papirmangel

Papirstrejke fortsætter og lægger yderligere pres på trykte medier

Øget pres på papirmarkedet, der i forvejen har problemer med at følge efterspørgslen

Trykte aviser, ugeblade, magasiner og fagblade kommer under yderligere pres i den kommende tid.

I Finland har de omtrent 2.000 medarbejdere på papirfabrikken UPM nemlig valgt at forlænge strejken til udgangen af april, skriver Yle.

UPM er en af verdens største producenter af papir, og strejken vil dermed også kunne mærkes på nogle danske trykkerier, hvor der i forvejen har været problemer på grund af udtalt papirmangel på verdensmarkedet.

Uenighed om tilgang

Der er i forvejen også papirmangel på grund af en kombination af faldende efterspørgsel på papir, coronakrisen samt Ruslands invasion af Ukraine.

Strejken begyndte i januar og involverer omtrent 2.000 medarbejdere på tværs af 12 papirfabrikker. De indledende drøftelser endte i konflikt, da UPM lagde op til at tegne forskellige overenskomster for hver enkelt enhed, hvilket fagforeningen modsatte sig.

Der var lagt op til forsoning mellem parterne i midten af april, men man er stadig ikke nået til enighed om grundvilkårene, skriver Yle.

Vil ramme danske produktioner

Presset på papirmarkedet kommer også til at påvirke danske produktioner, hvilket Journalisten beskrev for nylig.

Blandt andet vil papirkvaliteten være anderledes.

”Vi skaffer papir, men ikke nødvendigvis den kvalitet, vores kunder vil have og har bestilt,” lød det for to uger siden fra Jesper Jungersen, der er administrerende direktør hos Aller Tryk, der trykker en stor andel af de danske magasiner og ugeblade, man finder på hylderne ved siden af kassen i de danske supermarkeder.

På det finske marked har Ruslands invasion af Ukraine også medført problemer, da man har baseret en del af produktionen på russisk papir.

”Efter Ruslands angreb på Ukraine har mediefirmaer besluttet at holde op med at bruge russisk papir,” siger Jukka Holmberg, der er direktør i en lobbygruppe, som præsenterer finske medier, til Yle.

Omkring en femtedel af Finlands aviser udkom på russisk papir, før strejken ved papirproducenten UPM begyndte tidligere i år. Allerede nu har papirmanglen betydet, at avisen Helsingin Sanomat udkommer med færre sider i weekenden. Derudover er prisen på avispapir steget fra 390 euro per ton sidste år til 670 per ton i dag.

 

0 Kommentarer