
Foto: Stine Heilmann/APPR/Ritzau Scanpix
Den ansvarshavende chefredaktør på B.T., Michael Dyrby, forlader sin stilling efter MeToo-dokumentaren om seksuelle krænkelser i hans tid som chef på TV 2.
Det skriver Michael Dyrby i en klumme på B.T.
Det samme har medarbejderne på B.T. sent fredag eftermiddag fået at vide på et stormøde på redaktionen.
Michael Dyrby gik i flyverskjul efter dokumentarens udsendelse og stillede ikke op til interviews i mere end en uge. Forleden brød han tavsheden i Berlingske, hvor han erkendte at have haft upassende forhold til ansatte på TV 2 i sin tid som chef på tv-stationen, ligesom at han var ansvarlig for den seksuelle kultur på tv-stationen.
Efter interviews med fire andre medier lukkede Michael Dyrby igen i som en østers. Et par medier fik besked om, at han ikke stillede op til flere interviews, mens andre medier, herunder Journalisten, slet ikke har fået svar fra chefredaktøren.
”Et medie lever af troværdighed og talent, så det kan producere den nødvendige journalistik, der er afgørende for et medie som B.T. Derfor har jeg meddelt koncerndirektør og udgiver, Anders Krab-Johansen, at jeg træder tilbage.”
Michael Dyrby lovede så sent som i marts, at han altid ville stille op til interviews, når det brændte på, men har altså heller ikke efterlevet sit eget løfte.
”B.T. skal altid være magtkritisk og stille magthavere de vanskelige spørgsmål. Jeg har ikke levet op til den standard, som vi normalt forlanger af andre kilder. Det går ikke, for det svækker hele grundlaget for journalisternes daglige virke. Ikke bare på B.T. – men i hele Berlingske Media,” skriver han i klummen på B.T.
Kritiseret internt i koncernen
Michael Dyrbys ageren har også vakt splittelse internt i Berlingske Media. I ugens udgave af Weekendavisen, der bliver udgivet under samme tag, opfordrede redaktionschef Klaus Wivel til, at Michael Dyrby skulle trække sig.
Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, bakker også op om Michael Dyrbys beslutning:
”Det har været nogle voldsomme uger i mediebranchen. Meget har været grimt, hyklerisk og patetisk. Men vi må huske, at det gode er, at vi er i gang med at tage et grundlæggende og helt nødvendigt opgør med en #metoo kultur,” skriver hun i en sms til Journalisten.
”Jeg er enig i, at det er en rigtig og nødvendig beslutning. Dyrbys indrømmelser af sit synderegister og ikke mindst hans efterfølgende håndtering gør det umuligt for ham med troværdighed og værdighed at være chefredaktør. Vores medier skal kendes på troværdighed, magtkritik og journalistisk integritet. Det er vores vigtigste opgave, og det må enkeltpersoner ikke skygge for,” skriver hun videre.
Også B.T.’s chefredaktør Jonas Kuld Rathje, der nu konstitueres som ansvarshavende chefredaktør, har udtalt sig om Michael Dyrbys flyverskjul, som han mente efterlod B.T. i ’en fucked up situation’, hvor avisen ikke kunne få svar fra egen chefredaktør.
Koncernchef havde fuld tillid
Michael Dyrby tog ferie, umiddelbart efter at ’MeToo: Sexisme bag skærmen’ blev sendt på discovery+ sidste mandag.
Anders Krab-Johansen udtalte i den forbindelse, at han fortsat havde fuld tillid til B.T.’s ansvarshavende chefredaktør. Koncernchefen havde dog håbet, at Michael Dyrby ville fortsætte, efter at han onsdag i denne uge vendte tilbage på arbejde.
”Jeg havde håbet, det var muligt for ham at komme tilbage som ansvarshavende chefredaktør på B.T. Men Michael har konkluderet, at det ikke kan fungere, og det har jeg respekt for. Det har utvivlsomt været en svær beslutning,” siger Anders Krab-Johansen i en pressemeddelelse.
Michael Dyrby langer i sin klumme ud efter modtagelsen af hans erkendelser:
”Jeg har i forbindelse med metoo-debatten forsøgt at bekende min fortid på TV 2. Det er ikke blevet godt modtaget. Nærmest mistroisk. Debatten er vigtig, og selv om alle udtrykker, at de ønsker en debat om kulturen, har raseriet taget over,” skriver Michael Dyrby i sin klumme på B.T.
”Der er ikke plads til bekendelse, eftertanke og tilgivelse. Godstoget ruller på de udlagte skinner med stærke holdninger. Der er ikke plads til nuancer. Det er sort/hvidt. Du er god eller dårlig,” tilføjer han.
Michael Dyrby har blandt andet sagt, at han var ’et dygtigt røvhul’ i kølvandet på dokumentaren. Men han mener ikke, at man kan opstille mennesker som enten gode eller dårlige.
”Faktum er, at de fleste mennesker rummer begge dele. Du kan være en god chef, og du kan være en dårlig chef. Jeg er formentlig begge dele og forlader B.T. med en stolt fornemmelse,” skriver han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.