
Vreden fra By & Havn skyldes, det flere gange i den oprindelige leder bliver hævdet, at der skal være foregået noget korrupt i forundersøgelserne til Lynetteholm-projektet. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Borgerrepræsentationen i København bør tage stilling til at få stoppet selskabet By & Havns stævning mod Ingeniøren.
Sådan lyder det fra Emil Sloth Andersen, borgerrepræsentant i København for Alternative, efter et ekstraordinært gruppemøde i Alternativet København.
Her har man besluttet, at man ikke kan sidde det overhørigt, at By & Havn, som Københavns Kommune ejer 95 procent af, har valgt at sagsøge Ingeniøren, der i en leder havde anklaget selskabet for korruption.
Derfor har partiet besluttet at stille et forslag, som skal til politisk afstemning ved næste møde i Borgerrepræsentationen, som finder sted 25. august.
”Vi ser gerne, at Borgerrepræsentationen siger helt tydeligt, at det er en politisk sag, og at By & Havns mandat er byudvikling og afvikling af metrogæld. De skal ikke ind og bestemme over ytringsfrihedens grænse,” siger Emil Sloth Andersen.
Rettet og beklaget
By & Havn indgav i fredags en stævning af Ingeniørens chefredaktør, Trine Reitz Bjerregaard, og redaktionschef Henning Mølsted og kræver 50.000 kroner i erstatning for at have bragt en leder med korruptionsanklager.
I forbindelse med stævningen sagde Pia Gjellerup, bestyrelsesformand i By & Havn, at selskabet naturligvis skal udsættes for kritik.
”Men her er der tale om en sigtelse for en straffelovsovertrædelse i form af korruption. En offentlig virksomhed kan ikke have hængende på sig, at der er anklager om korruption og magtfordrejning,” sagde hun fredag til Journalisten.
Ingeniøren bragte lederen den 28. april i år, og den lederartikel, der blev udgivet på Ingeniørens hjemmeside er blevet rettet. Af den følgende avis fremgik der også en rettelse og beklagelse. Det, der står tilbage, er den digitale udgave af avisen fra slutningen af april, hvor anklagerne fremgår.
Disse formuleringer får By & Havn til at reagere
- ”Lynetteholm-undersøgelse endte i et korrumperet mørkekammer”
- ”Udenrigsministeriet har defineret korruption som ”misbrug af betroet magt for egen vindings skyld”. Uundgåeligt er det begrebet, der trænger sig på, når man læser Ingeniørens nylige afsløring af, hvordan Trafikstyrelsen, udviklingsselskabet By & Havn og det ellers meget anerkendte private konsulentfirma DHI har håndteret en undersøgelse, der uvildigt skulle undersøge propeffekten af Lynetteholm.”
- ”Det er sigende, at det er Udenrigsministeriet, der arbejder ud fra en antikorruptionspolitik. Fordi vi netop her til lands forventer – og tager for givet – at korruption ikke har sin gang på jord indenrigs. Desværre bør vi genbesøge den opfattelse…”
- ”Det øger alene mistanken om magtfordrejning, når vi ikke kan få svar på centrale spørgsmål: Hvorfor ville man gennemføre en præfabrikeret undersøgelse, og hvilket formål skulle det tjene?”
”Unødvendigt og udansk”
På grund af rettelsen og beklagelsen mener Alternativet København ikke, at det er retfærdigt at gå rettens vej.
”Man har måttet trække i land og er blevet udstillet for den leder. Vi mener, at det er en smule udansk, at man som politiker eller myndighed lægger sag an mod den, der kritiserer en. Hvis man hele tiden skal sprede ringe af frygt i medielandskabet, risikerer vi at hæmme ytringsfriheden,” siger Emil Sloth Andersen.
Så man skal bare finde sig i at blive anklaget for forhold, der er brud på straffeloven?
”Man kan gå i rette med det eller i Pressenævnet. Men det at føre en retssag eller at stævne et medie er i vores optik unødvendigt og udansk. Vi ønsker en meget pluralistisk debat, og nogle gange bliver der gået langt i den. At ting bliver sat på spidsen kan være med til at skabe en livlig debat med refleksion.”
Ingeniøren er et etableret journalistisk medie. Er det ikke først og fremmest deres ansvar ikke at bringe udokumenterede anklager om forhold, der er i strid med straffeloven?
”Ingeniøren har øjensynligt – og det ser de også selv – begået en brøler og er gået for langt. De har lavet et meget malerisk billede. Hvis man fører en retssag mod et medie, risikerer man at folk begynder at skælve bag tastaturerne, når man omtaler By & Havn.”
Vil have fastslået grænser
By & Havn har foruden søgsmålet også indgivet en klage til Pressenævnet. Hos selskabet mener man nemlig ikke, at rettelsen har været tilstrækkelig, og set fra By & Havns side skal søgsmålet tjene et særligt formål:
”At man får fastslået, at der skal meget til, før man i den offentlige debat anklager nogen for straffelovsovertrædelser. Den må gerne være hård og frisk, uden at beskylde hinanden for overtrædelser af straffeloven,” sagde Pia Gjellerup fredag til Journalisten.
Hverken SF eller Socialdemokratiet i København ønsker at blande sig i, hvordan By & Havn forvalter selskabet.
”Jeg synes, at vi skal gøre virkelig meget for at beskytte vores offentlige samtale, og det gør man jo ikke, når man beskylder folk udokumenteret for korruption, men hvordan man går til det, er et anliggende for By & Havn. Det skal vi ikke blande os i fra rådhuset,” siger Jonas Bjørn Jensen, næstformand for den socialdemokratiske gruppe, til dr.dk.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Er det virkelig mit fagblad, der ødelægger en sikkert udmærket historie med en dobbelt clickbait?!