#Rydfladenforklimaet

Mediekritisk klima-projekt får donation og håber at sejre sig selv ihjel

Instagram-profil #Rydfladenforklimaet, der kæmper for bedre klimadækning, er hurtigt gået fra et lille hobby-foretagende for Iben Maria Zeuthen til et projekt, der kræver mange arbejdstimer og har store drømme

Hvad der begyndte som hashtag tilbage i juni, har på bare tre måneder udviklet sig til en populær instagram-profil med 13.000 følgere og mere end 1.000 daglige likes på profilen #Rydfladenforklimaet.

Men nu tager det klimajournalistiske fællesskab med journalist og radiovært Iben Maria Zeuthen i spidsen skridtet videre og stifter en forening.

Det sker, fordi projektet har fået en privat donation på 100.000 kroner fra erhvervsmanden Morten Primdahl, fortæller Iben Maria Zeuthen.

”Det er vi jo bare sindssygt glade for. For det er ikke nogen hemmelighed, at vi drømmer om at komme videre ud over stepperne,” siger hun.

Ifølge Iben Maria Zeuthen er der nemlig hårdt brug for et initiativ som #Rydfladenforklimaet, der via konkrete, daglig mediekritiske opslag sætter fokus på mediernes dækning af klima- og biodiversitetskrisen.

”Helt kogt ned handler ’Ryd fladen’ om at inspirere til en klimadækning, som i højere grad afspejler den krise, vi står over for. Det grundlæggende problem er, at dækningen ikke afspejler virkeligheden. Det er et kæmpe problem for journalistikken, for vores kerneopgave er jo at portrættere virkeligheden,” forklarer hun.

Kysser snart Dan Jørgensen

Det hele startede med en mail, som Iben Maria Zeuthen tilbage i juni sendte til sin øverste chef i DR, generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Her skrev hun på baggrund af sommerens ekstreme vejr, at DR bør gå forrest og erklære en form for undtagelsestilstand. Simpelthen rydde fladerne og lægge et samlet fokus, som hun skrev.

”Der er et kæmpe, kæmpe behov,” forklarer Iben Maria Zeuthen.

”Hver dag bliver der bragt artikler eller historier, som har store problemer i forhold til dækningen af klima- og biodiversitetskrisen. Og hver dag ligger der klimahistorier lige for fødderne af os, som bør laves, men ikke bliver lavet. Det synes vi, men det synes mange andre danskere også. ’Ryd Fladen’ er en otte uger gammel profil, som snart er oppe og kysse Dan Jørgensens antal følgere.”

Iben Maria Zeuthen delte sin mail til DR’s generaldirektør på Instagram med hashtagget #Rydfladenforklimaet, og på kort tid spredte det sig som en steppebrand. I dag består ’Ryd fladen’ ud over Iben Maria Zeuthen selv af Jakob Sloma Damsholt, redaktionschef hos Drive Studios, og økonom og journalist Anne Martens.

”Det er ret hurtigt gået fra at være et hobbyprojekt til virkelig at koste arbejds- og mandetimer. Jeg bruger selv virkelig meget tid på det – 15-20 timer om ugen måske – og får ikke løn endnu,” fortæller Iben Maria Zeuthen.

Drømmer om egne historier

Foreløbig skal pengene fra den private donation dog ikke gå til Iben Maria Zeuthen, men til at købe Jakob Sloma Damsholt fri til research nogle timer om ugen.

Derudover skal de bruges på at lave website, betale revisorhjælp, oprette bankkonto og sikre pusterum til at søge mere finansiel støtte. På sigt er en af de store drømme, at ’Ryd Fladen’ selv kan udkomme med historier, der udøver ”præcis og aktuel magtkritik”.

”Vi gør det allerede, når vi kombinerer en konkret mediekritik med et krav om klimapolitisk handling. For eksempel når vi kaprer Mette Frederiksens kommentarfelt på Instagram, og de kritiske kommentarer får flere likes end selve hendes opslag. Så er det jo i sig selv en historie,” siger Iben Marie Zeuthen med henvisning til statsministerens opslag om sommerens ekstreme vejr fra august.

”Men jeg kunne også virkelig godt tænke mig at kunne udkomme med miniartikler i Instagram-format. At få systemkritik ned i så kort et format er et supergodt dogme, jeg sindssygt godt gad at prøve kræfter med.”

Vil udspille sin egen rolle

Udgangspunktet for ’Ryd Fladens’ virke vil fortsat være Instagram-profilen, hvor folkene bag dagligt deler eksempler på, når mediernes klimadækning går galt, og når den går godt.

Et eksempel på det første er, når medierne vælger turistvinklen på de græske skovbrande, mens et eksempel på det sidste er, når TV 2 slutter et indslag om turbulens i fly med at fortælle, at turbulens vil opstå oftere på grund af klimaforandringerne.

”Det er et eksempel på, at man tænker klimakrisen ind i de andre stofområder, så det ikke længere bare står alene. Vi ser stadig klima som et stofområde frem for et blik, vi ser alle historier med. Det er det skifte, der også skal ske,” siger Iben Maria Zeuthen.

Hvad er succeskriteriet for ’Ryd Fladen’?

”Succeskriteriet er vel, at vi er blevet ligegyldige om nogle år. Vi vil gerne udspille vores egen rolle og sejre os ihjel – jo før desto bedre. Klimakrisen har taget en drejning de seneste 20-30 år, og det skifte har vi ikke mimeret i medierne endnu. Når det sker, er succeskriteriet nået.”

Men hvad skal der til, for at I vil mene, at klimakrisen fylder nok i medierne?

Hvis jeg går fire dage og tænker, at jeg ikke har set noget i medierne, som har været for dårligt eller alt for lidt, så er vi måske ved at være der,” siger Iben Maria Zeuthen.

0 Kommentarer