Her er de spørgsmål, journalister brænder inde med efter Dyrbys interview-stop

’Hvorfor løj du’ og ’hvordan er man et dygtigt røvhul’ og ’er du den rette topleder i en branche, der kræver svar fra andre?’, er blandt de spørgsmål, journalister står tilbage med

Michael Dyrby, ansvarshavende chefredaktør på B.T. og tidligere chef i TV 2, agtede at stille op i flere medier.

Det sagde han forleden i Berlingske, hvor han erkendte i sin cheftid på TV 2 at have haft upassende forhold til ansatte, at have været grænseoverskridende og ansvarlig for en sexistisk kultur.

Interviewet i Berlingske var det første, efter at Michael Dyrby tog ferie fra B.T. efter dokumentarserien ’MeToo: Sexisme bag skærmen’, der dokumenter den sexistiske kultur, der har været på TV 2.

Fire andre medier – Information, B.T., Ekstra Bladet og DR – fik også et interview med Michael Dyrby, der igen blev tavs, indtil han onsdag kortfattet oplyste til Jyllands-Posten og Politiken, at han ikke giver flere interviews om sagen.

Dermed brænder journalister på en række andre medier inde med deres spørgsmål til Michael Dyrby.

Journalisten har bedt journalister på flere af medierne om at udvælge de vigtigste af de spørgsmål, de gerne vil have svar på.

”Hvorfor løj du?”

Lars Eriksen, journalist på Politiken, ville gerne have spurgt om følgende:

I marts sagde du i flere omgange, at du ikke har krænket nogen i din tid på TV 2. Hvorfor løj du?

Hvordan forholder du dig til de sms’er, som en af dine chefer på B.T. efter sigende har sendt til en studentermedhjælper, og som nu er kommet frem. Er det sprog i overensstemmelse med en arbejdsplads, der har nul tolerance over for sexisme?

”Er du den rette?”

Jyllands-Posten-journalist Jamilla Sophie Alvi har siden 1. december ringet, lagt besked og sendt sms’er til Michael Dyrby uden at få svar.

Onsdag klokken 16.31 modtog hun en sms: ”Jeg giver ikke flere interviews”, og hun sidder nu tilbage med flere spørgsmål. Blandt andre:

Med dine mange års fortrængning, din modvilje til at hjælpe sandheden om TV 2’s kultur frem, og det store personlige arbejde, der givetvis ligger foran dig for at se din fortid i øjnene, er du så den rette til at være topleder i  en mediebranche, der afkræver andre svar og skal være vagthunden, der sikrer, at sandheder kommer frem?

Hvordan skal dine ansatte (særligt de løst ansatte og unge praktikanter) føle sig komfortable ved at skulle gå til dig, hvis de oplever krænkende adfærd i B.T.’s hus?

Du siger, at du er skyldig i ’upassende forhold’  – bestod det upassende for dig udelukkende i, at du var chef og den anden part var en underordnet praktikant – eller bestod det upassende i den måde, du rent menneskeligt behandlede kvinderne? Og hvis ja til sidste del – hvor stammer det kvindesyn fra?

”Hvordan er man et dygtigt røvhul?”

Flere på Radio Loud har forsøgt at få et interview med Michael Dyrby. Blandt andre Julie Kragh, der er debatredaktør, og som blandt andet har spurgt Michael Dyrby, om han ville stille op i studiet med Anna Thygesen. Det er Anna Thygesen, der siger, at Michael Dyrby i en bus på vej hjem fra en julefrokost i 2007 skal have sagt: “Du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og fordi jeg ikke vil kneppe dig.”

Det har Michael Dyrby imidlertid afvist at skulle have sagt, og Julie Kragh modtog tre emojis, der græder af grin, som svar på sin forespørgsel.

Efterfølgende har Julie Kragh efterspurgt et interview med Michael Dyrby, uden at han skulle møde Anna Thygesen. Det takkede han nej til.

Hun ville – ud over nogle af de spørgsmål, de andre medier også ligger inde med – gerne have stillet følgende spørgsmål:

Hvordan kan du hævde, at du med sikkerhed aldrig har sagt ‘jeg gider ikke kneppe dig’ til Anna Thygesen, når du samtidig har indrømmet, at der var en rå og sexistisk tone på TV 2?

Hvorfor vil du kun fortælle, at du har haft ”upassende forhold”, men ikke beskrive, om der var tale om underordnede eller ligefrem praktikanter. Ingen beder dig om at nævne navne. 

Hvordan er man et dygtigt røvhul? Og er ens faglige meritter overhovedet væsentlige i MeToo-sammenhæng?

”Andre chefer risikerer at være under mistanke”

JP Finans-journalist Rene Deichgræber gav Michael Dyrby mulighed for at svare skriftligt på 10 spørgsmål, som han ikke har fået svar på. Han fremhæver de to mest centrale:

Eftersom du ikke vil sige, hvilke episoder og forhold du var involveret i på TV 2, risikerer en stribe tidligere chefer stadig at være under mistanke i den brede offentlighed. Hvordan har du det med det?

På premieredagen for ’Sexisme bag skærmen’ svarede du bredt og overordnet om behovet for en kulturændring på TV 2 i stedet for at forholde dig til din egen rolle. Hvorfor valgte du den fremgangsmåde, når dokumentarserien efter sigende lige havde gjort det fulde omfang af dine egne upassende forhold klart for dig?

Er ikke vendt tilbage

Her på Journalisten har vi ligeledes forgæves forsøgt at få et interview med Michael Dyrby, der heller ikke er vendt tilbage på henvendelser i forbindelse med forelæggelse.

Vi ville blandt andet gerne have spurgt om:

Har du forfremmet nogle af de medarbejdere, du har haft upassende forhold til?

Har det ført til kontroverser i den daværende TV 2-nyhedsledelse, at du havde upassende forhold til medarbejdere?

Hvordan har du besluttet, hvilke medier du ville stille op til interview med, og hvordan du skulle besvare deres spørgsmål?

Vil altid stille op

Der gik mere end en uge, før Michael Dyrby gav sit første interview efter dokumentarserien.

Chefredaktøren sagde ellers i marts, at mediechefer ikke bør sige nej til interviews. Det skete i et interview med P1’s daværende mediemagasin ’Mennesker og Medier’ i kølvandet på, at Michael Dyrby havde beklaget sin optræden i ’Presselogen’, hvor han afviste at svare på spørgsmål om sin tid i TV 2.

Efterfølgende undskyldte han sin optræden i en klumme i B.T. og stillede op i ’Mennesker og Medier’.

”Jeg lover, at jeg kommer næste gang,” siger Michael Dyrby i interviewet, da værten Kurt Strand specifikt spørger ind til, om han vil stille op, hvis han havner i et nyt mediestormvejr.

Man kan ikke som medie sige nej?, spørger Kurt Strand:

”Nej. Jeg kommer altid,” lyder svaret fra Michael Dyrby i programmet.

0 Kommentarer