“Lettelse” på TV 2: Det har ligget som en skygge over det hele, siger tillidsrepræsentant

Ifølge TV 2's hovedtillidsrepræsentant har der været et ønske fra medarbejderne om at få sat navn på, hvem der stod bag krænkelserne

På TV 2’s gange ånder en del medarbejdere lettet op, efter den forhenværende nyhedsdirektør Michael Dyrby påtager sig en del af ansvaret for den usunde kultur på tv-stationen.

Det fortæller hovedtillidsrepræsentant Lennart Sten:

“Det her er en lettelse for rigtig mange, for nu kan vi tale højt om det. Det har ligget som en skygge over det hele, at vi ikke kunne sige det offentligt, og at vi ikke kunne tale om det offentligt,” siger han.

Inden Michael Dyrby stillede op til interview tirsdag aften, var der uro og utilfredshed blandt flere medarbejdere på stationen. Ifølge Lennart Sten vidste man godt på gangene, at Michael Dyrby var en del af den til tider sexistiske og krænkende kultur, men man havde ikke mulighed for at tale højt om det.

“Alle, der har været ansat på TV 2, og også folk, der har arbejdet her i 2010’erne og 2020’erne, har skullet forholde sig til det her derhjemme eller over for venner i fritiden. Nu kan man bare sige: ‘Prøv at hør – Michael Dyrby og Jens Gaardbo stod bag en kultur, som var fuldstændig ødelæggende, og den er der ikke længere på TV 2’,” siger Lennart Sten.

Ønske om at sætte navn på

Ifølge tillidsrepræsentanten har det været et konkret ønske for flere medarbejdere, at der blev sat navn på.

“Nu behøver man ikke længere at føle skyld. Skammen er placeret der, hvor den skal ligge. Den skal ikke ligge hos de kvinder, der har været involveret i de her sager, og heller ikke hos de folk, der tilfældigvis bare arbejder på TV 2 og er glade for deres arbejdsplads,” siger Lennart Sten.

Han kalder på samme tid dokumentaren om seksuelle krænkelser på TV 2 for et “smerteligt kapitel” i TV 2’s historie.

Skyggen har også ligget over den nuværende ledelse, da flere har mange års erfaring på tv-stationen, og flere også har været ansat på samme tid som Michael Dyrby:

“Ledelsen skal nu vise, at man er fri af den skygge. Nu skal den handle og agere i den her nye verden,” siger Lennart Sten.

For tillidsrepræsentanten er det en vigtig lærdom for alle på TV 2, at man fremover skal tale mindre om hinanden, men mere med hinanden om krænkelser.

Den usunde ledelse på stationen har ifølge ham startet en “lavine af usund kultur”, der har gjort alle medarbejdere usikre. Og tråde fra den gamle ledelses stil spøger stadig i dele af huset i dag.

“Alle de kvinder, der er kommet til tops i de år, hvor Michael Dyrby har været der, har i perioder skullet forholde sig til det her på et eller andet tidspunkt. Om de har fået det, fordi de havde et forhold til Jens Gaardbo eller Michael Dyrby eller sådan noget. Og det er jo totalt krænkende, hvis dygtighed, flid og ihærdighed gør, at man skal forholde sig til det her,” siger Lennart Sten.

Har tidligere konfronteret Dyrby

Lennart Sten afviser, at det nuværende tillidsværk på TV 2 har været en del af den ødelæggende kultur:

“Jeg har ikke været en del af en ødelæggende kultur. Hvad tillidsfolk før mig har gjort, kan jeg ikke tage ansvar for. Men skulle jeg have gjort noget tidligere? Ja, det skulle jeg have gjort med det, vi ved nu. Men det kendte jeg ikke til, og jeg var ikke bevidst om det,” siger han.

Han bekræfter dog, at han tidligere har konfronteret Michael Dyrby. Episoden er også beskrevet i Michael Dyrbys interview med Berlingske:

“Første gang jeg bliver bevidst om, at der foregår noget af den her art, går jeg ind og henvender mig til Michael Dyrby, og siger: ‘Hvad sker der her?’. Men mange af episoderne fra dokumentaren er foregået i 2001 til 2003, hvor jeg ikke var tillidsrepræsentant,” siger Lennart Sten og tilføjer, at han kun på rygtebasis har fået at vide, at der havde været upassende seksuelle forhold.

Så ingen medarbejder har for eksempel sagt noget som det, vi hører i dokumentaren, om sex mellem medarbejdere og chefer på toiletter på gangene?

“Nej, overhovedet ikke – så havde jeg jo reageret på det.”

Hele forløbet har dog fået Lennart Sten til at indse, at han ikke altid har handlet korrekt i de seneste år, hvor medarbejdere er kommet til ham med oplevelser af krænkelser:

“Er der nogle situationer, hvor jeg skulle have gjort noget andet? Ja, det har der været. Der er situationer, hvor jeg har taget for let på tingene, men det har ikke noget med de her krænkelser fra dokumentaren at gøre. Det har handlet om henvendelser om ting, hvor jeg har tænkt ‘kom dog videre’, hvor jeg ikke har været nok bevidst om, at en ting, der for mig kan synes som en lille ting, kan for en kvinde virke krænkende. Min daværende indsigt og reaktion har i virkeligheden krænket de pågældende kvinder mere. Det har jeg lært,” siger Lennart Sten.

Derudover har der været to nyere sager efter Michael Dyrby forlod tv-stationen i 2015, hvor tillidsværket har bragt sager op til ledelsen. I begge sager har det ført til afskedigelse af medarbejdere, og en af sagerne er blevet beskrevet i Journalisten.

0 Kommentarer