Presseetik

Lokalmedie sakser til højre og venstre uden at kreditere

Mediet ejes af en kendt mediemand, der har en stribe af konkurser i ryggen. Nordjyske har nu rettet et krav på 42.500 kroner mod virksomheden

Lokalmediet Minbyaalborg.dk skriver mange artikler om Aalborg, men citerer ikke, hvor oplysningerne i artiklerne kommer fra.

I mindst 17 tilfælde har mediet Nordjyske registreret, at Minbyaalborg.dk har skrevet en historie på baggrund af Nordjyskes artikler, men hverken linket, citeret eller henvist til Nordjyske.

Det har fået ansvarshavende chefredaktør Karl Erik Stougaard til at sende et krav i retning af ejeren bag Minbyaalborg.dk, siger han til Journalisten:

”Vi har bedt dem om med øjeblikkelig virkning at stoppe deres ulovlige praksis, som er et klart brud på vores ophavsret. Og så har vi rettet et krav om betaling for de artikler, vi indtil videre har identificeret, hvor de bryder den,” siger Karl Erik Stougaard.

Også chefredaktør Michael Qureshi fra mediet Migogaalborg.dk siger, at man på nyhedsportalen har konstateret, at Minbyaalborg.dk har skrevet af i mindst fire tilfælde. Derfor vil de nu også rette krav mod ejerne.

B.T. har også konstateret, at der er foregået noget lignende med flere af mediets artikler fra Aalborg, og derfor undersøger mediet lige nu omfanget:

”Vi kunne også godt finde på at rette et krav, hvis vi finder et grundlag for det,” oplyser chefredaktør Jonas Kuld Rathje.

Minbyaalborg.dk’s chefredaktør, Henrik Rytter, bekræfter over for Journalisten, at man har modtaget et krav fra Nordjyske på i alt 42.500 kroner for plagiat af 17 artikler. Ifølge Henrik Rytter kan det konverteres til 170.000 kroner, hvis Minbyaalborg.dk ikke betaler inden en bestemt tidsfrist, skriver han i en mail:

”Det er jo en alvorlig trussel,” skriver han og tilføjer, at sagen nu er overdraget til mediets advokatkontor.

”Vi tager henvendelsen præcist med den alvor, som den er fremsendt.”

Kilder: Vi har ikke talt med dem

Journalisten har gennemgået en lang række af de 17 artikler, som Nordjyske nu har beskyldt Minbyaalborg.dk for at plagiere.

I mange tilfælde nævner Minbyaalborg.dk de samme unikke kilder som i Nordjyske, men citerer dem ikke direkte. I stedet skriver man for eksempel, at kilden ”udtaler” noget. Derudover er der ingen dybe links, ligesom man heller ikke fortæller, at oplysningerne stammer fra Nordjyske.

Et eksempel er artiklen ’Stort antal bilejere i Aalborg vil blive ramt af nyt forslag’, hvor Nordjyske citerer rådmand Jan Nymark Thaysen (V). I en artikel med rubrikken ’Mulig stramning af miljøzone i centrum af Aalborg’ gengiver Minbyaalborg.dk mange af de samme oplysninger fra Nordjyskes artikel. Derudover refereres de udtalelser, som Jan Nymark Thaysen giver til Nordjyske, men uden link eller henvisning til Nordjyske.

Til Journalisten fortæller Jan Nymark Thaysen, at han bestemt ikke mener, at han har talt med Minbyaalborg.dk.

”Nordjyske er de første, jeg har sagt det til, og de første, der havde interesse i det,” siger han.

I et andet eksempel nævner Minbyaalborg.dk udtalelser fra anklager Majbrit Bak, men skriver ikke, hvor de er bragt. Majbrit Bak fortæller ligeledes til Journalisten, at hun kun har givet interview til Nordjyske og B.T:

”Jeg har ikke talt med dem,” siger hun om Minbyaalborg.dk.

Der er også eksempler på, at Minbyaalborg.dk nævner konkrete cases fra historier i Nordjyske, men heller ikke henviser til Nordjyske.

For eksempel i en historie om bageriet Penny Lane, der sælger varer via en internetplatform, og en privatperson, der deltager i oprydningen efter karnevalet i Aalborg. Hverken den ene eller anden artikel på Minbyaalborg.dk henviser til Nordjyske.

Karl Erik Stougaard fra Nordjyske siger, at det kun er oplysninger, som Minbyaalborg.dk kan have fra Nordjyskes artikler:

”Der er ingen tvivl om, at det er decideret afskrift og plagiat – og det skal stoppe nu,” siger han.

Ejer med flere konkurser bag sig

Henrik Rytter fra Minbyaalborg.dk oplyser i det skriftlige svar til Journalisten, at han er på ferie frem til onsdag i næste uge, og at han derfor ikke kan sætte sig ind i kritikpunkterne fra Nordjyske endnu.

Derudover oplyser han, at han ikke har adgang til de låste artikler på Nordjyskes platform, da Minbyaalborg.dk ifølge ham ikke abonnerer på Nordjyske.

”Umiddelbart imødeser vi en dialog direkte med Nordjyske som det mest hensigtsmæssige, ellers må en dommer jo tage stilling til, hvad der er ret eller vrang,” lyder det.

Domænet Minbyaalborg.dk ejes af Holdingselskabet 01.01.01 ApS, der har Anders Bruun Hagn-Meincke som administrerende direktør. Han har en stribe af konkurser bag sig, hvilket blandt andet er blevet beskrevet i Nordjyske og programmet ’Operation X’ på TV 2.

Virksomheden Holdingselskabet 01.01.01 ApS ejer også domænet Advice.dk, hvoraf det fremgår, at man blandt andet sælger annoncer til Minbyaalborg.dk.

Netop navnet Advice har tidligere været koblet til Anders Bruun Hagn-Meincke, der her i Journalisten blev omtalt i 2011 for manglende lønudbetalinger og usaglige fyringer. I 2009 varslede Dansk Journalistforbund også en blokade mod virksomheden. I 2011 gik det daværende mediehus Advice også konkurs.

0 Kommentarer