Tech

Magasin bruger kunstig intelligens til illustrationer, men kan robotter erstatte grafikere?

Alle illustrationer i den seneste udgave af fagbladet Radiografen er lavet ved hjælp af kunstig intelligens. Redaktøren ser det som et supplement til uddannede grafikere

Flere og flere benytter sig af kunstig intelligens til at illustrere artikler og magasiner.

I juni skrev Journalisten om, at mediet Føljeton havde fået en ny medarbejder på redaktionen i form af en robot baseret på kunstig intelligens fra platformen MidJourney.

Og i septemberudgaven af Radiografen, der er radiografernes fagblad, er alle magasinets illustrationer også lavet ved hjælp af MidJourney.

Før det blev besluttet at bruge kunstig intelligens, diskuterede redaktionen, om de egentlig kunne tillade sig at gøre det, fortæller redaktør for fagbladet Radiografen Camilla Beer Arnsberg.

”Vi har taget lidt tilløb til det, fordi det er klart, at vi som faglig organisation selvfølgelig som udgangspunkt støtter, at arbejdsopgaver generelt bør varetages af faglærte grupper,” siger hun.

Men fordi temaet for netop denne udgave af magasinet handler om kunstig intelligens, og hvordan faggruppen tilpasser sig, er det oplagt, at en robot illustrerer magasinet.

”Radiografer repræsenterer et felt, der er i rivende teknologisk udvikling. Deres arbejdsliv påvirkes af teknologier, der kan mere og mere selv, men vores fag tilpasser samtidig de teknologiske muligheder og kan få anderledes arbejdsopgaver ud af det,” siger Camilla Beer Arnsberg.

Kommandoen til dette AI-genererede billede er ’Robot holding a pencil, flat illustration style’.

Et supplement

Programmet MidJourney koster omkring 6.000 kroner om året, hvilket er småpenge sammenlignet med den pris, grafikere tager for deres arbejde. Selv om redaktøren er meget tilfreds med det grafiske udtryk, er det ikke noget, der kommer til at erstatte magasinets brug af grafikere.

Først og fremmest kan algoritmen ikke ”stampe en grafisk idé op fra jorden”, siger Camilla Beer Arnsberg.

”Den skal fodres med et input. Og det er faktisk ret svært, fordi det kræver, at man selv har en idé om, hvad den skal lave. Det er det, som grafikere også er sindssygt dygtige til, og derfor vil de nok også være meget dygtigere.”

Desuden har professionelle grafikere langt flere strenge at spille på, når illustrationerne skal have en ”højere grad af kompleksitet”.

”MidJourney er god, hvis vi har brug for noget, der er lidt fladt i referencepunkterne. I de tilfælde, hvor vi ville bruge et stockfoto, vil vi nok gøre brug af Midjourney for at få noget, der er mere vores eget,” siger Camilla Beer Arnsberg.

Derfor vil Radiografen fortsætte med at bruge kunstig intelligens, men kun en gang imellem.

”Det bliver ikke sådan, at vi kommer til at illustrere hvert blad og forside på den her måde,” siger hun.

0 Kommentarer