
Lønforskellen mellem mænd og kvinder er større i provinsen end i hovedstaden, viser DJ’s lønstatistik. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (red. Jo)
I anledning af kvindernes internationale kampdag er det på sin plads at gøre opmærksom på, at der den dag i dag stadig er forskel på lønnen mellem mandlige og kvindelige DJ-medlemmer.
Er du mand og bor i København, så har du den højeste gennemsnitsløn som DJ-medlem med 45.945 kroner.
Det viser DJ’s nylige lønstatistik for 2022, hvilket måske ikke er overraskende læsning.
Den næsthøjeste månedsløn har kvinder bosat i København med en gennemsnitsløn på 44.365 kroner, og det giver dermed en lønforskel på 3,6 procent mellem mænd og kvinder i hovedstaden.
Men mere overraskende er det, at lønforskellen mellem kønnene kun bliver mere udtalt i provinsen.
For mænd uden for hovedstaden har en gennemsnitsløn på 43.219 kroner mod kvinder i provinsens 41.115 kroner. Det giver en lønforskel på 5,1 procent.

Og det er en forskel, som undrer Allan Boye Thulstrup, næstformand i DJ.
”Umiddelbart har jeg svært ved at forklare, at der er en større procentmæssig forskel på mænd og kvinder i provinsen end i København.”
”Mange af de mere vellønnede stillinger er i København, og det betyder også, at de dårligst lønnede stillinger er i provinsen. Her er tendensen nok, at de fleste vellønnede stillinger i provinsen vil være besat af mænd, hvilket kan være en del af forklaringen,” siger han.
Mænd tjener i gennemsnit 3,8 procent mere end kvinder
På landsplan er kvinders gennemsnitsløn steget en smule mere end mændenes, nemlig 2,2 procent mod 1,8 procent.
Det betyder, at kvinder nu i gennemsnit tjener 43.182 kroner mod mændenes 44.818 kroner.
Dermed tjener mænd i gennemsnit 3,8 procent mere om måneden end kvinder, og det huer bestemt ikke Allan Boye Thulstrup.
”Jeg synes, det tal er for højt. Og med det nuværende tempo vil det stadig tage 40 år, før lønniveauet er det samme. Det går simpelthen for langsomt med at få det indhentet,” mener han.
De 3,8 procents lønforskel mellem mænd og kvinder er dog på det laveste niveau nogensinde, og det er noget, der glæder DJ-næstformanden.
”Det er glædeligt. Jeg tænker, at det er et udtryk for, at der er stort fokus på det i branchen, og at vi er blevet bedre til at tale om, at man skal huske at passe den lokale lønforhandling.”
Her kan du få gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig til lønforhandlingen ved jobskifte.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Og ja, da jeg som TR på Fyns Amts Avis fik medarbejderne til at sige ja til en åben lønliste, skabte det stort postyr og fik flere kvinder til at banke i bordet. Jeg tænker, idéen er gået i graven igen.
Jeg husker ingen logiske forklaringer på forskellene, men drog selv den lære - da jeg var blevet ansat under den absolut nærigste chefredaktør - at det var på tide at søge et journalistjob i København. Derfor ved jeg ikke i detaljer, om billedet senere ændrede sig.
Nu tænker jeg lige ud af boksen: Hvad med om vi valgte tillidsmænd m/k ude på arbejdspladserne og dannede en fagforening? Det kunne lynhurtigt få sat en stopper for de uforklarlige lønforskelle ved at klæde tillidsfolkene ordentligt på til lønforhandlingerne. Bare en idé.