
A.G. Sulzberger, der er formand for The New York Times Company, som udgiver New York Times, er ikke begejstret for udbredelsen af kunstig intelligens i mediebranchen. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
Er kunstig intelligens en gave for journalistikken, eller er det en teknologi, der vil forurene den offentlige samtale?
Meningerne om AI og ChatGPT, der så dagens lys i november sidste år, er vidt forskellige alt efter, hvem du spørger.
Det har Press Gazette netop gjort i en artikel, hvor mediet har samlet udtalelser fra i alt 12 indflydelsesrige mediechefer, som siden maj måned har udtalt sig om fremtiden inden for kunstig intelligens, som er i en rivende udvikling.
Vil efterlade folk totalt forvirrede
Blandt mediecheferne, som har udtalt sig om kunstig intelligens, finder man A.G. Sulzberger, der er formand for The New York Times Company, som udgiver New York Times.
Han er mildest talt ikke begejstret for indtoget af AI i mediebranchen.
”AI vil med al sandsynlighed føre til en hidtil uset strøm af lort, for at bruge det videnskabelige ord, ind i informationsstrømmen. Det vil forgifte den og efterlade folk totalt forvirrede,” udtalte han ifølge Press Gazette den 25. maj på mediekonferencen INMA World Congress i New York.
Her kom han blandt andet med et eksempel på en deepfake video, hvor den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton støttede republikaneren Ron DeSantis’ kandidatur til præsidentembedet. En video, som folk, ifølge ham, troede var ægte.
A.G. Sulzberger forudser, at fremkomsten af kunstig intelligens vil føre til, at flere kommer til at betale for nyheder fra deres foretrukne medier, men også at en masse mennesker vil drukne i forkerte informationer.
Tager nye teknologier til sig
Hos nyhedsbureauet Reuters har chefredaktør Alessandra Galloni et andet syn på kunstig intelligens.
Til Press Gazette fortæller hun, at Reuters altid har ”taget nye teknologier til sig” heriblandt automatisering til eksempelvis at udvinde data.
”Idéen om automatiserede nyheder er måske ny for nogle medievirksomheder, men det har været en langvarig og væsentlig praksis hos Reuters News,” udtaler hun.
Alessandra Galloni har også været med til at udforme fire principper for brug af kunstig intelligens, som Reuters-journalister skal følge.
Vi er nødt til at omfavne det
”Kunstig intelligens vil komme med et stort potentiale, men er knald eller fald for newsroomet.”
Sådan siger Gert Ysebaert, der er administrerende direktør for det belgiske mediehus MediaHuis, der også driver medier i Holland, Irland, Luxembourg og Tyskland.
”Jeg tror, vi er nødt til at omfavne det, fordi vi har brug for dets potentiale. Det kommer til at være en revolution, som kommer til at ændre landskabet dramatisk,” sagde han på mediekonferencen INMA World Congress i New York i maj måned ifølge Press Gazette.
Hos MediaHuis har man udarbejdet syv principper, omhandlende hvordan man arbejder med tech på en etisk og ansvarlig måde. Gert Ysebaert understreger, at i det belgiske mediehus vil den ansvarshavende chefredaktør altid være ansvarlig for alt, der bliver publiceret. Samtidig skal brugerne have at vide, hvis kunstig intelligens er blevet benyttet uanset konteksten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.