Interview

Hovedforfatter på Tæt på Sandheden: ”Min holdning er, at programmet bare skulle hedde ’Sandheden’”

”’Tæt på Sandheden’ giver et forbehold – og det forbehold behøver vi jo ikke at have, nu hvor ’Detektor’ er lukket,” siger hovedforfatter på programmet Michael MC Christiansen

I laver politisk satire på ’Tæt på Sandheden’ på DR2 – hvor meget journalistik er der i programmet?

”Vi har en skriveafdeling, som er mig og to andre komikere, og så har vi en journalistisk afdeling med to fuldtidsansatte journalister, som vi hele tiden sparrer med. Hvis vi har skrevet noget komikeragtigt, er det journalisterne, der læser korrektur og faktatjekker, at det holder. Vi vil ikke tages i en fejl.”

Holder dokumentationen?

”Det skulle den gerne gøre – ifølge journalisterne. Under programmet går vi ind og ud af opinion og fakta, men vi prøver at holde ryggen fri og fremlægge, hvad der er dokumentation, og hvad der er meninger. Når vi holder møder, taler vi meget om, hvad der er den komiske vinkel og den journalistiske vinkel på sagen. I historien om Lars Findsen og FE lavede journalisterne for eksempel gravearbejdet med at lave tidslisten for at forstå, hvad sagen handlede om, mens komikerne havde fokus på SM-sex og om at klunse cykler.”

Hvor tæt er I på sandheden?

”Vi går ret tæt på sandheden. Min holdning er, at programmet bare skulle hedde ’Sandheden’. ’Tæt på Sandheden’ giver et forbehold – og det forbehold behøver vi jo ikke at have, nu hvor ’Detektor’ er lukket.”

Michael MC Christiansen

 

Født 1973. Opvokset i Greve. Bor på Vesterbro. Uddannet multimedie­designer.

Debuterede som komiker i 2000. Han har mest skrevet materiale for andre, for eksempel Jan Gintberg og Tobias Dybvad, og har været hovedforfatter på ’Tæt på Sandheden’ på DR2 i alle ni sæsoner.

’Tæt på Sandheden’ har modtaget en række priser, blandt andet TV-Prisen 2022 for bedste Satire/Comedy.

Hvad er dine vigtigste opgaver som hovedforfatter på ’Tæt på Sandheden’?

”Min vigtigste opgave er at prøve at holde fast i de større visioner, så vi arbejder i samme retning. I løbet af ugen læser vi alt i aviserne og prøver at finde helheden i alle de små sager. Komikerne har fordelt nyhedsudsendelserne imellem sig, så vi ved, hvad der sker. Jeg har TV 2 Nyhederne.”

Hvad skal en aktuel sag rumme, for at det er en god historie for jer?

”Den skal rumme en tydelig forargelse, for at seerne vil være med på rejsen. Vi skal kunne slå ned på noget konkret, hvor en person eller institution har gjort noget åbenlyst forkert eller hyklerisk. Vi skal have et belæg og en anledning.”

Hvad tænker du, at det tilfører en aktuel nyhedshistorie, at I præsenterer den som satire?

”Jeg tror, mange hellere vil høre om en sag, hvis det sker i en satirisk form præsenteret af en mand som Jonatan Spang. Vi tager sager op, som journalister har arbejdet med, og gør dem spiselige for et andet segment, fordi vi kan skære nogle hjørner og gætte lidt mere.”

I gør meget grin med journalister og politikere – hvad er det grinagtige ved journalister?

”Har du nogensinde læst Ekstra Bladet? Medier har et kæmpe ansvar for samfundets udvikling, og der er mange ting at kritisere medierne for, når de for eksempel kører en hetz. Tænk bare på kritikken af Helle Thorning-Schmidts kjole ved dronningens jubilæum – der var jo ikke nogen, der havde kritiseret kjolen, måske bortset fra en gammel dame i Brovst. Men det bliver brugt som belæg til at skrive om kjolen.”

Er medierne nærmest et tagselvbord for jer på ’Tæt på Sandheden’?

”Ja, lidt. Men jeg vil også rose dem for, at de er blevet bedre. Da vi begyndte at uddele Den omvendte Cavling, var alting jo nyt og tabloidt, og skøre overskrifter var et kuriøst indslag. Nu er alle netavisers forsider jo nærmest ren clickbait. Men så er der måske en fin artikel fra Ritzau, når man klikker videre.”

Modtager vinderne af Den omvendte Cavling rent faktisk statuetten?

”Nej, men de får et diplom. Jeg tror, mange af dem ser prisen som et slags hædersbevis. Hvis vi ikke sender diplomet hurtigt nok, kan de godt henvende sig og rykke os for det.”

Når valgkampen kommer, hvilke emner bliver så oplagt at lave grin med for ’Tæt På Sandheden’?

”Valget kommer nok til at handle meget om offentligt ansatte og en masse tal, der bliver slynget rundt. Og så kommer der sikkert også en masse københavnerbashing. Sjovt nok er der ikke så mange, der basher den anden vej – måske kan De Radikale gøre det til en mærkesag at bashe lidt mere på Jylland, så københavnerne ser en grund til at stemme på dem.”

I 2018 sagde Ditte Giese, at Jonatan Spang lige havde snavet Pernille Vermund ind i Folketinget. Tænker du over, at en joke ikke bare kan udløse grin, men også flytte stemmer?

”Jeg tror, ’Tæt på Sandheden’ kan flytte stemmer – men ikke ret mange. Vi skal udstille noget hykleri, men jeg tror, vi har nogenlunde lige så lidt politisk indflydelse som Sikandar Siddique, der ligger under spærregrænsen. Og Pernille Vermund var nok kommet i Folketinget under alle omstændigheder, det er i hvert fald min tese. Vi sparker jo på alle. Så der er nok heller ikke et klart svar på, hvem vi egentlig synes, du skulle stemme på.”

Hvordan er dit eget nyhedsforbrug – er du selv nyhedsjunkie?

”Vi er så massivt kørende på nyhedsfronten, så når programmet har sæsonpause, trækker jeg stikket på nyheder. Så er det rart ikke at følge med.”

Foto: Charlotte de la Fuente

0 Kommentarer

Læs også

Interview

Nyhedsgrafiker: ”Nogle gange tænker jeg mine egne tanker i 1- og 2-spalter”

07. SEPTEMBER 2022