Podcast

Ørskovs exit-fortælling om Qvortrup giver stof til spekulationer

JP/Politikens Hus skulle have taget Qvortrup i ed på en kommunikationslinje, da de aftalte hans afgang som chefredaktør, siger kommunikationseksperter i ’Budskab’

De kom egentlig godt fra start, da JP/Politikens Hus i denne uge skulle kommunikere ugens store medienyhed: At Henrik Qvortrup efter bare ni måneder i stolen er færdig som chefredaktør på Ekstra Bladet. Men derfra er det gået galt.

Sådan lyder det fra eksperterne i podcasten ’Budskab’.

Nyheden kom i første omgang ud som en pressemeddelelse fra JP/Politikens Hus mandag eftermiddag.

Her kan man læse, at Henrik Qvortrup fremover skal lave politiske analyser og podcasten Q&Co for Ekstra Bladet. Selv udtaler han, at han er ’stolt’ over at have leveret en ’skarpskåret redaktionel strategi’ for Ekstra Bladet og fortsætter:

”Men det står også klart for mig, at selve journalistikken vægter højere end den ledelsesmæssige rolle, og derfor vil jeg nu hellige mig journalistikken igen.”

Hovedpersonen i flyverskjul

En udmærket start, lyder det fra Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening.

”Det er jo en fin nok pressemeddelelse, hvor man signalerer det, man gerne skal: At det er sket i fælles forståelse, og der er også en eller anden grad af troværdighed i en fortælling om, at Henrik Qvortrup gerne vil være journalist igen,” siger han.

”Problemet er, at de i de efterfølgende handlinger og efterfølgende dage ikke understøtter den fortælling.”

Det første problem er den rungende tavshed fra hovedpersonen selv, Henrik Qvortrup. Den nu tidligere chefredaktør er nemlig gået i decideret flyverskjul og har indtil videre takket nej til at give interviews om sin afgang.

”Det havde givet historien mere troværdighed, hvis Henrik Qvortrup selv havde fortalt om den beslutning,” siger Martin Barlebo, kommunikationschef i Ørsted.

Både han og Emil Nielsen mener, JP/Politikens Hus skulle have taget Qvortrup i ed på en kommunikationslinje, da de aftalte hans fratrædelse, så han også skulle have stået til rådighed for interviews.

”Det kan godt være en del af den aftale, man laver, når man aftaler en fratrædelse, så det kunne de godt have skrevet ind i den aftale, at det skulle han stille sig til rådighed for,” siger Martin Barlebo.

Svarer ikke direkte

Emil Nielsen undrer sig også over, at Henrik Qvortup ikke var med på personalemødet mandag, hvor Ekstra Bladets ansatte fik nyheden om chefredaktør-skiftet.

”Hvis man skulle lave en drejebog rent kommunikationsmæssigt om at orkestrere det her forløb, så skulle man have startet med, at Henrik Qvortrup selv kommunikerede den beslutning på sine egne platforme og stillede sig op foran medarbejderne og sagde, ’nu skal I høre’,” siger Emil Nielsen.

Direktør i JP/Politikens Hus Stig Ørskov siger til Budskab, at han mener, Henrik Qvortrup blev væk fra personalemødet, fordi  han som afgående chefredaktør gerne ville, at den nye chefredaktør Knud Brix skulle kunne ’shine’ på personalemødet.

Mens Qvortrup selv har været tavs om sagen, er både Stig Ørskov og Knud Brix stillet op i adskillige medier siden udmeldingen mandag.

Men der har ikke været lutter klapsalver for deres interviews. For eksempel har der været kritik af, at Stig Ørskov ikke svarer direkte ’ja’ eller ’nej’ til om Qvortrup var en god chef i et interview med Berlingske.

Ligesom der har været spekulationer om, hvor vidt der var tale om en fyring af Henrik Qvortrup, selv om Stig Ørskov direkte har afvist det i et interview med Mediawatch.

Martin Barlebo mener ikke, kommunikationen fra JP/Politikens Hus efter pressemeddelelsen er troværdig.

Han siger, at Stig Ørskovs kommunikation efter pressemeddelelsen åbner for ”spekulationer”, når han ikke fortæller direkte hvem, som tog initiativ til Qvortrups nye rolle på avisen. Og så er der et andet punkt, hvor han mener, Stig Ørskov skulle være mere transparent.

”Det har jo været en fejlrekruttering, det kan der ikke være tvivl om, og det synes jeg, Stig Ørskov skulle være mere åben om,” siger han.

”Vi har kommunikeret ret åbent”

Selv siger Stig Ørskov, at det er urealistisk at forvente, at JP/Politikens Hus kommunikerer om hvem, som tog initiativet til Henrik Qvortrups nye rolle.

”Jeg synes, vi har kommunikeret ret åbent om Henriks beslutning om at skulle skifte funktion på EB,” siger han.

”Som det jo er, når man er i sådan nogle forløb, så har man nogle samtaler undervejs for at finde ud af, hvor man så at sige skal ende henne. Jeg synes, det er for meget at forlange, at man skal lægge det frem til offentligt skue, hvordan man samtaler undervejs i den slags proces. Og jeg vil sige, at slutresultatet har vi kommunikeret ret udførligt om.”

Henrik Qvortrup har takket ’pænt nej tak’ til at kommentere sin egen kommunikation eller mangel på samme om sagen.

0 Kommentarer