Politisk kommunikation

Useriøs platform og forkert tone: Statsministerens klima-opslag er ”en skævert”

Mette Frederiksen fejlvurderer befolkningens klimabevidsthed, og hvor mange tæsk man kan få i kommentarsporet, mener digital rådgiver Benjamin Rud Elberth

Et Instagram-opslag af statsminister Mette Frederiksen har de seneste dage mødt usædvanligt meget kritik.

I opslaget kommenterer hun på sommerens ekstreme vejr og skriver, at regeringen vil leve op til de ”virkelig høje klimamål”, de har sat, men tilføjer, at klimapolitikken også skal have social balance og henviser til de vælgere, som er bekymrede for, at regeringens klimapolitik vil koste dem økonomisk.

Og det er især denne udtalelse, der møder kritik i kommentarfeltet, som blev oversvømmet med kritiske spørgsmål.

En enkelt kommentar har fået 6.176 likes. Det er flere end opslaget fra statsministeren selv, der nu er det mest kommenterede siden valget.

Digital rådgiver og direktør i kommunikationsbureauet Operate Benjamin Rud Elberth mener, at Mette Frederiksens kommunikation i opslaget rammer helt skævt:

”Efter sommerens dramatiske vejr lader det til, at der simpelthen er en langt større parathed til at gøre noget for klimaet, end vi før har set. Det gør, at hun rammer forbi skiven,” siger han.

Jeg-form giver bagslag

Ifølge Benjamin Rud Elberth er det især tonen i opslaget, som får folk til tasterne:

”Tonemæssigt har hun ramt forkert i forhold til, hvad folk forventer af hende. Indtil nu har det været relativt ufarligt at skrive på sociale medier, men jeg tror simpelthen, at hun har undervurderet, hvor mange tæsk man kan få i kommentarsporet.”

Her lyder en kommentar for eksempel: ”Hvorfor lyver du os alle direkte op i ansigtet?”, mens en anden kritiserer regeringens økonomiske prioritering: ”Hvis det er sådan, hvorfor afsatte I så 0 kroner til nye klimatiltag i finansloven?”

Benjamin Rud Elberth mener især, at Mette Frederiksens ’jeg-form’ giver bagslag, når hun skriver, at hun ’spiser lidt mindre kød’, fordi folk mener, der skal mere drastiske løsninger til.

”Hver eneste lille ordlyd, hun skriver, bliver vejet på en guldvægt. Det er ikke noget, man tidligere har set,” siger Benjamin Rud Elberth og tilføjer:

”Det er en skævert, og det er hun virkelig ikke kendt for.”

Instagram som talerstol

Regeringen forsøger i opslaget at lave en politisk justering i forhold til klimaet, men det har folk ifølge Benjamin Rud Elberth gennemskuet. Han kalder det et forkert valg af platform:

”Mette Frederiksen slipper ikke lige så let afsted, som hun har gjort før med en selfie og et eller andet politisk manifest. Det kunne hun under corona, men det lader til, at folk er ved at få nok af det. Instagram og Facebook er ikke en hyggeklub længere,” siger han.

Opslaget bliver ifølge ham opfattet sløset; som om regeringen lige kom i tanke om, at man skulle gøre noget ved klimaet.

I denne sammenhæng betragtes Instagram som en useriøs platform at kommunikere fra, fordi befolkningens klimabevidsthed er større, end man havde forventet.

Ifølge Benjamin Rud Elberth har Mette Frederiksen selv været med til at give sin platform på Instagram mere vægt:

”Hun har selv har gjort Instagram til en talerstol, som er næsten lige så væsentlig, som hendes åbningstale i Folketinget, og det mærker man nu,” siger han.

Journalisten har givet Statsministeriet og Socialdemokratiets pressekontor mulighed for at svare på kritikken og afventer svar.

0 Kommentarer