Tech

På 60 sekunder nailede robot denne illustration af humlebien som fisk til Føljeton-artikel

Et værktøj baseret på kunstig intelligens, der kan skabe illustrationer ud fra ord, har taget Føljetons redaktion med storm  

Netmediet Føljeton har de seneste dage fået en ny visuel medarbejder på redaktionen. Men det er ikke en helt almindelig ny kollega.

Den nyansatte koster nemlig højst et par hundrede kroner i månedsløn og kan samtidig – helt uden brok eller udgifter til frokost- og pensionsordning – lave illustrationer til netmediets artikler. Faktisk især dem, som det hidtil har været allersværest at finde et velegnet Scanpix-billede eller stockfoto til.

Der er dog ikke tale om et menneske, men om en robot baseret på kunstig intelligens fra platformen MidJourney. Det fortæller Søren Høgh Ipland, administrerende direktør hos Føljeton.

”Det fungerer sådan, at man chatter med en bot. Man giver den forskellige kommandoer i form af mere eller mindre detaljerede ord og beskrivelser af artiklens indhold, og inden for 60 sekunder laver den så fire bud på, hvordan illustrationen kunne se ud,” forklarer han.

Indtil videre har det været med overvældende succes.

”Vi fik adgang i forgårs, og vi har allerede brugt den to gange. Den genererer illustrationer, der passer godt, til det, vi skriver – hvor vi tit kæder flere begreber, personer og historier sammen – og som matcher den lidt mere abstrakte, surrealistiske eller grafiske stil, som vi godt kan lide,” siger Søren Høgh Ipland.

Ramte plet i første forsøg

Første gang Føljeton brugte robotten på MidJourney, var til en kuriøs historie om, at en domstol i Californien har afsagt dom i en sag, som siger, at humlebier i forhold til naturbeskyttelse fremover juridisk kan gå under betegnelsen fisk.

Det fik redaktionen til at fodre illustrationsrobotten med kommandoen: ”Bumblebee combined with fish flying aorund in an illustrated style”.

”Og det nailede den med det samme,” siger Søren Høgh Lipland om de fire bud på illustrationer til artiklen, som robotten spyttede ud i den anden ende.

Foto: MidJourney og Føljeton

Krævede 50-60 forsøg

Lidt mindre nemt gik det, da Føljeton dagen efter manglede billede til en historie om, at de norske myndigheder nu kræver, at landets supermarkeder skal dele data om, hvad nordmændene køber.

”Det var lige inden deadline, og vi sad i den velkendte situation, hvor man savner et foto, men hvor den bedste løsning var et halvkedeligt stockfoto af et supermarked. Og så slog det os at prøve robotten,” fortæller Søren Høgh Lipland.

Denne gang var den der dog ikke i første forsøg.

”Vi var måske igennem 50-60 forslag og brugte næsten en time på det, før vi ramte noget, der fungerede. I de første forsøg havde vi George Orwell med, fordi det handler om overvågning, men det blev hurtigt sådan lidt Sovjet-agtigt,” fortæller Søren Høgh Lipland.

Herunder kan du først se nogle af de fravalgte illustrationer og til sidst den, som redaktionen gik med til historien om overvågning i de norske supermarkeder.

MidJourney og Føljeton på baggrund af ordene: surveillance supermarket shoppers norway george orwell colorful_illustration.
MidJourney og Føljeton på baggrund af ordene: surveillance supermarket shoppers george orwell illustrated.
Illustrationen som endte på artiklen var genereret ud fra ordene: surveillance of supermarket shopping norway colorful illustration. Foto: MidJourney og Føljeton

Kan ikke erstatte mennesker

Robotten på Midjourney kører indtil videre i en lukket beta-version. Og selv om Søren Høgh Ipland er begejstret for den, viser processen omkring supermarkedshistorien også, hvorfor den slet ikke kan erstatte menneskelig arbejdskraft.

”Vi var tre mennesker involveret i næsten en time, så den kræver stadig enormt meget menneskeligt arbejde. Grafisk sindede mennesker, der har læst artiklen og har kendskab til dit medie og dets grafiske stil, er stadig nødvendige i processen,” siger direktøren.

Derfor har Føljeton heller ingen planer om at spare på de rigtige levende fotografer eller illustratorers arbejde.

”Det her betyder ikke, at vi har tænkt os at stoppe vores foto-abonnement eller stoppe med at købe illustrationer. Men det kan gå ind og løfte vores udgivelser steder, hvor vi i mangel af bedre ellers ville have brugt kedelige stockfotos eller slet ikke noget foto,” siger Søren Høgh Ipland.

Han forestiller sig også, at robotten måske i fremtiden kan blive et godt værktøj for illustratorer, grafikere og journalister at sparre og udvide deres repertoire med.

”Måske vil vi faktisk bede vores medlemmer om at navngive robotten, så vi kan betragte den som en medarbejder. For vi kommer under alle omstændigheder til at bruge den rigtig meget,” siger Søren Høgh Ipland.

0 Kommentarer