Spies

Scanpix vil gennemgå billeder med Simon Spies og unge kvinder

”Vi er nødt til at kigge på det,” lyder det fra Scanpix om arkivbilleder af Simons Spies omgivet af unge kvinder

Det har vakt voldsom debat, at DR-dokumentaren ’Spies og morgenbolledamerne’ har afdækket, hvordan rejsekongen Simon Spies i stor stil omgav sig med helt unge piger under 18 år, som ”formanden” skulle have sex med.

Simon Spies’ omgang med de unge piger foregik i mange tilfælde i fuld offentlighed, og mens journalister og fotografer var til stede – for eksempel ved receptioner, fester eller på Simon Spies’ private tennisbane.

En del af disse billeder findes i arkivet hos Danmarks største fotobureau Ritzau Scanpix – uden at pigerne nævnes som andet end ’veninde’, ’piccoline’, ’morgenbolledame’ eller ’morgendame’.

Helt eller delvist nøgne

På flere er billederne ses kvinder eller piger i situationer, hvor de er helt eller delvist nøgne.

På et billede sidder Simon Spies for eksempel med hånden helt oppe under skørterne på en ung kvinde, mens andre umiddelbart er mere uskyldige, hvor tre påklædte kvinder sidder ved siden af rejsekongens seng.

Nu vil Ritzau Scanpix på baggrund af DR-dokumentaren tjekke, om der er billeder af Simon Spies sammen med unge kvinder, som skal fjernes eller maskeres.

”Vi er nødt til at kigge på det. Vi må få et overblik over materialet og se, hvilken karakter det har,” siger Kristian Djurhuus, redaktionschef på Ritzau Scanpix.

Ekstra Bladet slørede side 9-piger

I 2020 kunne DR afsløre, at Ekstra Bladet fortsat havde billeder af mindreårige side 9-piger liggende i sit netarkiv med aviser fra 70’erne og 80’erne.

Det fik Ekstra Bladet til at gennemgå alle billeder fra perioden og sløre billederne, hvor pigerne var under 18 år på publiceringstidspunktet, forklarede daværende chefredaktør Poul Madsen dengang.

I dag bruger Ekstra Bladet kun modeller, der er over 18 år.

I august sidste år kom det frem, at det prominente fotofællesskab Magnum havde et stort antal billeder liggende med afklædte asiatiske børn, der kunne identificeres på billederne. Billederne var blandt andet taget af den amerikanske fotograf David Alan Harvey.

En gennemgang af billeder sammen med sagkyndige førte dog ikke til, at Magnum fjernede nogen af billederne, men de blot beklagede, at billedteksterne var over stregen.

I Ritzau Scanpix’ arkiv er alderen på de unge kvinder ofte ikke oplyst. Journalisten har derfor besluttet at sløre ansigterne på de tre kvinder på billedet til denne artikel.

0 Kommentarer