Qvortrup om “hjernedød” Thunberg-tråd på Facebook: “Det er ikke godt nok”

”Når det bliver så hjernedødt, er grænsen langt overskredet,” siger Henrik Qvortrup efter voldtægtskommentar om Greta Thunberg  

”Jeg er normalt modstander af gentagen gruppevoldtægt og efterfølgende udblokning i alle huller – meeeeen…”

Sådan lød en af godt 500 kommentarer til en artikel om klimaaktivisten Greta Thunberg, som Ekstra Bladet delte på mediets facebookside i går.

I mere end ni timer fik nedsættende kommentarer om den svenske klimaaktivist lov til at få frit spil, hvor man foruden voldtægtskommentaren kunne læse indlæg, som blandt andet gjorde grin med Greta Thunbergs udseende og aspergersdiagnose.

”Det er ikke godt nok. Vi har allerede kigget på vores procedurer og talt om, hvordan vi fremover stramme op. Den her slags kommentarer skal ikke have lov til at eksistere i Ekstra Bladets kommentarfelter, men jeg er nødt til at sige, at det svært at rydde op i,” siger chefredaktør Henrik Qvortrup, efter han blev gjort opmærksom på omfanget af nedsættende kommentarer.

”Om du så har 20 moderatorer siddende, så kan der altid være en undertråd af en tråd, hvor folk skriver sådan nogle ting, som kan være vanskeligt at overvåge.”

Det vil også ske i fremtiden

Ifølge Henrik Qvortrup, som blev gjort opmærksom på problemet af Everyday Sexism Project Danmark, vil det ”helt sikkert ske igen”, at kommentarspor på Ekstra Bladets facebookside bliver ramt af hadefulde og grove kommentarer. Derfor vil avisen for fremtiden arbejde for en hurtig og kompromisløs moderation, fortæller han:

”Vi bestræber os på at være hurtigere ude. Vi vil slet ikke have den her slags mennesker ind på vores facebookside. De bliver blokeret. Så kan du råbe og skrige om, at vi begrænser debatten, men hvis det er debat, at skriver sådan om Greta Thunberg, så vil jeg ikke have den.”

Chefredaktøren oplyser, at episoden allerede nu har fået avisen til at overveje, hvordan man for fremtiden skal gribe kommentarspor på Facebook an, når de oversvømmes af hadsk tale:

”Der gik for lang tid, inden vi fik luget ud i kommentarerne, men det er ikke en kritik af moderatorerne. Når der er opslag, som forgrener sig i det omfang, som vi så i går, så er det en kæmpe opgave at moderere,” siger han og tilføjer:

”Helt banalt må vi se på, om vi skal have flere ressourcer til moderation. Det er klart, at to moderatorer kan se mere end en,” siger han.

Trækker i håndbremsen

Artiklen om Greta Thunberg er siden publiceringen på Ekstra Bladets facebookside blevet fjernet, fortæller Henrik Qvortrup. Det er den sidste udvej for avisens moderatorer, oplyser han:

”Nogle gange udløser opslag voldsomt stærke reaktioner. Så det sker, at vi er nødt til at trække i håndbremsen og slette opslaget. Jeg vil jo helst have, at opslagene kan blive stående, men jeg anerkender, at der kan være et kapacitetsproblem.”

Henrik Qvortrup peger på, at kommentarsporet kan være en af efterdønninger af, at avisen tidligere på året nedlagde kommentarsektionen ‘Nationen’. Årsagen lød dengang, at kommentarsporet svømmede over med ”uberettigede kommentarer uden nogen som helst substans eller relevans.”

Dengang advarede digital rådgiver og stifter af netværket ‘Ansvar for Feedet’ Nadia Nikolajeva mod, at sexistiske og racistiske kommentarer blot ville rykke ind i kommentarspor på Facebook. En analyse som Henrik Qvortrup selv deler i dag:

”Debatten skal være der, og den skal være bramfri. Man må gerne udtrykke sig på en måde, som ikke ligner debatten på Louisiana, men når det bliver så hjernedødt, så er grænsen langt overskredet”

0 Kommentarer