Besparelser

Nordiske nyhedsbureauer skærer ned – men herhjemme er der vækst

Det svenske nyhedsbureau TT og det norske NTB varsler begge nedskæringer på grund af manglende efterspørgsel

Mens det svenske nyhedsbureau TT og det norske NTB står over for besparelser og nedskæringer, ser det anderledes ud herhjemme.

Det oplyser administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Ritzau Lars Vesterløkke, efter at de svenske og norske bureauer i sidste uge meddelte, at der skal skæres ned på antallet af medarbejdere og produkter som følge af lavere efterspørgsel fra kunderne.

Ritzau står ifølge Lars Vesterløkke ikke over for lignende nedskæringer og er heller ikke ramt på efterspørgslen.

”Den store forskel er i mine øjne, at vi proaktivt siden 2015 har halveret prisen på vores produkter, og derfor oplever vi ikke det samme pres,” siger Lars Vesterløkke og tilføjer:

”Vi oplever faktisk en lille vækst på både mediehuspakken og plusproduter, der er artikler til print og til bag paywall.”

Svensk bureau fjerner 18 journalister

I Sverige skal nyhedsbureauet TT halvere kulturredaktionen og skal samtidig skære på redaktionerne i Göteborg og Malmø, hvor en tredjedel af medarbejderne står til at miste jobbet.

Besparelserne betyder, at 22 stillinger, heraf 18 redaktionelle, forsvinder, skriver svenske Journalisten.se.

Det betyder blandt andet, at TT ikke længere kommer til at levere featurejournalistik til kunderne, og at en række nyhedsredaktioner får færre kræfter.

Årsagen til besparelserne skal findes i, at de medier, der er kunder hos nyhedsbureauet, også skal spare og derfor giver afkald på de produkter og tjenester, de køber fra bureauet. Samtidig er efterspørgslen ifølge Journalisten.se faldet, fordi store mediekoncerner begynder at dele materiale på tværs af deres egne medier.

Grafikere stopper

Det norske nyhedsbureau NTB står også over for besparelser. Her skal den afdeling, der producerer nyhedsgrafik, nedlægges. Det oplyser chefredaktør Tina Mari Flem over for Journalisten.no.

Afdelingen består af to medarbejdere, der ifølge chefredaktøren står bag i omegnen af 20.000 grafiske fremstillinger om aktuelle temaer. Men efterspørgslen på illustrationerne har ændret sig, siger hun.

Og NTB kan formentlig ikke nøjes med at skære på den grafiske afdeling.

”I øjeblikket arbejder vi på et overordnet program for nedbemanding i NTB, så vi må se på det samlet og vende tilbage med detaljerne senere. Det er vigtigt for NTB at tage vare på dem, som arbejder med nyhedsgrafik, men også andre, som rammes af besparelser,” siger Tina Mari Flem.

0 Kommentarer