Distribution

Medlemsmagasiner frygter, ny lov vil koste jobs og millioner

Det vil betyde en ekstraudgift på en lille million kroner om året, hvis de nye regler bliver vedtaget, lyder det fra BUPL

Et demokratisk problem, som kan koste både fyringer og læsere.

Sådan betegner en række medlemsmagasiner og O-gruppen i Dansk Journalistforbund konsekvenserne af måske at miste momsfritagelsen på distribution af deres blade via PostNord.

Netop momsfritagelsen står til at forsvinde med ophævelsen af den såkaldte befordringspligt, som lige nu er en del af de politiske forhandlinger om en ny postlov på Christiansborg. Danske Medier har anbefalet at fjerne eller indskrænke befordringspligten, og det fik tirsdag fagforbundet HK Privat til at kritisere sin egen brancheforening for at arbejde imod deres interesser.

Og den kritik bakker O-gruppens formand, Maria Becher Trier, nu op om.

”Der er ingen tvivl om, at hvis momsfritagelsen for distribution forsvinder, så vil det ramme en del medlemsblade meget hårdt. Ud fra hvad jeg hører i O-gruppens bestyrelse, er det tydeligt, at folk frygter for konsekvenserne,” siger formanden for specialgruppen for organisationsblade.

”Det kan betyde mindre journalistik i medielandskabet, og det vil nok også betyde, at der vil blive færre jobs. Måske ligefrem at medlemmer af vores lille gruppe vil blive fyret,” vurderer hun.

Vil koste fagblad én mio. kr. årligt

Også Anders Troels Damgaard, kommunikationschef i BUPL – der udgiver fagbladet Børn&Unge – advarer mod at fjerne momsfritagelsen på distribution af blandt andet fagblade og medlemsmagasiner med PostNord.

”Der er ingen tvivl om, at hvis det ender sådan, som Danske Medier foreslår, så vil det være en betragtelig merudgift for os. Vi har lige regnet på det, og hvis momsfritagelsen ryger, vil det betyde en ekstraudgift på en lille million kroner om året for distribution af Børn&Unge,” siger han.

Derfor blev han og redaktionen på Børn&Unge lige så overrumplede som HK Privat, da han hørte, at Danske Medier anbefaler netop dét.

”Det er i hvert fald ikke vores interesse, Danske Medier varetager med det her,” siger Anders Troels Damgaard.

Han fortæller, at selv om de også udkommer digitalt, så er det trykte fagblad stadig en vigtig kanal for dem.

”Vi følger vores medlemmers læsevaner tæt, og flertallet af vores medlemmer foretrækker stadig at læse os på tryk. Så det vil være en alvorlig bet,” siger han og betegner momsfritagelsen som ”en slags livline”.

”Derfor er det et demokratisk problem, som vil få konsekvenser for mange og skade foreningsdanmark, hvis den forsvinder. Vi har jo en samfundsmæssig og demokratisk interesse i at give mulighed for, at fagblade og andre foreningsblade fortsat kan udkomme på tryk,” siger Anders Troels Damgaard.

Risikerer at afskære de ikke-digitale

Hos Danmarks største fagblad, Fagbladet 3F, understreger kommunikationschef Thomas Hundsbæk, at de endnu ikke har dannet sig overblik over konsekvenserne af at miste momsfritagelsen på distribution.

”Men det vil selvsagt være alvorligt,” konkluderer han i et skriftligt svar til Journalisten.

Samme toner lyder fra Diabetesforeningen. Her frygter administrerende direktør Claus Richter særligt for konsekvenserne for de ældre diabetespatienter, som ikke i særlig høj grad gør brug af de digitale tilbud.

”Man risikerer at afskære mennesker, som ikke er digitale, fra den helt nødvendige mestring af deres sygdom, som vi sender ud via bladet,” påpeger han.

Diabetesforeningens blad udkommer fire gange årligt til omkring 85.000 medlemmer. Ifølge direktøren koster det i dag 1,7 millioner kroner i porto.

”Og det vil i givet fald med det nye forslag blive en halv mio. kr. mere i årlige udgifter,” vurderer han og tilføjer:

”Vi har en opgave for samfundet med at dele viden om bl.a. sundhed og behandlingstilbud. Konsekvensen bliver, at denne opgave skal løftes af staten fremadrettet.

0 Kommentarer