendamer” ved sin seng og to svenske TT-fotos med Spies sammen med meget unge kvinder.

Kris Kjær Nielsen fortalte fredag eftermiddag, at det var en fejl, at billederne ikke var blevet spærret, og lovede, at det ville ske.

”Det er tale om kopier af billeder, som vi har spærret, men åbenbart ikke alle versionerne af billedet,” lød det.

Mandag morgen er alle billeder med ovenstående søgeord fjernet fra Scanpix.

Kris Kjær Nielsen påpeger også, at Ritzau Scanpix i den aktuelle gennemgang af billederne ikke kun skal tage juridiske hensyn, men også forholde sig til, at billederne med kvinderne dokumenterer en vigtig side af Simon Spies’ liv.

”Nu hvor vi i en periode har spærret nogle af billederne, kan du få indtryk af, at Simon Spies bare var en excentrisk forretningsmand – og det er jo et forkert billede,” siger Kris Kjær Nielsen.

0 Kommentarer