Knud Brix: ”Der bliver ingen paladsrevolution på Ekstra Bladet”

Der er ifølge nyudnævnt chefredaktør på Ekstra Bladet Knud Brix ikke de store omvæltninger på vej, når han indtager chefredaktørposten på avisen  

Når Knud Brix inden længe tilslutter sig treenigheden af chefredaktører på Ekstra Bladet, skal han ifølge ansvarshavende chefredaktør Henrik Qvortrup videreføre den ”magtkritiske og tabloide linje, som avisen er kendt for”.

Der følger med ansættelsen af ’Genstart’-værten ikke forkromede strategiplaner og powerpoints med, men avisen får i stedet en ”inspirator med fingrene nede i den journalistiske bolledej”, siger Henrik Qvortrup:

”Det er et kæmpe scoop. Hvis jeg havde forstand på fodbold, havde jeg kaldt det for en kæmpe signing. Jeg kender Knud fra mange års samarbejde og ved, at han er en skarp nyhedsjournalist med en tabloid åre.”

Men ifølge hovedpersonen selv kommer han ikke til at indtage chefredaktørposten med bulder og brag:

”Jeg vil ikke foregøgle, at jeg kommer med en fuldfed strategisk plan. Jeg kommer ikke ind og laver en paladsrevolution på Ekstra Bladet. Nu skal jeg stille og roligt i gang og have fingrene ned i det,” siger Knud Brix og fortsætter:

”Jeg kommer til at være spillende træner. Gud, hvor lyder det klichéagtigt.”

Mindre ironisk. Dårligere klædt

Mens Poul Madsen var ansvarshavende chefredaktør på avisen, var Pernille Holbøll, som i dag er på barsel, chefredaktør med ansvar for nyhedsområdet, mens Kristoffer Eriksen, som i dag er chefredaktør på Frihedsbrevet, stod med ansvaret for avisens undersøgende journalistik. Men hvordan rollefordelingen kommer til at fordele sig, når Knud Brix starter, står stadig hen i det uvisse.

Med Pernille Holbøll på barsel er der ikke lagt en fast plan for, hvordan rollefordelingen kommer til at blive, men Knud Brix får titel af journalistisk chefredaktør.

Hvordan kommer du til at adskille dig fra Kristoffer Eriksen?

”Kristoffer er langt mere velklædt og ironisk, end jeg er. Men journalistisk står vi for mange af de samme ting. Jeg tror ikke, at min linje kommer til at afvige væsentligt fra den, han har lagt,” siger Knud Brix og fortsætter:

”Ekstra Bladet er Danmarks vigtigste avis. Om det er bureaukrater eller svindlere, der skider i samfundets akvarie, så er Ekstra Bladet det filter, der er med til at rense vandet.”

Knud Brix har siden begyndelsen af 2020 været vært på DR-podcasten ’Genstart’, ligesom han også har været ankermand på Radio24syvs morgenflade. Henrik Qvortrup tør derfor også godt love, at Knud Brix skal være med til at udvide avisens position på podcastmarkedet.

Med ansættelsen af Knud Brix sender Ekstra Bladet også signal om, at man vil styrke avisens tabloide linje, siger Henrik Qvortrup. Ifølge Knud Brix betyder det, at den magtkritiske journalist skal være mere synlig i avisens spalter:

”Den kritiske journalistik, som Ekstra Bladet laver på en række klassiske områder, vil jeg gerne være med til at brede ud til magtbastioner, som ikke altid har det største fokus. Det kan være kirken eller kulturlivet,” siger han og tilføjer:

”Tabloid journalistik er noget af det bedste og vigtigste, vi har, hvis det bliver lavet rigtigt. Det er på mange måder kernen i journalistik. I en verden af bullshit-lingo management-vrøvl er det vigtigt at have en stemme, der taler klart.”

En fertil skovbund

Når Knud Brix skifter DR Byen ud med Ekstra Bladets redaktion på Rådhuspladsen i København, er hans ambition at tiltrække de bedste journalister i landet. Men hvordan den kommende chefredaktør bliver som chef, kan han ikke sætte ord på endnu. For det skorter på den afgående podcastværts ledelseserfaring:

”Jeg er blevet journalist for at have fingrene nede i dejen, og det kommer jeg til at fortsætte med på Ekstra Bladet. Men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke har en stejl læringskurve foran mig,” siger Knud Brix.

”Forhåbentligt skal jeg være med til at skabe en fertil skovbund, hvor idéer kan pible frem. Jeg skal sørge for, at der er et miljø, hvor landets dygtigste journalister vil være,” siger Knud Brix.

Ekstra Bladet har i løbet af foråret oplevet en medarbejderflugt, hvor i alt 13 fastansatte chefer, mellemledere og journalister tog afsked med avisen i løbet af årets første fire måneder. Dengang kaldte tillidsmand Per Mathiessen det en bekymrende ”åreladning af talent” og noget, som ”ledelsen burde tage meget alvorligt”.

Men ifølge Henrik Qvortrup er ansættelsen af Knud Brix et klart signal om, at Ekstra Bladet formår at tiltrække de rigtige folk til avisen:

”Nu har der været så meget snak om medarbejderflugt fra Ekstra Bladet. Men når knusende dygtige folk som Knud Brix vil være med på holdet, så er det et signal til omverdenen om, at Ekstra Bladet godt kan lave de store signings.”

0 Kommentarer