Copyright

Ritzau Scanpix inkasserer millioner for billeder brugt uden tilladelse

Systematiseret overvågning af internettet og sociale medier gør, at der i dag bliver ført flere penge tilbage til fotograferne end tidligere

Det kan godt betale sig for Ritzau Scanpix at betale det danskejede firma Copyright Agent for at holde øje med, hvor og hvornår bureauets billeder bliver brugt uden betaling.

Firmaet har specialiseret sig i at overvåge sites og sociale medier for sine kunder, der ud over Ritzau Scanpix også tæller Reuters, AFP og det norske nyhedsbureau NTB.

Og den overvågning har de seneste tre-fire år resulteret i mere end 2,5 millioner kroner årligt i kassen hos Ritzau Scanpix. Det fortæller Lars Vesterløkke, administrerende direktør hos Ritzaus Bureau.

”Samlet får vi mange flere penge hentet hjem på den her måde end før,” fortæller han.

Afregnes tilbage til fotograferne

Konkret scanner Copyright Agent via avanceret søgeteknologi nettet på vegne af sine kunder, og hvis et billede krænker ophavsretten, sender Copyright Agent en faktura. Derefter bliver penge kanaliseret tilbage til de fotografer, der har rettighederne.

”Det er egentlig det samme, som er foregået altid. Nu er det bare systematiseret, og derfor kommer der flere penge ind end før. Og afregningen går så bagud til fotograferne eller de andre nyhedsbureauer, vi overvåger for,” forklarer Lars Vesterløkke.

Han tilføjer dog, at Ritzau Scanpix betaler Copyright Agent omtrent halvdelen af de penge, de kradser ind for Ritzau Scanpix, for deres ydelse.

Virksomhed i vækst

Mandag skrev norske Journalisten.no, at Copyright Agent de seneste tre år har inkasseret i alt 7,5 millioner norske kroner til det norske nyhedsbureau NTB.

Firmaet blev stiftet i 2016 af blandt andet tidligere Berlingske-fotograf Erik Refner. Han er ikke længere en del af virksomheden.

Ifølge årsrapporten for 2022 beskæftiger Copyright Agent i dag cirka 32 ansatte og havde sidste år en egenkapital på knap 20 millioner kroner. Firmaet kom dog samtidig ud af 2022 med et underskud på cirka 10 millioner kroner, hvilket tilskrives, at selskabet er i en vækstfase.

0 Kommentarer