Chefskifte

Ny B.T.-chefredaktør: Dansk journalistik er for venstreorienteret

Efter en uge i stolen vil B.T.’s nye chefredaktør endnu ikke forpligte sig til, hvornår man igen kan bide skeer med Ekstra Bladet. Han lægger dog op til et opgør med B.T.’s clickbait

Som Journalisten forleden kunne fortælle, har B.T. de seneste år blødt brugere, sidevisninger og besøgstal, mens konkurrenterne på Ekstra Bladet har holdt stand og er vokset på alle tre parametre.

Men B.T. skal bide skeer med Ekstra Bladet, lyder det fra B.T.’s kontorer på Pilestræde i København.

Og i forsøget på at genvinde styrkepositionen har den nyudnævnte chefredaktør, Simon Richard Nielsen, gjort det klart, at B.T. skal udmærke sig ved at lave borgerlig tabloidjournalistik.

Hvordan vil I vinde terrænet tilbage?

”B.T. skal ikke være alting for alle mennesker hele tiden. Det er der, vi skal starte, når vi lægger vores strategi. Vores konkurrenter herhjemme er DR, TV 2 og Ekstra Bladet, der alle er store, gratis digitale medier – og Se og Hør vil også lege med i den liga. Så hvis vi alle har det samme udtryk og den samme journalistik, bliver det ekstremt konkurrencepræget. Dertil er der også kampen med de store sociale medier, og derfor er vi nødt til at skille os ud og stå ved, at vi er noget helt andet end det, de andre tilbyder.”

Var B.T. begyndt at ligne Ekstra Bladet for meget?

”Det har jeg faktisk ikke nogen særlig holdning til. Det er ikke, fordi vi er begyndt at ligne det ene medie mere end det andet, men det skal bare stå tydeligt og klart for alle, at B.T. er et borgerligt, tabloidt medie.”

Hvis vi skal være lidt konkrete, hvordan skal man så kunne se, at det er et borgerligt, tabloidt medie?

”Det kommer til at tage noget tid, og jeg har nu engang kun været der en uge. Men jeg kan give et eksempel: Når finansministeren går ud og siger, at det vælter ind med penge i statskassen, så er der en konsensus blandt alt og alle om, at det er skidegodt. Men hvis man ikke kan finde noget fornuftigt at bruge pengene på, så er det jo ikke godt. Det er jo ikke politikernes penge, men borgernes penge. Så vi skal gå ud og jagte svar på, om vi bruger de penge fornuftigt.”

Lyder det ikke lidt, som om du er i gang med at skrive en klumme frem for egentlig journalistik, hvis udgangspunktet skal være politisk stillingtagen til politiske initiativer?

”Det er det faktisk ikke. Jeg synes ikke, at det er underligt, hvis man med kritisk journalistik tager stilling til, hvordan politikerne bruger borgernes penge. Jeg synes, at der generelt er en tendens til i medierne i Danmark, at det er godt, at der er penge i statskassen, og at vi kan dele penge ud til højre og venstre. Men et borgerligt værdigrundlag er at tage udgangspunkt i, at de penge er borgernes penge.”

Hvis man bliver ansat som journalist på B.T., og hvis man ikke har det mindset i forvejen, skal man så lære at tænke på en borgerlig måde?

”Det er ikke et krav til, at man skal stemme på en bestemt måde eller have en bestemt politisk overbevisning, men det er, som om det ligger indgroet i den generelle journalistik, at man forsøger at finde nogle grupper, det er synd for, og så skal man løse det, ved at det offentlige skal bruge flere penge på et bestemt område. Vores udgangspunkt er et andet.”

Synes du generelt, at journalistik i Danmark er for venstreorienteret?

”Ja, og det er, fordi vi på en mærkelig måde er vant til, at journalistik handler om, at det er synd for nogen, at nogen er ofre, og at de skal have hjælp fra kommunen eller staten. Og det kan være fint i nogle tilfælde, men det samlede resultat er bare, at der er et enormt pres i mediebilledet af, at den offentlige sektor skal vokse og vokse.”

Når I nu vil lave den type journalistik, på hvilket grundlag har I så analyseret jer frem til, at det er den gruppe mennesker, der vil redde den relativt store nedgang, I har haft i sidevisninger og brugere?

”Når vi har slået det andet fast, så skal vi hele tiden arbejde videre med journalistikken, og det kommer til at tage noget tid. Det er ikke sådan, at det løser alle B.T.’s problemer. Jeg vil også gerne se på og analysere clickbait. Der er ikke nogen, der kan lide det. Og som jeg læser tallene, virker det, som om det har nået et eller andet mætningspunkt. Men igen er det noget, jeg lige er begyndt at kigge nærmere på.”

Hvis I ikke skal jagte clickbait, hvilke parametre skal I så være større end Ekstra Bladet på?

”Vi skal være større end Ekstra Bladet på antallet af brugere, og så bliver sidevisninger en funktion af det, men ikke nøgle-KPI’et for B.T.”

Hvordan vil I gå væk fra clickbait?

”Vi går meget forsigtigt frem. Og hvis man kigger fra clickbait, som den er nu, til en rubrik, hvor du næsten giver alt væk, og man ikke behøver læse artiklen, så vil vi forsøge at teste, om vi kan ligge der midtimellem.”

Risikerer I ikke at miste en masse sidevisninger ved det?

”Nu får vi se. Man kan risikere alt muligt. Men som du selv har refereret til, så har man, som det kører nu, mistet brugere, sidevisninger og besøg.”

Hvis man som B.T.-journalist læser det her interview, hvad skal man så som journalist forberede sig på at gøre anderledes med dig ved roret?

”Man skal forberede sig på, at B.T. skal være et virkelig rart og sjovt sted at være. Det skal føles virkelig, virkelig godt at gå på arbejde på B.T. Og det kan lyde som en kliché, men jeg mener det virkelig. Det er mega vigtigt for mig.”

Men hvad så lavpraktisk i forhold til sin tilgang til journalistikken – skal man forberede sig på at gøre tingene anderledes under dig, når der skal laves borgerlig tabloid journalistik – i forhold til den journalistik, man lavede for to uger siden?

”Det lyder, som om det skulle være en nyhed, at B.T. er et borgerligt tabloidmedie, men det er det ikke. Det har bare ikke stået så tydeligt klart, som det måske gør nu. Igen er det noget, vi taler om på redaktionen. Det er ikke sådan, at jeg kommer og skælder ud, hvis nogen har lavet en artikel med et venstreorienteret journalistisk udgangspunkt. Det er ikke sådan, det fungerer. Det at have et borgerligt udgangspunkt i journalistikken foregår i idéudviklingen, vinkling, valg af kilder, og hvad vi vælger at sætte fokus på redaktionelt. Så kan det være, at der er noget andet, vi lader ligge, men vi ændrer jo ikke på de journalistiske metoder. B.T. er uafhængigt. Og det, man lærer på journalisthøjskolen, skal der ikke laves om på. Der kommer bare til at være noget, vi går mere op i end andet.”

Vil du sætte en dato på, hvornår I kan bide skeer med Ekstra Bladet igen?

”Nej, jeg vil ikke sætte en dato på det, for det er ikke det afgørende punkt. Det afgørende er, at vi kan få vendt de tal. Så når retningen er der, så moser vi bare på og kører videre.”

1 Kommentar

Finn Svensson
8. SEPTEMBER 2023
Jeg mener ikke at man kan sige at DJ er venstreorienteret, i mine venstreorienterede øjne kan jeg slet ikke se hvad han gør i vores/mit Fagblad.
Jeg vil for alvor blive nervøs hvis han syntes at Dj var OK.