Minister kaldes i samråd om forskere, der holder sig fra den offentlige debat

Enhedslisten vil have forsknings- og uddannelsesministeren til at svare på, hvordan hun vil sikre forskeres ytringsfrihed

Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bliver kaldt i samråd af Enhedslisten, der vil have ministeren til at svare på, hvad hun gør for at sikre forskeres ytringsfrihed.

Det oplyser partiets forskningsordfører, Pernille Skipper.

Indkaldelsen kommer, efter at adskillige forskere den seneste tid har luftet deres bekymringer ved at stille op med deres viden i den offentlige debat.

Information bringer i dag også en undersøgelse lavet af Dansk Magisterforening, der viser, at knap hver tredje ph.d-studerende ikke udtaler sig i den offentlige debat, fordi de er bekymrede for reaktionerne.

Det er sidstnævnte, der har fået Pernille Skipper til at reagere ved at varsle samråd:

”Når vi ser i den nye undersøgelse, at de allerede så tidligt i deres karriere ikke tør formidle deres forskning, piller det ved noget helt fundamentalt ved den uafhængige forskning, nemlig at viden spredes. Vi får en mindre oplyst offentlig debat, hvis uafhængige forskere ikke deltager. Vi får mindre ud af den forskning, som bliver bedrevet for vores alles skattekroner,” siger Pernille Skipper.

”Det er den viden, der skal drive os fremad som samfund, og den kommer kun til gavn, hvis alle får adgang til den. Det skal formidles til en så bred skare som muligt. Vi mister finten ved den uafhængige forskning, hvis den forbliver i en lukket kreds,” tilføjer hun.

Flere tusinde frygter for friheden

262 danske forskere sendte for 14 dage siden et åbent brev til Ane Halsboe-Jørgensen. Her beskrev de, at mange forskere ikke vil deltage i debatten af frygt for chikane og forfølgelse.

Antallet af underskrivere på det brev nåede i løbet af ganske få dage op på mere end 3.000.

”På det seneste oplever vi, at flere og flere af vores kolleger holder sig tilbage fra at dele deres forskningsresultater og diskutere dem i medierne.”

”De skarpe angreb, som politikere og medier har rettet mod navngivne forskere, centre og miljøer, ledsages i stigende grad af voldsomme personlige angreb på sociale medier, i private beskeder og på mails,” står der blandt andet i brevet.

Må komme med forslag til at vende udvikling

Brevet blev sendt, efter at et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige har bakket op om en fælles erklæring.

I den erklærer de sig enige i, at der er problemer med aktivisme i visse forskningsmiljøer. Det er den sidste linje i brevet, der har vakt oprør blandt de tusinde forskere, fordi de opfatter den som en trussel mod forskningsfriheden:

”Folketinget har den samme ret som alle andre forsamlinger af borgere, eller borgere enkeltvis, til at udtrykke holdninger til forskningsresultater. Men det bestemmer ikke, hvad der kan forskes i, eller hvordan,” står der i erklæringen.

Ane Halsboe-Jørgensen har dog forklaret, at hun mener, at der i den sidste linje nærmere er tale om et forsvar for forskningsfriheden end et angreb.

”Hun siger selv, at anklagerne om et angreb ikke har noget på sig, og at hun støtter forskningsfriheden. Hvis det er rigtigt, må hun tage sådan en undersøgelse meget alvorligt og have nogle forslag til, hvordan udviklingen skal vendes,” siger Pernille Skipper.

Ane Halsboe-Jørgensen har ikke nogen kommentarer forud for samrådet.

0 Kommentarer

Læs også

Forskere med ny appel til minister: Beskyt os, eller vi knækker

Forskere advarer minister: Vi trækker os fra debatten

07. JUNI 2021