Medier i Polen protesterer over forbud mod journalister ved grænsen

Organisationen Journalister Uden Grænser har erklæret undtagelsestilstand for pressefriheden i Polen

Mens pressefriheden i Polen er i frit fald, protesterer polske medier nu over et nyt tiltag fra landets myndigheder.

Det sker, efter at myndighederne har indført forbud mod, at medier må opholde sig og rapportere fra grænsen til Hviderusland i forbindelse med den undtagelsestilstand, der er indført ved grænsen for at dæmme op for flygtninge og migranter.

Men myndighedernes handlinger er i strid med principper om pressefrihed, skriver 30 medieorganisationer i et opråb. 

”Myndighederne argumenterer for, at situationen ved grænsen er en trussel for Polen,” skriver de 30 organisationer i opråbet.

”Desto mere nødvendigt er det, at medierne er til stede for at kunne informere offentligheden med en uafhængig vurdering af begivenhederne, inklusive myndighedernes adfærd, og at informere om, hvorvidt udlændinge ved grænsen bliver behandlet i overensstemmelse med principper om menneskerettigheder og i tråd med international lov,” fortsætter det.

Undtagelsestilstand for pressefriheden

Organisationen Journalister uden Grænser (RSF) er gået så vidt, at den nu kalder situationen for medierne i Polen for en undtagelsestilstand for pressefriheden, efter at Polens regering har forsøgt at få lukket den amerikansk-ejede tv-kanal TVN.

”PiS (regeringspartiet Lov og Retfærdighed, red.) presser på for en ændring af udsendelsesloven, hvis mål er klart: Først at svække og derefter tage kontrol over den største kilde til uafhængige nyheder i det store EU-land,” siger Pavol Szalai, leder af RSF’s EU- og Balkan-afdeling, i en pressemeddelelse.

”At angribe TVN er et angreb på pressefriheden i Europa,” tilføjer han.

Pressefriheden i Polen vil være et punkt på dagsordenen for Europa-Parlamentet i dag, og i den forbindelse har Journalister uden Grænser en klar opfordring til parlamentarikerne:

”Journalister uden Grænser beder Europa-Parlamentet om at tage afstand fra grænseforbuddet og forsøg på at påvirke det private medie TVN,” skriver organisationen på Twitter.

Pressefrihed i frit fald

Polske medier har gennem længere tid været under pres fra landets regering, og der er adskillige eksempler på, at Polens frie medier bliver ramt af søgsmål, der går under betegnelsen SLAPP – strategic lawsuit against public participation.

Flere medier er blevet lukket eller er kommet under regeringens kontrol, siden det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed kom til magten for seks år siden.

Regeringen selv har et erklæret mål om en ”repolisering” af medierne, der skal være et forsvar mod udenlandsk indblanding.

Det er blandt andet kommet til udtryk ved, at det statsejede olieselskab PKN Orlens har opkøbt 20 af landets 24 regionale aviser.

Polen er i Lov og Retfærdigheds regeringsperiode faldet 46 pladser på Journalister uden Grænsers indeks over pressefrihed, så landet nu ligger nummer 64 ud af 180 lande.

0 Kommentarer

Læs også

Polsk angreb på frie medier vækker bekymring i EU 1

Polsk pressefrihed er i frit fald – journalister og medier dæmoniseres

27. JUNI 2021