Lars Løkke topper mediemagtliste

Journalistens årlige magtliste toppes endnu en gang af pressens minister. Listen viser desuden, at den økonomiske krise har givet mere magt til mediebranchens pengemænd.

Journalistens årlige magtliste toppes endnu en gang af pressens minister. Listen viser desuden, at den økonomiske krise har givet mere magt til mediebranchens pengemænd.

Først lå Mecoms David Montgomery nummer et. Sidste år overtog Anders Fogh Rasmussen føringen. Og i år topper Lars Løkke Rasmussen Journalistens magtliste.

Det er tredje gang, Journalistens magtpanel udpeger medieverdenens mest magtfulde personer. Når statsministeren lander som topscorer igen i år, hænger det blandt andet sammen med, at hele mediestøtten og dermed fundamentet for medierne fortsat er på den politiske dagsorden. Når der samtidig er økonomisk krise, bliver den offentlige støtte endnu mere vigtig.

»Det er helt logisk, at statsministeren ligesom sidste år havner øverst på listen, fordi han er pressens minister, og fordi der er vigtige mediepolitiske sager på dagsorden,« siger Niels Lunde, erhvervskommentator ved Politiken.

Han er medlem af Journalistens magtpanel 2010, der i samarbejde med analysefirmaet Kaas og Mulvad har udpeget de personer, der har mest magt i mediebranchen.

På årets magtliste er det tydeligt at se, at topscorerne er folk med indflydelse på driften af medierne. JP/Politikens adm. direktør, Lars Munch, står på podiets næstøverste trin. Michael Christiansen indtager som bestyrelsesformand i DR tredjepladsen, og på femtepladsen befinder TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup, sig.

»Når det går godt, får de kreative mere at skulle have sagt. Når der er økonomisk krise, vil de, der tager de forretningsmæssige beslutninger, alt andet lige have mere magt,« som et andet medlem af Journalistens magtpanel, konsulent og tidligere generaldirektør i DR Christian Nissen, udtrykker det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke den eneste politiker med stor indflydelse i medieverdenen. Når politikerne i begyndelsen af året skal forhandle en ny medieaftale om de 5,4 milliarder kroner, medierne årligt får i støtte, kan Dansk Folkeparti få en afgørende rolle. Det er en af grundene til, at Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, indtager magtlistens fjerdeplads, men der er også andre årsager.

»Hun kan sætte en dagsorden, ryste ministertaburetter, og hun er stærk i værdidebatten. De tre ting gør, at hun har stor magt over for og i medierne,« siger Anna Vinding, kommunikationsdirektør i DSB og en del af Journalistens magtpanel.

Til gengæld er kulturminister Carina Christensen i løbet af det seneste år dumpet fra 10.- til 21.-pladsen.

I anledning af førstepladsen har fagbladet Journalisten talt med statsministeren. Læs interviewet her, og læs mere om listen i årets første udgave af fagbladet Journalisten, der udkommer i dag, onsdag.

1 Kommentar

Christian Barfoed
25. JANUAR 2010
Re: Lars Løkke topper mediemagtliste

Hej,

 

Jeg synes det er enormt hensynsfuldt at udpege TV2-boss Palle Strøm til et panel, der udpeger........Palle Strøm som den 13. mest magtfulde person i medierne. Men det er altså også hamrende useriøst og svækker listens troværdighed ganske alvorligt.

 

VH Christian Barfoed