
Kristian Corfixens bog blev rost af anmeldere og udløste en journalistisk pris. Nu bliver den til en serie. Foto: Nils Svalebøg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Det har ikke været en helt nem beslutning for journalist Kristian Corfixen at sælge film- og tv-rettighederne til sin bog ’Sygeplejersken – En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager’, der blev udgivet i 2019.
Ikke desto mindre traf han en beslutning om det og underskrev en kontrakt i 2019, der betyder, at det i går blev annonceret, at bogen er blevet filmatiseret til en Netflix-serie.
Serien – der ligesom bogen handler om drabssagerne på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, som sygeplejerske Christina Aistrup Hansen er blevet dømt i – får premiere i 2023.
”Det var vigtigt for mig, at det ikke måtte være ren drabsfascination og bare handle om drabssagen for dem, vi skulle gå videre med. Der var nogle, der var tydeligt interesserede i at dyrke bare dramaet og historien om drab, der foregik på sygehusgangene,” siger han.
Journalist Kristian Corfixen
Og det kunne journalisten ikke sige ja til, selv om drabssagen er både spektakulær og dramatisk.
Han og forlaget har haft møder med over en håndfuld selskaber. I sidste ende sagde han ja til instruktør Kasper Barfoed.
”Ved flere af de andre har mavefornemmelsen bare ikke været der, og jeg ville sikre mig, at dem med rettighederne er sobre og lødige og har interesse i de underliggende temaer. Her har jeg virkelig et godt indtryk af Kasper og hans hold. Og jeg har indtil videre kun gode ting at sige om dem,” siger Kristian Corfixen.
12 års fængsel
Christina Aistrup Hansen blev i i byretten i juni 2016 idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing Falster Sygehus og fik frataget sin autorisation som sygeplejerske. I 2017 blev hun i Østre Landsret frikendt for drab, men dømt skyldig i fire drabsforsøg, og straffen blev sat ned fra livstid til 12 års fængsel.
Rygterne og sladderen hvirvlede i årevis rundt på sygehuset, hvor der sågar var noget, der blev kaldt ’Christina-vagter’. Det var vagter på akutafdelingen på sygehuset, hvor flere patienter end normalt døde.
Den første patient, sygeplejersken blev dømt for at have gjort til sit offer, fik hjertestop tilbage i 2012.
De sidste ofre var indlagt på sygehuset i februar 2015, hvor Christina Aistrup Hansens kollega Pernille Kurzmann Larsen efter flere ubehagelige nattevagter med dødsfald i samarbejde med sin kæreste og overlæge på akutafdelingen Niels Lundén havde meldt hende til politiet.
Ville ned bag sensationsoverskrifterne
Kristian Corfixen dækkede retssagen som journalist på Politiken. En dækning, som han selv betegner som domineret af sensation, hvor hver detalje i sagen kunne blive til en ny overskrift.
”Da dommen faldt, sad jeg tilbage med så mange ubesvarede spørgsmål. Totalt uforløste tematikker. Med en bog ville jeg ikke bare gengive sagen, men tage tre-fire spadestik længere ned,” fortæller han.
For hvordan kunne det stå på i tre år? Flere sygeplejersker fra afdelingen fortalte jo i vidneskranken, at de havde kendt til det i årevis. Hvorfor var kronvidnet Pernille Larsen ved at bryde sammen i vidneskranken? Hvad med sikkerheden på danske hospitaler?
Meta Louise Foldager, executive producer
Da Kristian Corfixen fik adgang til stort set alt efterforskningsmaterialet fra politiet – tusindvis af sider – og både Pernille Larsen og Christina Aistrup Hansen sagde ja til at medvirke som kilder, besluttede Kristian Corfixen at skrive bogen.
”Så kunne jeg forsvare at gå ind i den her sag, hvor der er så meget sladder og hjemmebryggede teorier, og hvor flere, selv efter dommen, mener, at Christina er uskyldig.”
”Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle skrive den bog. Men jeg ville bare ikke have skrevet den som en gentagelse af kriminalsagen,” siger han.
Vil rejse vigtig diskussion
Ifølge Kristian Corfixen var han på bølgelængde med instruktør Kasper Barfoed, der havde stor interesse i kronvidnet Pernille Larsen og de pårørende i sagerne, som har udvist Kristian Corfixen den tillid at fortælle deres historier.
Af en pressemeddelelse fremgår det, at det netop er kollegaen til den dømte, der er omdrejningspunktet i serien, hvor Josephine Park har rollen som den dømte sygeplejerske, og Fanny Louise Bernth spiller rollen som Pernille Larsen.
”Sygeplejersken er en fortælling om at turde tro på sig selv, sin egen fornemmelse for rigtigt og forkert – og sige fra, når dét er det rigtige at gøre,” udtalte executive producer Meta Louise Foldager Sørensen i går i en pressemeddelelse:
”Det er væsentligt at fortælle denne historie til inspiration for fremtidens whistleblowere. Den frygtelige og virkelige fortælling, der ligger bag seriens fiktion, har været oplyst i medier og på bog. Men vores fokus og fortælling er hende, der gjorde det rigtige,” tilføjer produceren.
Om bogen
’Sygeplejersken – En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager’ blev udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof i 2019.
Bogen bygger på adgang til et stort omfang af politiets efterforskning af sagen mod den tidligere sygeplejerske Christina Aistrup Hansen og interviews med de centrale personer i sagen.
Både Christina Aistrup Hansen og kollegaen Pernille Larsen medvirker i bogen. Det samme gør pårørende til ofrene i sagerne.
Pernille Larsen rejser sammen med overlæge på afdelingen Niels Lundén også kritik af sygehusets håndtering i sagen.
Det er vigtige temaer at tage fat i, mener Kristian Corfixen – også selv om fagbladet Sygeplejersken aldrig fattede interesse for sagen, da redaktørerne ikke mente, at der var principielle spørgsmål i sagen.
”Vi skal lære af den sag. For hvorfor råbte ingen tidligere højt om deres mistanke? Hvordan kunne det ske på et dansk sygehus med høje krav og mekanismer, der skulle forhindre det? Kan det ske igen?” siger han.
Netop at undgå en lignende sag har ifølge Kristian Corfixen været årsag til, at flere af hans kilder – både pårørende og ansatte på sygehuset – har villet tale med ham.
”De ville diskutere sagen for at undgå, at lignende kunne ske igen, i stedet for bare at pakke den over i en skuffe, hvor det bare er en vild sag. Den diskussion skylder vi også de pårørende, der er berørt af den sag,” slutter han.
Anmelderros og en journalistisk pris
’Sygeplejersken – En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager’ blev udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof i 2019 og høstede stor ros fra anmeldere. Samme år modtog Kristian Corfixen også FUJ’s formidlingspris for bogen, der senere er blevet oversat til ni sprog.
At der har været så stor interesse for at filmatisere den, kan journalisten ikke se som andet end en kompliment, selv om det aldrig var tanken med bogen.
”Det ville være langt ude at sige, at jeg ikke er glad for det. Eller ikke ser det som en anerkendelse af mit arbejde, at nogen har haft lyst til at udbrede den fortælling og tage udgangspunkt i min bog,” siger Kristian Corfixen.
Det er dog også med lige dele spænding og nervøsitet, at han ser frem til at se serien for første gang.
Kontrakten til rettighederne blev underskrevet i 2019. Efter indledende møder har Kristian Korfixen ikke haft mere at gøre med produktionen af serien. Han har hverken været med til at skrive manuskriptet, læst det eller set serien før alle andre. Derfor vil eller kan han heller ikke stå på mål for slutproduktet.
”Det tror jeg også er den bedste måde at gøre det på. Jeg ville sikkert være forfærdelig, hvis jeg skulle have noget at skulle have sagt, fordi jeg med bogen har arbejdet så benhårdt på, at det skulle være dokumentarisk og være bekræftet,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.